Το Ιράν επεκτείνει την απαγόρευση του περιπάτου με σκύλους – Νέα μέτρα σε τουλάχιστον 18 πόλεις

Οι ιρανικές αρχές εντείνουν την καταστολή κατά της δημόσιας παρουσίας σκύλων, επεκτείνοντας την απαγόρευση του περιπάτου με κατοικίδια σε τουλάχιστον 18 πόλεις της χώρας.

Η απόφαση, που βασίζεται σε λόγους δημόσιας τάξης, υγείας και ασφάλειας, σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα περιορισμού των προσωπικών ελευθεριών στο Ιράν.

Η απαγόρευση αποτελεί συνέχεια αστυνομικής διαταγής του 2019 που απαγόρευε το περπάτημα σκύλων στην πρωτεύουσα Τεχεράνη. Πλέον, πόλεις όπως το Ισφαχάν, το Κερμάν και η Ιλάμ έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα, ενώ η μεταφορά σκύλων με οχήματα απαγορεύεται επίσης.

Ο εισαγγελέας της πόλης Χαμεντάν, Αμπάς Νατζαφί, δήλωσε ότι «η βόλτα με σκύλο αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, την ειρήνη και την άνεση», επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις των αρχών να επιβάλλουν αυστηρά τους νέους κανόνες. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ήδη στη δυτική πόλη Ιλάμ οι παραβάτες απειλούνται με νομικά μέτρα.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές στο Ιράν αντιμετωπίζουν τα σκυλιά ως «ακάθαρτα» και θεωρούν την ιδιοκτησία τους δείγμα δυτικής πολιτιστικής επιρροής, την οποία επιδιώκουν να καταπνίξουν. Παρ’ όλα αυτά, η κατοχή σκύλων αυξάνεται, κυρίως μεταξύ των νέων, και θεωρείται συχνά πράξη ατομικής αντίστασης στο αυταρχικό καθεστώς.

Η επιβολή των περιορισμών στο παρελθόν ήταν αποσπασματική και πολλοί ιδιοκτήτες συνέχιζαν να βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους, συνήθως σε απομονωμένες περιοχές ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να αποφύγουν την προσοχή των αρχών. Ενίοτε σημειώνονται συλλήψεις και κατάσχεση των ζώων.

Η αντίσταση στη νομοθεσία για τα κατοικίδια εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αμφισβήτησης των περιορισμών του θεοκρατικού καθεστώτος, μαζί με φαινόμενα όπως η περιφρόνηση των νόμων για το υποχρεωτικό χιτζάμπ, τα υπόγεια πάρτι και η κατανάλωση αλκοόλ.

Παρά τις απαγορεύσεις, δεν υπάρχει εθνικός νόμος που να καθιστά παράνομη την κατοχή σκύλων. Ωστόσο, οι εισαγγελείς εκδίδουν τοπικές διαταγές που εφαρμόζονται από την αστυνομία. Το 2021, 75 βουλευτές χαρακτήρισαν την ιδιοκτησία σκύλων «κοινωνική μάστιγα» και προειδοποίησαν ότι απειλεί τον ιρανικό και ισλαμικό τρόπο ζωής.

Οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι οι αρχές θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της κοινωνικής αστάθειας, αντί να καταδιώκουν τους ιδιοκτήτες σκύλων και να εντείνουν τον κοινωνικό έλεγχο.

Με πληροφορίες από BBC


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ