Επέστρεψαν οι μωβ μέδουσες – Σε ποιές παραλίες εμφανίστηκαν

Ήδη από τον Απρίλιο οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες. Έντονη η παρουσία τους στο Ιόνιο και την Αττική.

Το 2022 ήταν το πρώτο καλοκαίρι που σημειώθηκε έξαρση μωβ μεδουσών στο Ιόνιο και το δεύτερο καλοκαίρι για το Αιγαίο. Αναφορικά με τις περιοχές του Ιουνίου, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η τεράστια μετακίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες που σημειώθηκε την περίοδο 2021-2022 από την Ισπανία προς τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μάλτα επέφερε μεγάλη αύξηση του φαινομένου στο Ιόνιο.

«Για το 2023 εκτιμάται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής, και λόγω της περσινής κατάστασης, ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις των μωβ μεδουσών.

Για τις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ για Κρήτη ίσως η δυτική πλευρά να δει λίγο περισσότερες απ’ ό,τι πιστεύουμε ότι θα έχει, όπως και για Νότια Πελοπόννησο», αναφέρει το biodiversitygr.org. Για το Ιόνιο αναμένεται να παρατηρηθεί ό,τι παρατηρήθηκε και πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, οι λουόμενοι και οι λουόμενες δεν χρειάζεται να ανησυχούν από τώρα, γιατί, όπως επισημαίνεται, «πάντα όλα εξαρτώνται από τον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα».


Ακολουθεί ο χάρτης με τις καταγραφές όλων των ειδών:

Οι περιοχές όπου σημειώνεται έξαρση μωβ μεδουσών (iNaturalist / Screen Grab_
Οι περιοχές όπου σημειώνεται έξαρση μωβ μεδουσών
(iNaturalist / Screen Grab_

Με πληροφορίες από biodiversitygr.org και CNN

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ