Α. Αναστασοπούλου: Ελαττώστε ταχύτητα! – Πώς δορυφορικά πιάτα σώζουν τις ζωές αδέσποτων



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Της Βασιλείας Καμάρα 

Ένας ενεργός πολίτης ενισχύει τη δύναμη ενός τόπου. Όταν είναι πρόθυμος να σηκώσει το δικό του βάρος και να προσφέρει το μερίδιο του, τότε αυτός ο πολίτης βλέπει μπροστά, παρατηρεί την μεγάλη εικόνα και αλλάζει νοοτροπίες. 

Το παράδειγμα ενός ενεργού πολίτη το ανακαλύψαμε στο πρόσωπο της Αντωνίας Αναστασοπούλου που όχι μόνο αξίζει, αλλά επιβάλλεται να την γνωρίσουμε για το έργο που προσφέρει για τα αδέσποτα ζώα σε όλα τα επίπεδα. 

Η κ. Αναστασοπούλου είναι απόστρατη αξιωματικός Στρατού Ξηράς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει τα τελευταία 14 χρόνια στη Νέα Πέραμο Καβάλας, με καταγωγή από το Μιντιλόγλι Πατρών από την πλευρά του πατέρα της.

Είναι σχεδιάστρια και μαζί με μια φίλη, δημιούργησε την σελίδα στο Facebook Eleftheres Kavala Dogs & Cats Forum, η οποία διανύει το 7ο έτος λειτουργίας της.

«Στη διαδρομή αυτών των 7 ετών, έχουν βρεθεί με το διαδικτυακό έργο και τα κείμενα, αναρτήσεις και φωτογραφίες, μόνιμα σπιτικά για πάνω από 500 σκυλάκια και περίπου 30 γάτες», εξηγεί η κ. Αναστασοπούλου στο pet-in.gr «Συνεργάζομαι πιο στενά τα τελευταία 2 έτη με την ομάδα της Κομοτηνής Hundepaten Home της Δήμητρας Παπαδήμου, όπου στο καταφύγιο φιλοξενούνται αδέσποτοι σκύλοι με κινητικές αναπηρίες, οι περισσότεροι θύματα τροχαίων ατυχημάτων», περιγράφει. 

Επίσκεψη στο καταφύγιο Hundepaten Home: Στην φωτογραφία η φίλη της Χρυσούλα από το Γκίσεν της Γερμανίας, με τον Κώστα Παπαθεοφίλου και την Δήμητρα Παπαδήμου και μπροστά είναι το δοφυφορικό πιάτο-πινακίδα της Αντωνίας Αναστασοπούλου

Στο καταφύγιο της Δήμητρας Παπαδήμου με πολύ κόπο, διάθεση χρόνου και αστείρευτης αγάπης από τους εθελοντές φιλοξενούνται, θεραπεύονται, στειρώνονται, εμβολιάζονται και βρίσκουν μόνιμα σπιτικά εκατοντάδες αδεσποτάκια σε ετήσια βάση. 

«Η δική μου συμμετοχή είναι οι φωτογραφήσεις των αδεσποτάκων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η προσπάθεια μικροεπεμβάσεων στην δημιουργία ενός καλαίσθητου επισκέψιμου χώρου, σε συνεργασία πάντα και την έγκριση της Δήμητρας και των συνεργατών της», λέει η Αντωνία Αναστασοπούλου στο pet-in.gr.

Η ιστορία του Ζουκ

Ο Ζουκ είναι ο μεγάλος τυχερός από την γατοαποικίας της καθώς, όπως μας αποκάλυψε, της χρωστά δύο φορές την ζωή του! 

«Ζει πλέον πάνω μαζί μας από τον Μάιο του 2022. Λείπαμε τότε μια εβδομάδα και κάποιος καλοθελητής τον πήρε και τον εγκατέλειψε στο διπλανό χωριό», μας λέει.

Η κ. Αναστασοπούλου τον έψαχνε μια εβδομάδα πιστεύοντας ότι κάπου είχε εγκλωβιστεί, γιατί όλες οι άλλες γατούλες ήταν εκεί.

«Είχα αφήσει τροφές στον γείτονα και τις τάιζε όλες. Δεν είχε λόγο να φύγει μόνος του, αφού ζει εδώ 4 χρόνια», λέει. «Τελικά με ανάρτηση αναζήτησης στη σελίδα μου τον εντόπισε μια κοπέλα και μου έστειλε μήνυμα… πήγα, τον πήρα και δεν τον ξανακατέβασα κάτω», συνεχίζει.

«Πριν από δύο μήνες, μην ξέροντας κι εγώ, άφησα ανάκλιση στο ένα δωμάτιο και στην προσπάθεια του να βγει να κοιτάει από το μπαλκόνι κάτω, κρεμάστηκε …ευτυχώς τον άκουσα και άμεσα τον απεγκλωβίσαμε με τον Κυριάκο», αποκαλύπτει ανακουφισμένη. «Χαριτολογώντας του λεω του Ζουκ “βρε νούμερο μην δαγκώνεις, μου χρωστάς την ζωή σου ήδη δυο φορές, μαζέψου”», αναφέρει γελώντας.

Η ιδέα των δορυφορικών πιάτων-πινακίδων

Η Αντωνία Αναστασοπούλου, εκτός από το σημαντικό εθελοντικό της έργο, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί. 

Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να πουλάει αντικείμενα στο Facebook Marketplace – όχι χρηστικών για εκείνη – που έπιαναν χώρο, σαν μέσο εξοικονόμησης πόρων για να ανταποκρίνεται οικονομικά στο έργο της.

Μία μέρα, ένα ζευγάρι γειτόνων, η Νένα και ο Άγγελος, βλέποντας και το έργο της για τις γατούλες αλλά και ότι ξεκίνησε να πουλάει για αυτό τον σκοπό, της πρόσφεραν ένα δορυφορικό πιάτο της Nova, λέγοντάς της ότι αν κατάφερνε να το πουλήσει, θα μπορούσε να κρατήσει τα χρήματα για αγορά γατοτροφών. 

Μην μπορώντας να το πουλήσει, σκεφτόταν λύσεις για να το εκμεταλλευτεί και έτσι η ιδέα της ήρθε όταν χάζευε εικόνες στο Pinterest. «Η ιδέα ήρθε από το Pinterest, όπου κάποια στιγμή είδα δορυφορικά πιάτα ζωγραφισμένα και τα περισσότερα απεικόνιζαν λουλούδια», μας εξηγεί. 

«Αφού μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα διαπίστωσα ότι το πιάτο μάλλον δεν θα πουλιόταν, μου ήρθε ξαφνικά η ιδέα να το κρατήσω και να προσπαθήσω να κάνω (όπως είχα δει και από το Pinterest) μία πινακίδα που θα ειδοποιεί τους διερχόμενους οδηγούς στο μικρό στενό μας για την ύπαρξη των γατών και την παρότρυνση να ανακόπτουν την ταχύτητα των οχημάτων τους, σεβόμενοι αυτά τα μικρά λατρευτά πλάσματα, αυτά τα μικρά αιλουροειδή που μας συντροφεύουν στον αστικό και μη ιστό και υποφέρουν τόσο από τα δεινά του δρόμου, και γενικότερα την αδέσποτη ζωή και τους κινδύνους της», περιγράφει στο pet-in.gr.

Κι έτσι, επειδή όλα ξεκινούν από μία ιδέα, βήμα-βήμα εγένετο και η ακόλουθη πινακίδα-πιάτο που αποτέλεσε και την απαρχή για την δημιουργία των επομένων. 

Η πρώτη πινακίδα από δορυφορικό πιάτο που σχεδίασε η Αντωνία Αναστασοπούλου

«Διερχόμενοι, μάλιστα, σταματούν και φωτογραφίζονται στο σημείο μαζί με το πιάτο ή φωτογραφίζουν μόνο αυτό, κι εγώ ενθουσιασμένη πάνω από το μπαλκόνι μου χασκογελώ», μας λέει με υπερηφάνεια. 

Όταν η ιδέα γίνεται επιτυχία

Όπως λέει στο pet-in.gr η Αντωνία Αναστασοπούλου, η ιδέα των δορυφορικών πιάτων είχε θετικό αντίκτυπο με αποτέλεσμα να της ζητούν παραγγελίες. 

Το καταφύγιο της Κομοτηνής παρήγγειλε ένα δορυφορικό πιάτο στο οποίο θα εμφαίνεται η εξάπλωση των αδέσποτων στις χώρες του κόσμου. Σκυλάκια τυχερά που ταξίδεψαν σε αυτές τις χώρες και ζουν στα μόνιμα σπιτικά τους πλέον. Μάλιστα, αγοράζει και τοποθετεί μικρά φωτάκια που γεμίζουν την ημέρα από τον ήλιο και έτσι την νύχτα παραμένουν ορατά.

Στην φωτογραφία ο Κώστας Παπαθεοφίλου και η Αντωνία Αναστασοπούλου
H σχεδιάστρια των δορυφορικών πιάτων τοποθετεί μικρά φωτάκια που γεμίζουν την ημέρα από τον ήλιο και έτσι την νύχτα είναι ορατά

«Είναι στο αρχικό στάδιο το πιάτο, έχω εκτυπώσει σε χαρτί αυτό που θα ζωγραφίσω με το χέρι», εξηγεί. «Κάτω από το σπίτι μου τρέχω το “Γατοproject Korelko-Νέας Περάμου Καβάλας” όπου φροντίζω και ταΐζω σταθερά την μεγάλη γατοαποικία, προωθώ για στειρώσεις, εμβολιασμούς, θεραπείες, επίσημες υιοθεσίες στο τοπικό κτηνιατρείο της Σοφίας Καρυοφυλλίδου», συμπληρώνει. 

Το δεύτερο project ήταν η δημιουργία του φωτιζόμενου πιάτου για την Κομοτηνή και το τρίτο project ήταν για την κοντινή ομάδα διάσωσης αδέσποτων της φίλης της Αλίκης Τσοχαταρίδου A Hug For the Strays στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Το τέταρτο project αυτή τη φορά αφορά το θέμα της καθαριότητας του λιμανιού της Νέας Περάμου, το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί μετά την έγκριση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. 

Αυτή τη στιγμή, η Αντωνία Αναστασοπούλου “τρέχει” το πέμπτο project, το οποίο απεικονίζει τις σημαίες των χωρών όπου έχουν υιοθετηθεί σκυλάκια από το “Hundepaten Home Shelter” στην Κομοτηνή. 

«Για τα παραπάνω έργα δεν ζητάω χρήματα, με ευχαριστεί η διαδικασία δημιουργίας τους και με γεμίζει ικανοποίηση το ότι κάνω κάτι με τα χέρια και το μυαλό-φαντασία μου, έχοντας πάντα μια αγωνία να δω και η ίδια αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές ή όχι», μας αναφέρει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντωνία Αναστασοπούλου φτιάχνει και παιχνίδια για τις γάτες της γειτονιάς της όταν έχει χρόνο, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως χαρτόνι, κορδόνια και φαντασία. 

Η Αντωνία Αναστασοπούλου κατασκευάζει παιχνίδια για γάτες από ανακυκλώσιμα υλικά

Αν θέλετε να στηρίξετε το γατοέργο της Αντωνίας Αναστασοπούλου με τροφές ή να διαθέσετε παλιό δορυφορικό πιάτο που δεν σας χρησιμεύει πια, επικοινωνήστε μαζί της στη σελίδα “Eleftheres Kavala Dogs & Cats Forum”.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ