Δέκα λεπτά σε καυτό αυτοκίνητο αρκούν για να υποστεί ένας σκύλος θερμοπληξία

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η παραμονή ενός παιδιού ή ενός κατοικίδιου ζώου σε ένα ζεστό αυτοκίνητο είναι γνωστοί σε όλους.

Είναι προφανές και αυτονόητο πως τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να τ᾽ αφήνει κανείς μόνα στα οχήματα χωρίς επίβλεψη, και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ βλέπουν την ανάγκη να απαγορεύσουν ρητά αυτή την πρακτική και με τα κατοικίδια ζώα.

Σύμφωνα με έρευνα, μισή ώρα φτάνει ώστε το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται σταθμευμένο στον ήλιο να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου ενώ σε πιο θερμές ημέρες η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμα και στους 70 βαθμούς.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας αναφέρει ότι 33 παιδιά πέθαναν από θερμοπληξία σε αυτοκίνητα το 2022 – και δύο έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος. Και ο Αμερικανικός Κτηνιατρικός Ιατρικός Σύλλογος λέει ότι εκατοντάδες κατοικίδια ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο σε καυτά αυτοκίνητα ενώ προτρέπει τους ιδιοκτήτες ζώων σε ζεστές ημέρες, ν᾽αφήνουν τα κατοικίδια στο σπίτι.

Ορισμένα νεότερα μοντέλα αυτοκινήτων ωστόσο, όπως το Tesla και το Rivian, διαθέτουν λειτουργία Pet Mode που διατηρεί τον έλεγχο του κλιματισμού ενεργοποιημένο και τα κατοικίδια ζώα δροσερά όσο είναι παρκαρισμένα. Η Ford εργάζεται για να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια παρόμοια λειτουργία, σύμφωνα με το autoblog.com.

Τα νεότερα μοντέλα, όπως της Hyundai, της Subaru και της Nissan, διαθέτουν ένα σύστημα ειδοποίησης πίσω επιβατών που θα ηχήσει συναγερμό εάν ανιχνεύσει κίνηση στο εσωτερικό αφού ο οδηγός κλειδώσει το αυτοκίνητο. Αυτό σχεδιάστηκε αρχικά για την προστασία των παιδιών και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα κατοικίδια ζώα. Αλλά τα περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους δεν διαθέτουν αυτές τις δικλείδες ασφαλείας.

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να υποστεί ένας σκύλος τις συνέπειες του να αφεθεί σε ένα αυτοκίνητο

Τριάντα μία πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κάποιου είδους νόμο για την προστασία των ζώων στα οχήματα. Σε τουλάχιστον 19 πολιτείες (συν την Ουάσινγκτον), υπάρχουν νόμοι που ορίζουν ότι είναι παράνομο να αφήνουν ένα κατοικίδιο χωρίς επίβλεψη σε ένα όχημα σε ακραίες θερμοκρασίες ή άλλες απειλητικές για τη ζωή συνθήκες, και οι παραβάτες μπορούν να κατηγορηθούν για κακοποίηση ζώων.

Σε 21 πολιτείες (συν την Ουάσινγκτον), οι αρχές, όπως η αστυνομία, οι πυροσβέστες ή ο έλεγχος των ζώων, επιτρέπεται να ανοίξουν με τη βία ένα αυτοκίνητο προκειμένου να σώσουν ένα ζώο. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει το σπάσιμο ενός παραθύρου.

Επιπλέον, πολλές πολιτείες έχουν νόμους περί καλού Σαμαρείτη που προστατεύουν τους περαστικούς από την ευθύνη όταν βοηθούν κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η Ιντιάνα έχει παρόμοιο νόμο – αλλά απαιτεί από τον καλό Σαμαρείτη να πληρώσει το ήμισυ των ζημιών που προκλήθηκαν στο όχημα.


Τι κάνετε εάν συναντήσετε ένα κατοικίδιο μόνο μέσα σε ένα όχημα, με κίνδυνο θερμοπληξίας

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να υποστεί ένας σκύλος τις συνέπειες του να αφεθεί σε ένα αυτοκίνητο. Ακόμα και αν το αυτοκίνητο έχει ανοιχτά παράθυρα ή έχει μείνει στη σκιά, δεν είναι ασφαλές!

20 λεπτά σε ένα καυτό αυτοκίνητο μπορεί να αποβούν μοιραία για έναν σκύλο, εάν η θερμοκρασία του σώματός του ξεπεράσει τους 41°C. Οι σκύλοι υπερθερμαίνονται γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διατρέξουν σοβαρό κίνδυνο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα πάντα με τις χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των ζώων συντροφιάς, ο ιδιοκτήτης ενός ζώου πρέπει να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς.

Αν δείτε ένα ζώο που βρίσκεται στο αυτοκίνητο μόνο του σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του:

  1. Καλέστε στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης «100». Οι αστυνομικοί του τηλεφωνικού κέντρου θα καταγράψουν τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια.
  2. Μεταβείτε – απευθυνθείτε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαπιστώσατε την κακοποίηση – παράβαση της Νομοθεσίας περί ζώων ή σε οποιοδήποτε άλλο Αστυνομικό Τμήμα. Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλει κακοποίηση ζώου που υπέπεσε στην αντίληψή του.

Τέλος, οι δύο μεγάλες ομάδες αυτοκινητοβιομηχανιών που εξυπηρετούν την αμερικανική αγορά συμφώνησαν να καταστήσουν αλέρτ για τους πίσω επιβάτες στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων έως το 2025.

Η Συμμαχία Κατασκευαστών Αυτοκινήτων περιλαμβάνει τις εταιρείες BMW Group, FCA US LLC, Ford Motor Company, General Motors, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz USA, Mitsubishi Motors, Porsche, Toyota, Volkswagen Group of America και Volvo.

Η Ένωση Παγκόσμιων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων περιλαμβάνει τις Aston Martin, Bosch, Byton, Denso, Ferrari, Honda, Hyundai, Kia, Isuzu, Local Motors, Maserati, McLaren, Nissan, PSA North America, Subaru, Suzuki και Toyota.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ