Γιατί ο σκύλος μου τρίβεται στο πάτωμα μετά το μπάνιο; – Tips για σωστό πλύσιμο

Αναρωτιέσαι γιατί ο σκύλος σου, αμέσως μόλις τελειώσει το μπάνιο του, ξεκινά να τινάζεται και να τρίβεται σε χαλιά ή και στο πάτωμα σαν τρελός; Ο λόγος είναι πολύ απλός.

Πρόκειται για μία συνήθεια που έχουν πολλοί σκύλοι μετά το μπάνιο. Αρχικά, ο λόγος που τινάζονται είναι προφανής και δεν είναι άλλος από το να στεγνώσουν, απομακρύνοντας από πάνω τους την περισσότερη ποσότητα νερού που μπορεί να απομακρυνθεί με ένα απλό τίναγμα. Γιατί, όμως, κάποιοι σκύλοι τρίβονται όπου βρουν, σε καναπέδες, σε χαλιά ή ακόμη και στο πάτωμα, μόλις τελειώσει το μπάνιο τους;

Στους νέους ιδιοκτήτες σκύλων ίσως να φαίνεται ως μια πολύ παράξενη συμπεριφορά, όμως για τους πιο έμπειρους είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι. Όλοι οι σκύλοι -λίγο πολύ- τρίβονται κάπου μετά το μπάνιο και υπάρχει λόγος που το κάνουν. Κι όχι, ο λόγος δεν είναι ότι απλώς συμπεριφέρονται περίεργα. Υπάρχει πρακτική σημασία σ’ αυτή τους την τακτική.


Η εξήγηση της εκτροφέως Hana Nakou* και οι συμβουλές της

Η εκτροφέας και groomer Hana Nakou μάς εξηγεί την παραπάνω συμπεριφορά του σκύλου, αναφέροντας: «Ο σκύλος τρίβεται μετά το μπάνιο για να στεγνώσει το δέρμα και η τρίχα του. Είναι βαρύ το νερό για εκείνον. Γι΄αυτό, μετά το μπάνιο πρέπει πρώτα να τον σκουπίζουμε πολύ καλά με πετσέτα, κι έπειτα να τον στεγνώνουμε εξίσου καλά με σεσουάρ.

Τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν το νερό. Τους αρέσει να κολυμπούν, να παίζουν. Βεβαίως, υπάρχουν κι εκείνα που δεν το θέλουν. Για να μην αποκτήσει φοβία ένας σκύλος με το νερό, και να του αρέσει το μπάνιο, θα πρέπει όσο είναι μωρό να τον εξοικειώσουμε με το υγρό στοιχείο. Το πρώτο του μπάνιο να μη γίνει με το ζόρι, αλλά με ευχάριστο τρόπο: με παιχνίδι, και το νερό να τον βρέχει σιγά – σιγά. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ήρεμες», τονίζει η εκτροφέας και groomer σκύλων, η οποία εκτρέφει Λευκά Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ.

Photograph by J. Balla Photography/Unsplash
Photograph by J. Balla Photography/Unsplash

Κάθε πότε πρέπει να κάνει μπάνιο σκύλος μου;

«Τα κοντότριχα σκυλιά δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο συχνά, διότι χάνουν τη λιπαρότητά τους», αναφέρει η εκτροφέας εξηγώντας ότι η λιπαρότητα συνίσταται από ουσίες που προστατεύουν τη γούνα του σκύλου. Εξηγεί, επίσης, ότι όταν τα σκυλιά χάνουν τη λιπαρότητα του τριχώματός τους αρχίζουν να μυρίζουν.

Αναφορικά με τη συχνότητα των μπάνιων, επισημαίνει: «Μία φορά στους έξι μήνες φτάνει. Φυσικά, τα κάνουμε πιο συχνά μπάνιο όταν είναι βρώμικα», διευκρινίζοντας επίσης ότι η λιπαρότητα δεν επηρεάζεται από το νερό, στην περίπτωση που ένας κοντότριχος σκύλος είναι δεινός κολυμβητής, αλλά από το σαμπουάν.

Επιπλέον, η εκτροφέας τονίζει ότι, αν και αυτονόητο, τα μπάνια θα πρέπει να είναι συχνότερα σε περιπτώσεις που ο σκύλος λερώνεται συχνά, αν παρουσιάζει δερματικά προβλήματα, ψύλλους, παράσιτα και γενικότερα εάν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και να λάβετε υπόψη σας τη συχνότητα μπάνιων που προτείνει.

Σύμφωνα με την κ. Nakou, τα μακρύτριχα σκυλιά, σε αντίθεση με τα κοντότριχα, έχουν διαφορετική τρίχα και χρειάζονται μπάνιο κάθε δεύτερη εβδομάδα. Εφόσον δεν έχουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται, είναι σημαντικό να ακολουθείται η προτεινόμενη συχνότητα των 2 εβδομάδων, ούτως ώστε να μην παραμένει η βρώμα στο βάθος της τρίχας και προκαλείται δυσοσμία ή σοβαρότερα προβλήματα, όπως δερματικές παθήσεις.

Η groomer επισημαίνει, επίσης, ότι χρειάζονται τακτικό χτένισμα. Προτού τα κάνουμε μπάνιο, χρειάζονται καλό βούρτσισμα. Κι αυτό διότι εάν βραχούν, δημιουργούνται τζίβες στη ρίζα της τρίχας, οι οποίες, μάλιστα, δεν φαίνονται. Εξηγεί, ακόμα, ότι χρειάζονται πολύ καλό στέγνωμα, ώστε να αποφεύγεται το μπέρδεμα των τριχών και να διατηρείται το τρίχωμα υγιές.


Ποιό είναι το κατάλληλο σαμπουάν για τους σκύλους;

Η κ. Nakou μάς ενημερώνει ότι στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη γκάμα σαμπουάν για κάθε τύπο σκύλου, καθώς επίσης και θεραπευτικά. «Καλό είναι να μην πλένουμε τα σκυλιά με τα δικά μας σαμπουάν, γιατί έχουν διαφορετικό Ph.

Υπάρχουν πολλά σαμπουάν για σκύλους. Πέρα από τα κλασικά σαμπουάν, υπάρχουν και τα σαμπουάν στεγνού καθαρισμού, είτε σε μορφή αφρού, είτε σε σκόνη. Υπάρχουν σαμπουάν για κάθε τύπο τρίχας ανάλογα με το τρίχωμα του εκάστοτε σκύλου, όπως για παράδειγμα για σκουρόχρωμα σκυλιά, σαμπουάν για ψύλλους, για δερματικά», αναφέρει η κα Nakou.

Αναφορικά με τα σαμπουάν στεγνού καθαρισμού, για τα οποία είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν επηρεάζουν τη λιπαρότητα, ο τρόπος εφαρμογής τους είναι απλός. Απλώνουμε το σαμπουάν στο σώμα του σκύλου και κάνουμε μασάζ, φροντίζοντας το προϊόν να φτάσει μέχρι τη ρίζα της τρίχας. Ο αφρός θα απορροφηθεί, ενώ η σκόνη θα απομακρυνθεί εντελώς με το τίναγμα του σκύλου ή/και με το χτένισμα του τριχώματος. Γενικά, η σκόνη θεωρείται προτιμότερη για συχνότερη χρήση.

Photograph by Jamie Street/Unsplash
Photograph by Jamie Street/Unsplash

Πώς να πλύνω τον σκύλο μου και τι πρέπει να προσέχω;

Η Hana Nakou αναφέρει ότι για τον σωστό καθαρισμό του σκύλου μας θα πρέπει να τον «λούσουμε» δύο φορές, επειδή με το δεύτερο πλύσιμο απομακρύνεται πραγματικά όλη η βρωμιά. Εννοείται, φυσικά, ότι μετά το πρώτο πλύσιμο ξεβγάζουμε τον σκύλο και στη συνέχεια συνεχίζουμε με το δεύτερο, προσθέτοντας τη δεύτερη δόση σαμπουάν, η οποία μπορεί να είναι και ελαφρώς λιγότερη από εκείνη του πρώτου πλυσίματος.

«Όσο περισσότερο αφρό κάνει το σαμπουάν, τόσο καλύτερα πλένεται η γούνα του. Οπότε, καλό είναι να βάλουμε μέσα σε ένα κουβαδάκι/μπολ λίγο σαμπουάν και νεράκι, και με σφουγγάρι να πλύνουμε τον σκύλο. Προσέχουμε τα αυτάκια και τη μύτη, να μην πάει νερό. Στα αυτιά μπορούμε να βάλουμε βαμβάκι. Χρειάζεται προσοχή κατά το ξέβγαλμα, γιατί εάν μπει νερό στα αυτιά, μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα στον σκύλο. Φροντίζουμε, το νερό να μην έχει πίεση, και η θερμοκρασία του να είναι περίπου στους 40 βαθμούς», συμβουλεύει η εκτροφέας.

«Αφού βρέξουμε καλά το σώμα το σκύλου, ξεκινάμε το πλύσιμο από τα πόδια του, που είναι και τα πιο βρώμικα, πάμε στο σώμα, και τελευταίο αφήνουμε το κεφάλι. Μπορούμε να πλύνουμε τον σκύλο μέσα σε πλαστική λεκάνη, ή στην μπανιέρα, στην οποία βάζουμε αντιολισθητικά χαλάκια για να μη γλιστράει και πάθει πανικό. Στο τέλος, μπορούμε να του βάλουμε και μαλακτική κρέμα. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για όλες τις φυλές, όπως είναι εκείνες που έχουν σκληρή τρίχα», αναφέρει η κα Nakou.

Βέβαια, ο σκύλος γενικά αργεί να στεγνώσει, ειδικά εάν είναι μακρύτριχος. Κι ενώ εμείς μπορεί να βλέπουμε ότι η τρίχα του είναι στεγνή, η ρίζα μπορεί έχει διατηρήσει υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει στεγνώσει επαρκώς το δέρμα του. Επομένως, η κ. Nakou συμβουλεύει: «Τον χειμώνα, τα σκυλιά που ζουν έξω από το σπίτι τα κάνουμε μπάνιο το βράδυ και τα αφήνουμε να κοιμηθούν μέσα. Γιατί εάν δεν στεγνώσουν καλά, μπορεί να κρυώσουν».

*Η κυρία Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής West Highland White Terrier και διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο από το 2012. Απέκτησε το πρώτο της West Highland White Terrier το 1992 και το 1999 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή της φυλής, αλλά και με την περιποίηση των σκύλων. Γεννήθηκε στην Τσεχία το 1975 και ζει στην Ελλάδα από το 1996. Είναι μητέρα δύο παιδιών.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ