Σοκ προκαλεί η καταγγελία κτηνοτρόφου στα Τρίκαλα για τα 350 αιγοπρόβατα του που θάφτηκαν ζωντανά από τις αρμόδιες αρχές επειδή νοσούσαν από πανώλη. Πρόκειται όχι μόνο για βάρβαρη κίνηση σε βάρος των ζωντανών αλλά και για πράξη που απειλεί τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Χριστίνα Μητρονάτσιου τα αιγοπρόβατα «θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά» χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, με αποτέλεσμα η δυσοσμία που αναδύεται στην περιοχή από τα σώματα των ζωντανών να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία
Σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το documentonews.gr διακρίνονται τα μολυσμένα αιγοπρόβατα μέσα σε λάκκο, ενώ αρκετά από αυτά είναι ακόμα ζωντανά και στέκονται όρθια. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η δικηγόρος του κτηνοτρόφου στο μέσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάβουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Σε επικοινωνία που είχε η δικηγόρος με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαχειρίζονται την υπόθεση, της ανέφεραν ότι «η θανάτωση των ζώων έπρεπε να γίνει για υγειονομικούς λόγους για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου», ενώ παραδέχτηκαν «ότι η διαχείριση του περιστατικού στην κτηνοτροφική μονάδα έγινε με τελείως λανθασμένο τρόπο».
Σύμφωνα με τη δικηγόρο, αυτό «θα έπρεπε να απασχολήσει ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην οδηγηθούμε στο ακραίο φαινόμενο αντί της αντιμετώπισης της απρόβλεπτης αυτής πανδημίας να έχουμε την εξάπλωση, μέσω επικίνδυνων υγειονομικών εστιών, σοβαρές ασθένειες που μπορούν να πλήξουν και τον άνθρωπο».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για παράνομη θανάτωση και υγειονομική ταφή ζώων
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έγινε δέκτης καταγγελίας που αναφέρει πως ορισμένα ζώα θάφτηκαν ζωντανά επειδή νοσούσαν από πανώλη, χωρίς να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Αποφάσισε μάλιστα να αντικατασταθεί ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής Τρικάλων και στη θέση του τοποθετήθηκε άλλη κτηνίατρος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Παράλληλα, το πρωί θα καταθέσει και τη μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Τρικάλων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
«Σήμερα είχαμε μια καταγγελία για παράνομη θανάτωση ζώων από την πανώλη. Η διοίκηση μας έχει ως ύψιστη αρχή την ατομική ευθύνη. Αντικατέστησα με απόφαση μου τον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας Τρικάλων και αύριο πρωί καταθέτω μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για ποινικές ευθύνες όσο ψηλά και να είναι. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του . Και έτσι θα πηγαίνουμε συνέχεια. Σε όλες αυτές τις αποφάσεις πριν τις πάρει κανείς, έχει μπροστά του τους γονείς του η όποιους τον μύησαν στην ατομική ευθύνη. Είναι τα βιώματα μας που μας οδηγούν», αναφέρει ο κ. Κουρέτας στο Facebook.
ΠΦΠΟ: Καταγγελία για βασανισμό και ταφή ζώντων κοπαδιών αμνοεριφίων
Με βάση καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ για τα αιγοπρόβατα που θάφτηκαν ζωντανά στο Καστράκι Τρικάλων αφού χτυπήθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζητά να αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους που επέτρεψαν αυτή την ενέργεια.
Η μοίρα των εκτρεφόμενων ζώων είναι συνήθως πολύ σκληρή, ωστόσο πρόκειται για πλάσματα που συναισθάνονται τον πόνο και τον φόβο ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Και αυτό πρέπει όλοι να το σέβονται.
Με επιστολή της προς την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την προστασία των ζώων κ. Μασούρα, και κοινοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Υπόψιν και το Υπουργείο Εσωτερικών, η ΠΦΠΟ καταγγέλλει το αποτρόπαιο έγκλημα και ζητά να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.
Η καταγγελία της ΠΦΠΟ
Αξιότιμη κ Εισαγγελέα,
Με βάση καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία επισυνάπτουμε, 350 αιγοπρόβατα θάφτηκαν ζωντανά αφού χτυπήθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα.
Το αποτρόπαιο αυτό συμβάν έγινε στο Καστράκι Τρικάλων και υπόλογη εμφανίζεται η αρμόδια Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η θανάτωση των αιγοπροβάτων έγινε για να περιοριστεί η μετάδοση πανώλης που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Επειδή,
– η κατά συρροή ασφυκτική θανάτωση, όσο και ο βασανισμός που προηγήθηκε αποτελούν κακουργηματικές πράξεις ιδιαίτερης βαρύτητας που προβλέπονται και τιμωρούνται από το άρθρο 24 παράγραφος 1 περίπτωση β του Νόμου 4830/2021″
– είναι πιθανό τέτοια φαινόμενα να επαναληφθούν στα πλαίσια της μαζικής θανάτωσης αιγοπροβάτων,
αιτούμεθα
α. να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος
β. να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναλαμβάνονται παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News