Γιορτές της Γης: Το ορεινό φεστιβάλ του καλοκαιριού ξεκινάει

Ξεκινάει την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 το ορεινό φεστιβάλ του καλοκαιριού Γιορτές της Γης!

Οι Γιορτές της Γης είναι μια ιδέα που πήρε σάρκα και οστά για πρώτη φορά το 2001 και πρόκειται για μια οικολογική γιορτή στη Βλάστη Κοζάνης, ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί 5 με 9 Ιουλίου 2023.

Με το βουνό θα γίνουμε φίλοι και θα φτιάξουμε ξανά το πιο ορεινό, βαλκανικό πανηγύρι.
Στον τόπο που, 21 χρόνια τώρα, σεληνιασμένα μουσικά μπερδέματα γεννούν εκστατικά γλέντια και διονυσιακές ιστορίες!

Οι Γιορτές της Γης είναι μια ιδέα που πήρε σάρκα και οστά για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2001. Εκείνη την πρώτη χρονιά, διήρκεσαν 4 ημέρες και συγκέντρωσαν περισσότερους από 5.000 επισκέπτες. Η ανταπόκριση του κοινού θεωρήθηκε αναπάντεχα ενθαρρυντική, οπότε την επόμενη χρονιά οι Γιορτές της Γης επαναλήφθηκαν και διήρκεσαν 6 μέρες. Από τότε, η διοργάνωση των Γιορτών της Γης στα οροπέδια του Σινιάτσικου έχει γίνει θεσμός.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, το πιο ξέφρενο, το πιο ορεινό, το πιο βουκολικό, το πιο βαλκανικό φεστιβάλ του καλοκαιριού επιστρέφει στα λιβάδια και στα καλντερίμια της Βλάστης ξανά για να σας ανακατώσει το καλοκαίρι.Όλοι οι φίλοι/φίλες των Γιορτών της Γης, από τους πιο φανατικούς μέχρι αυτούς/αυτές που πέρασαν έστω μια μέρα όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται για ένα φεστιβάλ σαν όλα τα άλλα.

Και αυτό γιατί δεν είναι απλά ένα άθροισμα συναυλιών, αλλά καλλιτεχνικές συναντήσεις των μουσικών του κόσμου. Γιατί κόντρα στη λογική της αποξένωσης και του κέρδους, προωθούν την κουλτούρα της συμβίωσης και της αλληλεγγύης. Γιατί έρχονται και μας κλέβουν από τις μουντές πολυκατοικίες και τα εμπορικά κέντρα της καθημερινότητας μας και μας ταξιδεύουν στα 1240+ μέτρα, στα πανέμορφα οροπέδια του Σινιάτσικου.

Ένα εναλλακτικό φεστιβάλ, με ολοήμερα δρώμενα και πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα, με συντροφικότητα μεταξύ των ανθρώπων, με μπόλικη επαφή με τη φύση, με μουσικές του κόσμου που κορυφώνουν τις βραδιές, και κυρίως με τόσες διονυσιακές ιστορίες εκτός προγράμματος.

Μια προσπάθεια που βασίζεται στη συμμετοχή

Οι Γιορτές της Γης προσπαθούν, από το 2001 που ξεκίνησαν, να αποτελούν ένα εναλλακτικό οικολογικό φεστιβάλ που αγκαλιάζει την φύση, καλεί τον κόσμο να δραπετεύσει στην ύπαιθρο, προωθεί την αλληλεγγύη και υπερασπίζεται την διαφορετικότητα, μακριά από το κυνήγι του κέρδους και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Η προσπάθεια αυτή, στους πενιχρούς καιρούς που ζούμε και με την ανεξαρτησία που θέλουμε να διατηρούμε, δεν ήταν πάντα εύκολη οικονομικά.

Όμως, δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε ότι ένα φεστιβάλ όπως το ονειρευόμαστε αξίζει μόνο αν μπορεί να είναι λειτουργικά και οικονομικά προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους και φίλες. Έτσι και φέτος, διατηρώντας και αναπτύσσοντας το χαρακτήρα τους, ζητάμε από όλες και όλους όσους θέλουν να στηρίξουν το εγχείρημα μας, να σεβαστούν τη φύση και τους συνανθρώπους μας και προσπαθούμε από μεριάς μας οι τιμές του εισιτηρίου αλλά και των μπαρ – κυλικείων, μαζί με την ελεύθερη κατασκήνωση και την πλειάδα παράλληλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, να μην αποκλείουν κάποια ή κάποιον από τη γιορτή μας.

Ένα φεστιβάλ όπως το ονειρευόμαστε και αξίζει σε όλους μας χρειάζεται συμμετέχοντες και συνοδοιπόρους και όχι απλούς επισκέπτες. Ελπίζουμε λοιπόν στη συμμετοχή, ότι όλες οι φίλες και οι φίλοι των γιορτών αλλά και όλοι όσοι θα το τολμήσουν για πρώτη φορά, θα αγκαλιάσουν ξανά το φεστιβάλ ώστε να γίνεται για πολλά ακόμα χρόνια!

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Η Καλλιστώ θα βρίσκεται εκεί μαζί με εθελοντές για να σας ενημερώσει για τις δράσεις και το έργο της σε σχέση με τη συνύπαρξη με την άγρια ζωή.

Σημειώστε τα τρία σημαντικά ραντεβού:

Πέμπτη 6/7: στις 18.00 στο Παρθεναγωγείο η εκδήλωση “Ο Δρόμος είναι η Συνύπαρξη” όπου συζητάμε για τις συνέπειες των οδικών αξόνων στην άγρια ζωή αλλά και τις παρεμβάσεις που γίνονται για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με τα άγρια ζώα.

Παρασκευή 7/7: στις 18.00 στην Πλατεία φτιάχνουμε “άγριες ιστορίες” με τους μικρούς μας φίλους στο πλαίσιο του αγαπημένου μας Βλαστότοπου!

Σάββατο 8/7: βγαίνουμε εξόρμηση και περπατάμε στο δάσος μαθαίνοντας για τη συνύπαρξη με τον πιο βιωματικό τρόπο, μικροί και μεγάλοι παρέα!


Info

5-9 Ιουλίου 2023, 
Βλάστη Εορδαίας, Κοζάνη
, Υψόμετρο: 1240μ.
Προπώληση: 3ήμερα earlybirds: 25€ (limited)
3ήμερα: 30€
Entrance: 12€/day – 30€/3days

Τα μαγικά συλλεκτικά hardcopies εισιτήρια τριημέρου των πενθήμερων Γιορτών της Γης 2023 μπορείτε να τα προμηθευτείτε:

Θεσσαλονίκη:

  • ΑΝΤΑΡΑ Φέστιβαλ
  • Entopica bakaleria
  • Hemingway bistrot
  • Σάρωθρον Cafe Bar
  • Mignon Café (Καλάμαρια)

*Τα 3ήμερα earlybirds των 25€ στη Θεσσαλονίκη θα τα βρείτε μόνο στο Aντάρα Φέστιβαλ /
Antara Festival και στην Entopica bakaleria

Κοζάνη:

  • Κιμωλία – Συγχρονος Καφενές

Πτολεμαΐδα:

  • Κουρείο Φίλιππας

Καστοριά:

  • Καφεποτείον ἐν καιρῷ

Λάρισα:

  • SNUFF

Βλάστη:

  • Αγνάντι Βλάστη

Περισσότερες πληροφορίες: Γιορτές της Γης – Earth Festival

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ