Πλαστική ρύπανση: Πόσα μικροπλαστικά εισπνέουμε κάθε μέρα;

Ο όρος μικροπλαστικά αναφέρεται στα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια που απορρίπτονται από πλαστικές συσκευασίες. Ποσότητες μικροπλαστικών έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκονται παντού στον πλανήτη, τόσο στη θάλασσα και στη στεριά, όσο και στον αέρα.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA),τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων με μήκος μικρότερο από 5 χιλιοστά. Αυτά τα σωματίδια, που προέρχονται από βιομηχανικά απόβλητα και από καταναλωτικά αγαθά, μπορούν να βρεθούν παντού στον ωκεανό και στην ατμόσφαιρα, μέσα σε εμφιαλωμένο νερό, ακόμη και στα ανθρώπινα περιττώματα.

Μικροπλαστικά έχουν εντοπισθεί επίσης στις αέριες μάζες που «γδέρνουν» τις κορυφές των Ιμαλαΐων, καθώς και στα βαθύτερα τμήματα των ωκεανών. Τα μικροπλαστικά έχουν την ικανότητα να εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως μέσω της κατανάλωσης τροφής και της αναπνοής. Τέτοια σωματίδια έχουν εντοπισθεί σε διάφορα σημεία του οργανισμού.

Μια σειρά μελετών έχει συνδέσει τα μικροπλαστικά με σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο, ακόμη και άνοια. Τα προαναφερθέντα καθίστανται πιο κατανοητά εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να φέρουν μαζί τους επικίνδυνους ιούς, βακτήρια ή/και διάφορες χημικές ουσίες.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στο Σίδνεϊ διεξήγαγαν μια νέα μελέτη με σκοπό να υπολογίσουν τις ποσότητες μικροπλαστικών που εισπνέουμε, αλλά και το πού ακριβώς αυτές καταλήγουν. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Live Science, από την έρευνα προέκυψε ότι ο μέσος πολίτης του Δυτικού Κόσμου εισπνέει κάθε εβδομάδα ποσότητες πλαστικής ύλης που αντιστοιχούν στη μάζα μιας πιστωτικής κάρτας.

«Για πρώτη φορά, το 2022, μελέτες ανίχνευσαν μικροπλαστικά βαθιά στους ανθρώπινους αεραγωγούς, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κύριος συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας, Μοχάμεντ Σ. Ισλάμ, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

Κάτι ακόμη που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι τα σημεία όπου καταλήγουν τα μεγαλύτερα κομμάτια μικροπλαστικών που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η ρινική κοιλότητα και το πίσω μέρος του φάρυγγα. Το επόμενο βήμα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα, είναι να ανακαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο τα μικροπλαστικά φθάνουν στους πνεύμονες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παράγοντες όπως η υγρασία και η θερμοκρασία.

Απώτερος στόχος είναι να διαπιστωθεί το μέγεθος της απειλής που συνιστούν τα σωματίδια αυτά για την ανθρώπινη υγεία. Σε επόμενο στάδιο, θα ήταν μετά βεβαιότητας εξίσου ωφέλιμο να διαπιστωθεί πώς επηρεάζονται και τα ζώα από την ύπαρξη μικροπλαστικών, είτε μιλάμε για κατοικίδια, είτε για άγρια ζώα.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ