Η θέση της ΠΦΠΟ για την υποχρεωτική στείρωση και την μείωση των αδέσποτων

Της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ)

Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ η διάταξη που ορίζει την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς, ως μέτρο για τον περιορισμό των εκατομμυρίων αδέσποτων της χώρας.

Είναι η υποχρεωτική στείρωση αναγκαία;

Απαντάμε κατηγορηματικά ΝΑΙ. Όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τη φιλοζωία καθημερινά βρίσκουμε χιλιάδες κουτάβια και γατάκια, που τα ξεφορτώνονται άνθρωποι που έχουν αστείρωτα τα ζώα τους.

Είναι η υποχρεωτική στείρωση αρκετή;

Απαντάμε κατηγορηματικά ΟΧΙ. Χρειάζονται συστηματικοί έλεγχοι, που δεν έχουν γίνει ποτέ, προκειμένου να τσιπαριστούν και να στειρωθούν κυρίως τα ζώα των κυνηγών και των κτηνοτρόφων που αποτελούν την κύρια πηγή αδέσποτων σκύλων και χρειάζονται δημοτικά κτηνιατρεία για να γίνονται συνεχώς στειρώσεις.

Είναι σωστός ο νόμος για τη στείρωση;

Όχι, γιατί προκειμένου να καθησυχάσουν τις αντιδράσεις των χιλιάδων παράνομων εκτροφέων οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην πολυπληθή ομάδα των κυνηγών, άφησαν τη δυνατότητα να έχεις αστείρωτο ζώο εάν καταθέσεις δείγμα για το DNA του.

Είναι σωστές οι αντιδράσεις των κτηνιάτρων;

Όχι. Η αντίθεσή τους στην υποχρεωτική στείρωση είναι αντιεπιστημονική και συντεχνιακή. Εάν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για να μη στειρωθεί ένα ζώο, ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να δίνονται παρατάσεις χωρίς περιορισμό. Άλλος λόγος υγείας δεν υπάρχει και ούτε οι κτηνίατροι αναφέρουν.

Τα στειρωμένα ζώα είναι εξίσου ή και περισσότερο υγιή από τα αστείρωτα, όπως οι ίδιοι οι κτηνίατροι συμβουλεύουν.

Ο συντεχνιακός λόγος για τον οποίον αντιδρούν στην στείρωση είναι απλός.
Τα τελευταία χρόνια που η φιλοζωία στη χώρα γίνεται σταδιακά ολοένα και ισχυρότερη, οι Δήμοι έχουν προγράμματα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων και ταυτόχρονα χιλιάδες φιλόζωοι της Ελλάδας και του εξωτερικού συγκεντρώνουν χρήματα για την περίθαλψη, τον εμβολιασμό και τις στειρώσεις αδέσποτων σκύλων και γάτων.

Τα αδέσποτα αποτελούν βασική, συνεχή και αστείρευτη πηγή εσόδων για τον κτηνιατρικό κόσμο της χώρας.

Η δική μας πρόταση είναι:

  • Καθολική υποχρεωτική στείρωση χωρίς εξαιρέσειςγια μερικά χρόνιακαι επανεξέταση της σκοπιμότητας του μέτρου εάν διαπιστωθεί ότι τα αδέσποτα έχουν περιοριστεί στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως π.χ. το Βέλγιο που ακολούθησε ανάλογη πρακτική.
  • Συνεχής έλεγχος της σήμανσης και της στείρωσης με προτεραιότητα τους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους.
  • Δημοτικά κτηνιατρεία, δωρεάν και επιδοτούμενες στειρώσεις ανάλογα με το εισόδημα.
  • Συστηματικές καμπάνιες ενημέρωσης από την Πολιτεία.

Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να πετάμε εκατομμύρια στα σκουπίδια στειρώνοντας και περιθάλποντας αδέσποτα την ίδια στιγμή που καθημερινά νέα γατιά και κουτάβια πετιούνται στους δρόμους.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ