Αυστραλία: Σάλος με influencer που απομάκρυνε μωρό γουόμπατ από τη μητέρα του – Αντιδράσεις και νομικές επιπτώσεις

Η Αμερικανίδα influencer Σαμ Τζόοουνς προκαλεί έντονες αντιδράσεις με βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram, καταγράφοντας την απαράδεκτη παρέμβασή της στην τοπική άγρια ζωή της Αυστραλίας.

Στο βίντεο, η Τζόοουνς φαίνεται να αφαιρεί ένα μωρό γουόμπατ, ένα μαρσιποφόρο φυτοφάγο ζώο που ζει στην Αυστραλία, από την άκρη σκοτεινού δρόμου τη νύχτα. Το ζωάκια φαίνεται να ουρλιάζει για τη μητέρα του, ενώ η μαμά γουόμπατ τρέχει στο δρόμο, προσπαθώντας να προστατεύσει το μικρό της.

Η influencer, γελαστή, παίζει στην κάμερα, ενώ ο εικονολήπτης σχολιάζει τη σκηνή. «Κοιτάξτε τη μητέρα, την κυνηγάει!» ακούγεται να λέει, επίσης γελώντας. «Έπιασα ένα μωρό γουόμπατ!» δηλώνει η Τζόοουνς, η οποία παρουσιάζεται ως “βιολόγος άγριας ζωής και περιβαλλοντολόγος” στο ιδιωτικό της πλέον Instagram, όπου διαθέτει 92.000 ακόλουθους.

Τα ενδημικά ζώα της Αυστραλίας προστατεύονται βάσει του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας

Μετά τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου, η Τζόοουνς μετέτρεψε το προφίλ της σε ιδιωτικό, ενώ το TikTok της φαίνεται να έχει απενεργοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση Wires, τα ενδημικά ζώα της Αυστραλίας προστατεύονται βάσει του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας. Η οργάνωση διάσωσης άγριων ζώων επιβεβαίωσε στο news.com.au ότι η πράξη του Τζόουνς που καταγράφεται στο βίντεο ήταν παράνομη.

Η κτηνίατρος άγριας ζωής, Δρ Τάνια Μπίσοπ, υπογραμμίζει ότι το μωρό γουόμπατ, περίπου οκτώ μηνών, βασίζεται απόλυτα στη μητέρα του. Η μετακίνηση του ζώου πιθανόν να του προκάλεσε τραυματισμούς, λόγω του τρόπου που το κρατούσε η influencer.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τόνι Μπερκ, σε δήλωση την Πέμπτη είπε ότι το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων «εργάζεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις» για τη βίζα της Τζόουνς για να καθορίσει «αν έχει παραβιαστεί ο νόμος για τη μετανάστευση».

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι πρόσθεσε: «Το να παίρνεις ένα μωρό γουόμπατ από τη μητέρα του, και να προκαλείς ξεκάθαρα αγωνία στη μητέρα, είναι απλά εξωφρενικό», δήλωσε ο Αλμπανέζι.

Στην Αυστραλία, οι ποινές για κακοποίηση ζώων ποικίλλουν ανάλογα με τη δικαιοδοσία, με πρόστιμα έως και 235.600 δολάρια για ιδιώτες και 250.000 δολάρια για εταιρείες. Επιπλέον, η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει τα επτά έτη.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ