Ένα ακόμα περιστατικό μισαναπηρικής συμπεριφοράς σημειώθηκε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή τη φορά σε βάρος της Ιωάννας Μαρίας Γκέρτσου, ιδρύτριας της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών “Λάρα”.
Η ίδια, μαζί με τον σκύλο-οδηγό της, Μπάμπου, δέχθηκε επίθεση από οδηγό τρόλεϊ, ο οποίος επέμενε ότι ο σκύλος έπρεπε να φορά φίμωτρο, παρά την ξεκάθαρη νομοθεσία που ορίζει διαφορετικά.
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδρομής με τρόλεϊ, όταν ο οδηγός σταμάτησε το όχημα και όπως αναφέρει η κ. Γκέρτσου στην ανάρτησή της, απαίτησε από να παρουσιάσει τα χαρτιά του σκύλου της. Παρά τις εξηγήσεις της ίδιας, ότι οι σκύλοι οδηγοί δεν φορούν φίμωτρο για να επιτελούν τη δουλειά τους, ο οδηγός δεν πείστηκε. Όταν μάλιστα τη διέκρινε να διαβάζει στο κινητό της, την κατηγόρησε πως δεν είναι τυφλή και ότι προσποιείται.
Ένταση στο τρόλεϊ – Παρέμβαση της αστυνομίας
Η κατάσταση κλιμακώθηκε, με τον οδηγό να σταματά το τρόλεϊ στη διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Παπανικολή στο Χαλάνδρι, και να αρνείται να συνεχίσει τη διαδρομή. Η κ. Γκέρτσου κάλεσε την αστυνομία, αναφέροντας ότι δέχεται μισαναπηρική επίθεση, ενώ ο οδηγός, από την πλευρά του, επικαλέστηκε ότι ο σκύλος ήταν «μεγάλος και επιθετικός».
Η αστυνομία που έφτασε στο σημείο ζήτησε να δει τα έγγραφα του σκύλου-οδηγού και πρότεινε να “λυθεί” το θέμα ώστε να συνεχιστεί η διαδρομή. Ωστόσο, η κ. Γκέρτσου επισήμανε πως περιστατικά όπως αυτό αναδεικνύουν τη βαθιά έλλειψη εκπαίδευσης και ευαισθησίας που χαρακτηρίζουν το προσωπικό των ΜΜΜ, αλλά και την έλλειψη μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία.
Παρέμβαση της ΠΦΠΟ
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) αντέδρασε άμεσα στο περιστατικό, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του οδηγού και την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης από την αστυνομία. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΦΠΟ τονίζει την επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση των οδηγών λεωφορείων και τρόλεϊ, αλλά και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη μεταφορά ζώων και σκύλων-οδηγών στα ΜΜΜ.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι πρόκειται για το δεύτερο καταγεγραμμένο περιστατικό μισαναπηρικής συμπεριφοράς σε μικρό χρονικό διάστημα και προχωρά σε νέα παρέμβαση προς τον ΟΑΣΑ, προτείνοντας αλλαγές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα γεγονότα.
Μια καθημερινότητα γεμάτη εμπόδια
Η κ. Γκέρτσου, αναφερόμενη στο περιστατικό, δήλωσε πως η καθημερινότητα ενός ατόμου με αναπηρία στην Ελλάδα παραμένει αφιλόξενη και γεμάτη διακρίσεις. «Κυκλοφορούμε σε μη προσβάσιμες πόλεις, δεχόμαστε απρόκλητες επιθέσεις και αντιμετωπιζόμαστε με δυσπιστία επειδή δεν πληρούμε τη στερεοτυπική εικόνα της βλάβης μας. Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση;» διερωτήθηκε.
Το περιστατικό αποτελεί ακόμα μια υπενθύμιση της ανάγκης για συστηματική εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να μετακινούνται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.