Βραζιλία: Η πρώτη διασταύρωση σκύλου-αλεπούς παγκοσμίως

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ζώο που εντοπίσθηκε στη Βραζιλία έμοιαζε και με τα δύο είδη, ενώ η συμπεριφορά του, που την χαρακτήρισαν ως περίεργη, συγγένευε τόσο με εκείνη της αλεπούς, όσο και με αυτήν του σκύλου.

Το συγκεκριμένο ζώο, που πρόκειται για υβρίδιο αλεπούς και σκύλου, είχε χτυπηθεί το 2021 από όχημα στην περιοχή Βακάρια της Βραζιλίας και οι κτηνίατροι που ανέλαβαν την περίθαλψή του αδυνατούσαν να καταλάβουν για τι ζώο επρόκειτο.

Τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του είχαν προκαλέσει σύγχυση στο ιατρικό προσωπικό, καθώς ορισμένα εξ αυτών υποδείκνυαν ότι επρόκειτο για αλεπού, άλλα όμως οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως ήταν σκύλος. Κι αυτό διήγειρε το ενδιαφέρον των επιστημόνων των τοπικών πανεπιστημίων, οι οποίοι τελικά ανέλυσαν τα γονίδιά του.


 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Telegraph (@telegraph)


Η ερευνητική εργασία στην οποία δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους αποκάλυψε πως η μητέρα του ζώου ήταν μια αλεπού pampas, ενώ ο πατέρας του ένας εξημερωμένος σκύλος άγνωστης ράτσας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση γέννας ύστερα από ζευγάρωμα σκύλου και αλεπούς.

Το υβρίδιο είχε μέγεθος όμοιο με έναν μεσαίου μεγέθους σκύλο, μεγάλα και μυτερά αυτιά, μακρύ ρύγχος με κατάμαυρη μύτη, διογκωμένα και καστανού χρώματος μάτια και ένα πυκνό, μαύρο-καφέ τρίχωμα με λευκές και γκρι κηλίδες.



Όπως ενδεχομένως αναμενόταν, το ζώο όχι μόνο έμοιαζε και με τα δύο είδη στα οποία ανήκουν οι γονείς του, αλλά συμπεριφερόταν επίσης με έναν παράξενο τρόπο που παρουσίαζε ομοιότητες στη συμπεριφορά και με τα δύο είδη. Αρνιόταν να φάει το φαγητό που του δινόταν και προτιμούσε να τρέφεται με ζωντανά τρωκτικά, όπως θα έκανε μια αλεπού, αλλά γαύγιζε σαν σκύλος. Αρχικά ήταν επιφυλακτικό με τους ανθρώπους, αλλά συν τω χρόνω άρχισε να αισθάνεται πιο άνετα.

Το υβρίδιο, που ήταν γένους θηλυκού, αφού έλαβε την απαραίτητη φροντίδα στο νοσοκομείο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, όπου ανάρρωσε πλήρως, μεταφέρθηκε στο κέντρο διατήρησης Mantenedouro São Braz στην πόλη Σάντα Μαρία.

Δυστυχώς, το ζώο απεβίωσε φέτος, με τα αίτια του θανάτου του να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Η ερευνητική εργασία αναφέρει πως η διασταύρωση μεταξύ ειδών με διαφορετική εξελικτική πορεία μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για τη διατήρηση της άγριας ζωής, καθώς και ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση και την απώλεια φυσικών ενδιαιτημάτων για την άγρια ζωή, με αποτέλεσμα η συχνότητα διασταυρώσεων μεταξύ άγριων και οικόσιτων ειδών να έχει αυξηθεί.



Με πληροφορίες από Telegraph και την έρευνα


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ