Το μεγαλύτερο και βαρύτερο ζώο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη – Η «κολοσσιαία φάλαινα του Περού»

Η «κολοσσιαια φάλαινα του Περού» έζησε πριν από περίπου 39 εκατομμύρια χρόνια και πιστεύεται ότι ζύγιζε περί τους 300 τόνους.

Τα απολιθώματα του πλάσματος, που πιστεύεται ότι πρόκειται για το βαρύτερο ζώο που έζησε ποτέ στη Γη, ανακαλύφθηκαν στο Περού και αφορούν το είδος Perucetus colossus. Το μήκος της φάλαινας υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 20 μέτρα, ενώ το ανώτερο όριο που εκτιμήθηκε για το βάρος της ισοδυναμεί με 340 τόνους, αλλά μια πιο ήπια εκτίμηση κάνει λόγο για βάρος 200 τόνων.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη φάλαινα είναι το βαρύτερο ζώο που έζησε στον πλανήτη, βαρύτερη ακόμα κι από τη γαλάζια φάλαινα, κυρίως λόγω της πυκνότητας των οστών της. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η μάζα του σκελετού της πρέπει να ήταν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη μιας γαλάζιας φάλαινας μήκους 25 μέτρων.

Τα οστά της φάλαινας ανακαλύφθηκαν στην έρημο Ίκα, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων νότια της Λίμα. Η περιοχή αυτή φημίζεται για την πληθώρα θαλάσσιων απολιθωμάτων που διαθέτει, καθώς αποτελούσε κάποτε μέρος του ωκεανού. Τμήματα των σπονδύλων του αρχαίου πλάσματος, καθένα εκ των οποίων ζυγίζει περισσότερα από 100 κιλά, εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος.



«Στην αρχή, έπρεπε να πείσει τα άλλα μέλη της ομάδας ότι αυτό που βρήκε ήταν πραγματικά κάποιο απολίθωμα, λόγω του παράξενου σχήματός του», αφηγείται ο Έλι Άμσον, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και παλαιοντολόγος στο Κρατικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Στουτγκάρδης στη Γερμανία.

Παρ’ όλα αυτά, όταν οι ερευνητές εξέτασαν λεπτά τμήματα θραυσμάτων από την τοποθεσία, τα παράξενα κομμάτια αποδείχθηκε ότι ήταν πράγματι οστά. Οι ομάδες πεδίου πέρασαν μια ολόκληρη δεκαετία επιχειρώντας να απελευθερώσουν τα απολιθώματα της κολοσσιαίας φάλαινας από το πέτρωμα στο οποίο βρίσκονταν εγκλεισμένα.



Με πληροφορίες από Reuters και National Geographic


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ