Αίτημα παρέμβασης του Πρωθυπουργού για την ανακούφιση των ζώων σε συνθήκες καύσωνα

Αίτημα παρέμβασης του Πρωθυπουργού για την ανακούφιση των ζώων σε συνθήκες καύσωνα έστειλε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «Νέμεσις», για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι, Νατάσσα Μπομπολάκη και η αντιπρόεδρος και καθηγήτρια Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φωτεινή Αθανασοπούλου.

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στον υπουργό ΥΠΕΣ, Θεόδωρο Λιβάνιο και τον υπουργό ΥΠΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, ζητείται να τοποθετηθούν στα δημοτικά κυνοκομεία, νόμιμα ή παράνομα, το συντομότερο δυνατόν κατασκευές εκτόξευσης νερού αλλά και η έκδοση εγκύκλιου για τα ιπποειδή.

Παρακάτω ολόκληρο το αίτημα της Νέμεσις

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ακούσαμε προσεκτικά τις δηλώσεις σας μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όπου επισημάνατε, ότι το αποτέλεσμα δείχνει, πως οι πολίτες ζητούν περισσότερα πράγματα από τη Κυβέρνηση.

Όντες και εμείς πολίτες, που τυγχάνει να ανήκουμε στο μεγαλύτερο εθελοντικό, φιλοζωικό, περιβαλλοντικό φορέα της χώρας, σας ζητάμε να σκύψετε σοβαρά και να λάβετε υπόψη σας τη τραγική πραγματικότητα για τα ζώα, όχι όπως πιθανόν σας τη μεταφέρουν ωραιοποιημένη οι συνεργάτες σας, αλλά αυτή που αυτά και εμείς, οι χιλιάδες εθελοντές του δρόμου και όχι κάποιων γραφείων, βιώνουμε κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, η οποία δυστυχώς χειροτερεύει μέρα με την ημέρα.

Ειδικότερα και μιας και αυτές τις ημέρες ζούμε σε ακραίες συνθήκες καύσωνα, θα θέλαμε με να σας ζητήσουμε να λάβετε άμεσα αποφάσεις, για δύο ιδιαίτερα είδη ζώων, γι’ αυτά που ζουν βασανιστικά μέσα στα άθλια δημοτικά κυνοκομεία και γι’ αυτά, που φορτωμένα σαν είλωτες μέσα στο καυτό ήλιο ανεβοκατεβαίνουν τα νησιά, είτε σύρουν άμαξες.

Ειδικότερα ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για την έκδοση μιας ΥΑ ή ΚΥΑ, για να τοποθετηθούν στα δημοτικά κυνοκομεία, νόμιμα ή παράνομα, το συντομότερο δυνατόν και υποχρεωτικά, με ταυτόχρονη πρόβλεψη κυρώσεων στους Δήμους, που δε θα εφαρμόσουν άμεσα η καθόλου τη απόφαση, κατασκευές εκτόξευσης νερού, σαν αυτή της φωτογραφίας, προκειμένου να δροσίζονται το καλοκαίρι όλο τα φυλακισμένα ζώα.

Οι κατασκευές αυτές είναι δοκιμασμένες σε καταφύγια φιλοζωικών συλλόγων και βοηθούν αρκετά τα ζώα.

Το δεύτερο θέμα γιατί οποίο ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας, είναι η έκδοση εγκύκλιου για τα παραπάνω ιπποειδή. Όχι όμως σαν αυτές που ήδη υπάρχουν και είναι αναποτελεσματικές, αλλά μια εγκύκλιος, που θα απαγορεύει καθολικά και για όλη την Ελλάδα την κίνηση των γαϊδουριών και αλόγων, όταν από την ΕΜΥ ανακοινώνεται καύσωνας, χωρίς να εν διαφέρουν οι τοπικές θερμοκρασίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα μη εφαρμογής της ισχύουσας εγκυκλίου, αν αυτές κυμαίνονται 2-3 βαθμούς λιγότερο.

Τέλος, Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ, θα θέλαμε να ληφθεί υπόψη, ότι τα ζώα αυτά επιβαρύνονται, όχι μόνο από τις συνθήκες καύσωνα, αλλά και από το φορτίο, το οποίο μέσα σ’ αυτές τις θερμοκρασίες αναγκάζονται να μεταφέρουν και να κουβαλούν.

Ως εκ τούτου για τα ζώα αυτά η θερμοκρασία καύσωνα να ορισθεί 3 το λιγότερο βαθμούς παρακάτω από αυτή που ισχύει για τους ανθρώπους.

Ελπίζοντας, ότι θα ευαισθητοποιηθείτε και ότι σύντομα θα ανακοινώσετε αποφάσεις για τα δύο αυτά ζωτικής σημασίας για τα ζώα, θέματα, αφού όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις μας.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε να μας απαντήσετε επί της επιστολής μας.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ,
για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι
Η Πρόεδρος, Νατάσσα Μπομπολάκη
Νομικός
Η Αντιπρόεδρος, Φωτεινή Αθανασοπούλου
Καθηγήτρια Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ