Γάτες: Πέτρες στα νεφρά και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος στις γάτες προκαλούν αναστάτωση στους ιδιοκτήτες τους, ωστόσο όταν πρόκειται για πέτρες στα νεφρά, συνήθως η αναστάτωση είναι μάλλον δικαιολογημένη.

Τα νεφρά συνδέονται με την ουροδόχο κύστη μέσω δύο λεπτών ουρητήρων. Επίσης, η κύστη συνδέεται με την ουρήθρα, η οποία είναι πολύ στενή στις αρσενικές γάτες, και αποβάλλει τα συσσωρευμένα ούρα.

Η μοναδική ανατομία του ουροποιητικού συστήματος των γατών, τις τοποθετεί σε μια κατηγορία υψηλού κινδύνου για αποφράξεις, οι οποίες ενδέχεται να είναι απειλητικές για τη ζωή τους, εάν αγνοηθούν και αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Συμπτώματα γατών με πέτρες στα νεφρά

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας, που είναι και το μόνο βοηθητικό στοιχείο του χαρακτήρα τους όσον αφορά την ανίχνευση μιας πρώιμης ασθένειας, μέσω της στωικής τους φύσης. Όταν αναπτύσσονται πέτρες στα νεφρά της γάτας, παρατηρούνται ορισμένα ήπια συμπτώματα, επομένως οι ιδιοκτήτες πρέπει να παρακολουθούν και να παρατηρούν τις συνήθειες της γάτας τους, καθώς  και το δοχείο με την άμμο της. 

Τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται σε μια γάτα με πέτρα στα νεφρά περιλαμβάνουν: 

  • Απρόβλεπτες και ασυνήθιστες συνήθειες ούρησης, όπως έξω από το δίσκο ή το δοχείο απορριμμάτων ή μπροστά στον ιδιοκτήτη
  • Νωθρότητα
  • Μειωμένη όρεξη
  • Πυρετός
  • Κοιλιακή ενόχληση κατά την επαφή ή το χάιδεμα 
  • Ίχνη αίματος στα ούρα (αιματουρία) 
  • Διαλείπουσες κρίσεις εμετού 
  • Ύπαρξη συμπτωμάτων που σχετίζονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Συχνές, επώδυνες προσπάθειες ούρησης που παράγουν μόνο μικρές ποσότητες ούρων
  • Απώλεια βάρους

Οι διαφορετικοί τύποι σχηματισμού πέτρας στα νεφρά των αιλουροειδών

Δύο ορυκτά που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, εντοπίζονται φυσικά στον οργανισμό μιας γάτας, και παράλληλα μπορούν να σχηματίσουν ουρόλιθους, είναι ο στρουβίτης, γνωστός επίσης και ως εναμμώνιο φωσφορικό μαγνήσιο, και το οξαλικό ασβέστιο. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πέτρες στα νεφρά οφείλονται στο οξαλικό ασβέστιο.

Ειδικότερα, οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν η συγκέντρωση του ορυκτού υπερβεί ένα ορισμένο όριο, πέραν του οποίου ξεκινά η διεργασία σχηματισμού κρυστάλλων.  Με την πάροδο του χρόνου και καθώς η εν λόγω διεργασία συνεχίζεται, οι κρύσταλλοι συσσωρεύονται. 

Ο σχηματισμός λίθων από οξαλικό ασβέστιο αποτελεί δύσκολη περίπτωση, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι παράγοντες και οι ακριβείς διεργασίες και συνθήκες του σχηματισμού τους δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Εντούτοις, η αποφυγή του υπερκορεσμού σε οξαλικό ασβέστιο είναι βέβαιο πως είναι απαραίτητη για την πρόληψη του σχηματισμού λίθων οξαλικού ασβεστίου. Επιπρόσθετα, οι γάτες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν πέτρες στις περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί με υπερασβεστιουρία, υπεροξαλουρία, υπεροξέωση, υποκιτρουρία και υψηλή συγκέντρωση ούρων.

Που οφείλονται οι πέτρες στα νεφρά στις γάτες;

Τα νεφρά φιλτράρουν τα μεταβολικά απόβλητα, όπως είναι η ουρία, τα ορυκτά άλατα και οι τοξίνες. Οι γάτες έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν ουρόλιθους, λίθους που μπλοκάρουν την ουροφόρο οδό, επειδή τα ούρα τους χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα και είναι πολύ συμπυκνωμένα.  

Ο σχηματισμός λίθων στα νεφρά πραγματοποιείται μέσω μιας ασαφούς διεργασίας. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι η περίσσεια ορυκτών συγκεντρώνεται και σχηματίζει κρυστάλλους, οι οποίοι εν συνεχεία συσσωρεύονται και οδηγούν στο σχηματισμό πέτρας. Το μέγεθος της πέτρας αυξάνεται για εβδομάδες ή και μήνες.

Ορισμένες από τις πιο πιθανές αιτίες σχηματισμού λίθων στα νεφρά της γάτας περιλαμβάνουν: 

  1. Διατροφές ή συμπληρώματα που προκαλούν αλκαλικά ούρα
  2. Έλλειψη δραστηριότητας
  3. Λοιμώξεις των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης
  4. Υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα ή στα ούρα, ως αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πάθησης 
  5. Γενετική προδιάθεση ή ελαττωματικά γονίδια 
  6. Αφυδάτωση ή παρατεταμένες περίοδοι χωρίς κατανάλωση νερού 
  7. Κατακράτηση ούρων λόγω εκφοβισμού ή  άγχους 
  8. Ορισμένες συνυπάρχουσες ή υποκείμενες ασθένειες 

Σε κάθε περίπτωση και για κάθε γάτα, οι κρύσταλλοι στα ούρα προκαλούν σημαντική δυσκολία και ενδέχεται να οδηγήσουν  σε απόφραξη της ουρήθρας από φλεγμονώδη κύτταρα, αίμα και βλέννα. Στις αρσενικές γάτες δε, οι κρύσταλλοι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο απόφραξης, εξαιτίας της στενής ανατομίας της ουρήθρας τους. Η κρυσταλλουρία παρουσιάζεται μόνο σε ένα ποσοστό περίπου 10% σε γάτες με πέτρες στρουβίτη. 

Μια γάτα που καταπονείται και δεν παράγει ούρα, αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, συνεπώς είναι υψίστης σημασίας να παρακολουθείτε καθημερινά το δοχείο απορριμάτων της γάτας σας, ειδικά σε περιπτώσεις που παρατηρείτε ασυνήθιστη συμπεριφορά. 

Συμπερασματικά

Οι γάτες αναπτύσσουν πέτρες στα νεφρά για διάφορους λόγους, οι οποίοι ενδέχεται να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η πρόληψη του σχηματισμού τους, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να αποφύγετε δαπανηρές επισκέψεις στον κτηνίατρο και τα έξοδα μιας χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει εύκολη πρόσβαση στο δίσκο απορριμμάτων της, φρέσκο και καθαρό νερό και ότι η διατροφή της αποτελείται κατ’ ελάχιστον από 50% υγρή τροφή.

Η αφαίρεση του ουρόλιθου από οξαλικό ασβέστιο, δεν εμποδίζει την επανεμφάνισή του. Η αντιμετώπιση μέσω της κατάλληλης διατροφής επικεντρώνεται στη μείωση των συγκεντρώσεων ασβεστίου και οξαλικού στα ούρα.

Τέλος, εάν η γάτα σας έχει ήδη πέτρα στα νεφρά αλλά είναι ασυμπτωματική, φροντίστε να παρακολουθείτε το βάρος της, την όρεξή της και τις συνήθειές της όσον αφορά το δίσκο απορριμμάτων της. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσετε την έγκαιρη διάγνωση από έναν ειδικό κτηνίατρο, σε περίπτωση που οι πέτρες αρχίσουν να προκαλούν επιπλοκές.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ