Σκύλος ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου με τους κηδεμόνες του (Αποκλειστικό)

Της Βασιλείας Καμάρα

 

Η πεζοπορία με τον τετράποδο φίλο σας μπορεί να είναι μια υπέροχη και ικανοποιητική εμπειρία και μία ιδανική ευκαιρία να απολαύσετε τα τοπία και την ύπαιθρο και γιατί όχι, να κατακτήσετε την κορυφή!

Η 7χρονη ημίαιμη Λούπι ζει με τους ανθρώπους της, Μάριους και Μαρία Μουράριου, στη Ρουμανία και λατρεύει να τους ακολουθεί στο αγαπημένο τους σπορ, τις πεζοπορίες. Είναι από αυτά τα σκυλιά που ένας λάτρης της περιπλάνησης θα ήταν τυχερός να έχει ως συνοδοιπόρο.

Όπως αναφέρει η κηδεμόνας της στο pet-in.gr, η διασωθείσα σκυλίτσα υιοθετήθηκε το 2018 από το καταφύγιο “Κιβωτός του Νώε” στην πόλη ΚλουζΝαπόκα της Ρουμανίας (Arca lui Noe, Cluj) όπου η μαμά της Λούπι, Μαρία Μουράριου, εργάζεται εθελοντικά τα τελευταία 12 χρόνια.

Η δράση της οργάνωσης περιλαμβάνει προγράμματα στείρωσης σε συνεργασία με τα τοπικά κτηνιατρεία, τη φροντίδα των σκύλων και συστήματα ανάδοχης φροντίδας, καθώς και με την προώθηση και την υιοθεσία εκατοντάδων στειρωμένων, αποπαρασιτωμένων και εμβολιασμένων ζώων. Επίσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παρέχει βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος, ασθένειας ή εγκατάλειψης, με στόχο την ευημερία και την προστασία όλων πλασμάτων της κοινότητάς του.

Η Λούπι αυτό τον καιρό περνάει τις διακοπές της στην Ελλάδα και μαζί με την οικογένειά της κατάφερε την 1η Ιουνίου να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, διανύοντας  2918 μέτρα, μια συναρπαστική αλλά συγχρόνως απαιτητική διαδρομή.

«Η πιο απαιτητική και συναρπαστική περιπέτεια ήταν στον Όλυμπο. Έκανε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και με τα τέσσερα κοντά της πόδια. Η ανάβαση στη Σκάλα έγινε με ένα σακίδιο πλάτης που παραγγείλαμε γι’ αυτήν για το σκοπό αυτό», εξηγεί η Μαρία Μουράριου στο pet-in.gr.

Έφτασαν στον Μύτικα (2918 μέτρα) στον Όλυμπο. (Φωτογραφίες με την ευγενική παραχώρηση της Maria Murariu)

Εκτός όμως από τον επιβλητικό Όλυμπο, πεζοπόρησαν όλες τις διαδρομές της Σκιάθου και τιμήθηκαν με το μετάλλιο του περιηγητή από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Σκιάθου Φ.Ο.Σ. ενώ πέρυσι πεζοπόρησαν στη Δρακόλιμνη Τύμφης.

Έλαβαν το μετάλλιο του περιηγητή από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Σκιάθου Φ.Ο.Σ. (Φωτογραφίες με την ευγενική παραχώρηση της Maria Murariu)
Στη Ρουμανία, το ψηλότερο βουνό που κατέκτησαν είναι 2.303 μέτρα (Φωτογραφίες με την ευγενική παραχώρηση της Maria Murariu)

«Μας αρέσει να ζούμε περιπέτειες μαζί, συμπεριλαμβανομένης της πεζοπορίας», αναφέρει, ενώ ρωτήσαμε πώς η Λούπι μυήθηκε στην πεζοπορία.

«Θα έλεγα ότι είναι φυσικό γι’ αυτήν. Είναι πάντα η πιο γρήγορη στην ομάδα και η πιο περίεργη· αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι ποτέ χωρίς λουρί στις πεζοπορίες», επισημαίνει.

Η κ. Μουράριου αναφέρει ότι η Λούπι έχει επισκεφτεί την Ελλάδα αρκετές φορές, συνδυάζοντας πεζοπορίες με παραλίες παρ᾽ όλο που δεν είναι οπαδός της κολύμβησης. Ο ύπνος στην παραλία ωστόσο είναι ο κανόνας!

Η Λούπι συνεχίζει να απολαμβάνει τις διακοπές της στη χώρας και ζει μοναδικές περιπέτειες στη φύση. Επισκέφτηκε το Μεσολόγγι, την όμορφη Κεφαλλονιά κι άλλα μέρη πολλά και συγχρόνως γνωρίζει νέους φίλους όπως την θαλάσσια χελώνα που την εντυπωσίασε!

Μερικές ακόμα από τις πεζοπορίες μας στην Ελλάδα (Φωτογραφίες με την ευγενική παραχώρηση της Maria Murariu)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για πεζοπορίες με τον σκύλο σας

Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν την πεζοπορία και μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη σωματική και πνευματική διέγερση που προσφέρει. Ωστόσο, το αν σε έναν σκύλο αρέσει η πεζοπορία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φυλής, της ηλικίας, της υγείας και της προσωπικότητας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι εσείς και ο σκύλος σύντροφός σας θα έχετε μια ασφαλή και ευχάριστη πεζοπορία:

Γνωρίστε τα όρια του σκύλου σας: Σκεφτείτε την ηλικία, τη φυλή και το επίπεδο φυσικής κατάστασης του σκύλου σας. Αυξήστε σταδιακά τη δυσκολία και το μήκος των πεζοποριών για να αυξήσετε την αντοχή του σκύλου σας.

Έλεγχος υγείας: Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει κάνει όλα τα εμβόλια και την πρόληψη ψύλλων/κροτώνων. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για έναν έλεγχο αν ο σκύλος σας δεν έχει δραστηριοποιηθεί πρόσφατα.

Εκπαίδευση: Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ανταποκρίνεται καλά σε βασικές εντολές όπως κάτσε, μείνε, έλα και πήγαινε στη σειρά. Εξασκηθείτε στο περπάτημα με λουρί χωρίς να τραβάει.

Ερευνήστε τα μονοπάτια: Ελέγξτε αν το μονοπάτι είναι φιλικό προς τους σκύλους. Αναζητήστε μονοπάτια με πηγές νερού και σκιά. Βεβαιωθείτε ότι το μονοπάτι είναι κατάλληλο για τις ικανότητες του σκύλου σας.

Εξοπλισμός

Λουρί και ιμάντες: Χρησιμοποιήστε ένα ανθεκτικό λουρί και ένα άνετο λουρί.
Ένα λουρί χωρίς χέρια μπορεί να είναι βολικό για πεζοπορία.

Ταυτότητα και μικροτσίπ: Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας φοράει κολάρο με ετικέτα ταυτότητας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε μικροτσίπ στο σκύλο σας για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Νερό και μπολ: Έχετε μαζί σας αρκετό νερό για εσάς και το σκύλο σας. Φέρτε μαζί σας ένα πτυσσόμενο μπολ για εύκολη κατανάλωση.

Κουτί πρώτων βοηθειών: Συμπεριλάβετε αντικείμενα όπως επιδέσμους, αντισηπτικά μαντηλάκια και τσιμπιδάκια. Μάθετε τις βασικές πρώτες βοήθειες για σκύλους.

Μπότες: Προστατεύστε τις πατούσες του σκύλου σας από το ανώμαλο έδαφος και τις καυτές επιφάνειες. Αφήστε το σκύλο σας να συνηθίσει να τα φοράει πριν από την πεζοπορία.

Σακίδιο πλάτης (προαιρετικό): Για μεγαλύτερες πεζοπορίες, σκεφτείτε ένα σακίδιο σκύλου για να μεταφέρει ο σκύλος σας τις δικές του προμήθειες. Βεβαιωθείτε ότι το βάρος είναι ισορροπημένο και όχι πολύ βαρύ.

Στο μονοπάτι

Μείνετε με λουρί: Κρατήστε το σκύλο σας με λουρί για να προστατεύσετε την άγρια ζωή και τους άλλους πεζοπόρους. Λάβετε υπόψη σας τους νόμους και τους κανονισμούς για τα λουριά.

Βάλτε τον εαυτό σας σε ρυθμό: Κάντε διαλείμματα ανάλογα με τις ανάγκες, ειδικά αν κάνει ζέστη ή το έδαφος είναι δύσκολο. Προσέξτε τα σημάδια κόπωσης ή υπερθέρμανσης του σκύλου σας.

Σακούλες για τα περιττώματα: Συσκευάστε όλα τα απορρίμματα ή θάψτε τα μακριά από πηγές νερού και μονοπάτια.

Ασφάλεια της άγριας ζωής: Κρατήστε το σκύλο σας κοντά σας για να αποφύγετε τις συναντήσεις με άγρια ζώα. Έχετε επίγνωση των πιθανών κινδύνων, όπως φίδια ή σκαντζόχοιροι.

Μετά την πεζοπορία

Ελέγξτε για τσιμπούρια και τραυματισμούς: Ελέγξτε σχολαστικά το σκύλο σας για τσιμπούρια και τραυματισμούς. Καθαρίστε και περιποιηθείτε τυχόν κοψίματα ή γρατζουνιές.

Ενυδάτωση και ξεκούραση: Παρέχετε άφθονο νερό και αφήστε το σκύλο σας να ξεκουραστεί. Παρακολουθήστε για τυχόν σημάδια πόνου ή δυσφορίας.

Καθαριότητα: Κάντε ένα μπάνιο στο σκύλο σας αν χρειάζεται, ειδικά αν βρισκόταν σε λασπωμένες ή βρώμικες περιοχές. Καθαρίστε και επιθεωρήστε τον εξοπλισμό του.

Με την κατάλληλη προετοιμασία και την προσοχή κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια διασκεδαστική και ασφαλή περιπέτεια τόσο για εσάς όσο και για το σκύλο σας.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ