Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών 2024 – Δηλώστε συμμετοχή!

Εάν σας αρέσει η παρατήρηση πουλιών και η φύση των υγροτόπων τον χειμώνα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλεί να συμμετάσχετε και φέτος στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), το πρόγραμμα παρακολούθησης με τη μεγαλύτερη και πιο ενθουσιώδη συμμετοχή.

Περισσότεροι από 150 εθελοντές παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών συμμετέχουν κάθε χρόνο, εξορμώντας σε μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας για να καταμετρήσουν τα διαχειμάζοντα υδρόβια πουλιά.

Στις ΜΕΚΥΠ καταμετρούν όλα τα υδρόβια είδη πουλιών σε πάνω από 200 ελληνικούς υγρότοπους και χιλιάδες ακόμη σε όλον τον κόσμο την ίδια ακριβώς περίοδο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό της Wetlands International, οι φετινές ΜΕΚΥΠ θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 13-14/1/2024, ενώ οι υγρότοποι που θα περισσέψουν θα καλυφθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο 20-21/1. Φυσικά, επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν -ειδικά στους μικρότερους υγρότοπους- και σε κοντινές των παραπάνω ημερομηνιών.

Οι πληροφορίες που συλλέγουν στις ΜΕΚΥΠ συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία των υδρόβιων πουλιών και των υγροτόπων και στην ανάδειξη της αξίας των υγροτοπικών οικοσυστημάτων. Η συστηματική συμμετοχή έμπειρων καταμετρητών είναι τεράστιας σημασίας ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τόσες περιοχές και είδη πουλιών.

Και επειδή τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων γρίπης στα υδρόβια πουλιά τα οποία αυτή την εποχή μετακινούνται ή έχουν μετακινηθεί ήδη στους τόπους όπου θα διαχειμάσουν, δείτε ΕΔΩ πώς μπορούν έμπειροι και αρχάριοι ορνιθοπαρατηρητές να συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί όλους και όλες όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις φετινές μετρήσεις να δηλώσουν συμμετοχή:

– Αν έχετε συμμετάσχει στις ΜΕΚΥΠ κατά το παρελθόν συμπληρώστε τα στοιχεία σας στον πίνακα ΕΔΩ

– Αν θα συμμετάσχετε για πρώτη φορά δείτε τον χάρτη με τα όρια των 224 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά και συμπληρώστε την αίτηση εθελοντή

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: [email protected]


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ