Νέα εφαρμογή στοχεύει να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων με σημάδια συνδρόμου γνωστικής δυσλειτουργίας

Η ερευνητική ομάδα της VetPlus σε συνεργασία με τους ειδικούς συμπεριφοράς των ζώων, Company of Animals,  και τον  προγραμματιστή εφαρμογών Arch, δημιούργησαν μια εφαρμογή που παρακολουθεί τη συμπεριφορά και υπογραμμίζει οτιδήποτε προκαλεί ανησυχία.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτής της νέας εφαρμογής, προκειμένου να βοηθηθούν στον εντοπισμό αλλαγών στη συμπεριφορά της γάτας ή του σκύλου τους, καθώς και για να καθοδηγηθεί ο κτηνίατρος τους στη διάγνωση του συνδρόμου γνωστικής δυσλειτουργίας. 

Η εφαρμογή PLASID στοχεύει να παρακολουθεί τη συμπεριφορά των ζώων και να αναδεικνύει ενδεχόμενα σημάδια ανησυχίας. Επίσης, μπορεί να προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για το στρες, το άγχος και τις φοβίες που ανιχνεύονται στα ζώα τους, καθώς κάθε ένα από αυτά μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα ζωής τους.

Κατά την εγγραφή τους στην εφαρμογή PLASID, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ενσωματωμένο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης διαγνωστικού ελέγχου για τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου τους, το οποίο θα τους ειδοποιήσει άμεσα για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς ή γνωστικά προβλήματα.

Ενημέρωση του κτηνιάτρου 

Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες ενθαρρύνονται να προσεγγίσουν τον κτηνίατρό τους και να τον ενημερώσουν για τυχόν αλλαγές, όσο μικρές ή ήπιες κι αν είναι, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί έγκαιρα μια διάγνωση και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Αναζήτηση συμβουλής

Η Ρέιτσελ Ίτον, ερευνήτρια και επικεφαλής της ομάδας έρευνας και ανάπτυξης της VetPlus, δήλωσε: 

«Ο στόχος πίσω από το PLASID είναι να υποστηριχθεί η διάγνωση, προτρέποντας τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να αναλογιστούν τη συμπεριφορά του ζώου τους κατά τη συμπλήρωση της διαγνωστικής αξιολόγησης και ενθαρρύνοντάς τους να αναζητήσουν περαιτέρω συμβουλές. Από τη συζήτηση με κτηνιάτρους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης της εφαρμογής, γνωρίζουμε ότι είναι συχνά δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να ανακαλέσουν επί τόπου ανεπαίσθητες αλλαγές συμπεριφοράς, επομένως η εφαρμογή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους κτηνιάτρους κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών τους».

«Αναγνωρίσαμε, επίσης, ότι το διαδίκτυο είναι το πρώτο λιμάνι κλήσης για τους περισσότερους από εμάς που αναζητούμε συμβουλές, συχνά χρησιμοποιώντας τα smartphones μας. Ωστόσο, στο διαδίκτυο υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση, καθώς και πολλές αντικρουόμενες απόψεις».

«Δουλέψαμε με την ομάδα των εσωτερικών καταρτισμένων κτηνιάτρων μας και των ειδικών συμπεριφοράς στην Company of Animals, με σκοπό να δημιουργήσουμε έναν κόμβο γνώσης, όπου οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένες πληροφορίες και τεχνικές διαχείρισης , καθώς και να συνδεθούν με άλλους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.»

Στρες και άγχος

Η Φιόνα Γουίλαν, σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαίδευσης στην Company of Animals, δήλωσε:

«Συχνά, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θεωρούν πως η διαχείριση του άγχους σχετίζεται με εκδηλώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως με εκατομμύρια νοικοκυριά να αποκτούν κατοικίδια κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας, βλέπουμε πλέον καθημερινές περιπτώσεις νεότερων ζώων, κυρίως σκυλιών, να βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού και στρες όταν αφήνονται μόνα τους ή αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις, επειδή δεν έχουν εκτεθεί σε “φυσιολογικές” εμπειρίες, όπως άλλα κατοικίδια».

“Φυσικά, δεν υπάρχει γρήγορη λύση, αλλά αυτός είναι ένας τομέας όπου η εφαρμογή PLASID μπορεί να φανεί χρήσιμη. Αφού πρώτα μιλήσουν με τον κτηνίατρό τους, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες σχετικά με το πως να υποστηρίξουν σωστά τα κατοικίδιά τους μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαφόρων προτάσεων που παρέχονται, όλα με το πάτημα ενός smartphone.”

Φιόνα Γουίλαν, Σύμβουλος Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης, Company of Animals

Μπορείτε να κατεβάσετε το PLASID  απο το Google Play και το Apple App Store.

Σχετικά Άρθρα

Stay Connected

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ