Ωτίτιδα σε σκύλους: Συμπτώματα, αίτια, θεραπεία και πρόληψη

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα αποκαλυπτικά σημάδια μιας μόλυνσης του αυτιού και αυτά είναι το κλάμα, το ξύσιμο και το κούνημα του κεφαλιού που αποτελούν συχνά τα πρώτα συμπτώματα του προβλήματος.

Οι λοιμώξεις των αυτιών είναι συχνές παθήσεις σε σκύλους, ιδίως σε εκείνους με κρεμαστά αυτιά, όπως τα Μπασέ Χάουντκαι τα Κόκερ Σπάνιελ. Υπολογίζεται ότι το 20 τοις εκατό των σκύλων έχουν κάποια μορφή ασθένειας των αυτιών, η οποία μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά.

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τη διάρκεια και τη σοβαρότητα αυτών των επεισοδίων για το σκύλο σας. Υπάρχουν προϊόντα φροντίδας των αυτιών των σκύλων που βοηθούν στην πρόληψη των προβλημάτων από την επανεμφάνιση.

Υπάρχουν τρεις τύποι λοιμώξεων του αυτιού, γνωστοί επίσημα ως εξωτερική ωτίτιδα, μέση ωτίτιδα και εσωτερική ωτίτιδα. Η πιο συνηθισμένη είναι η εξωτερική ωτίτιδα, κατά την οποία η φλεγμονή επηρεάζει το στρώμα των κυττάρων που επενδύουν το εξωτερικό τμήμα του ακουστικού πόρου.

Η μέση και η εσωτερική ωτίτιδα αναφέρονται σε λοιμώξεις του μεσαίου και του εσωτερικού ακουστικού πόρου, αντίστοιχα. Αυτές οι λοιμώξεις συχνά προκύπτουν από την εξάπλωση της λοίμωξης από το εξωτερικό αυτί. Η μέση και η εσωτερική ωτίτιδα μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν σε κώφωση, παράλυση του προσώπου και αιθουσαία συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προλαμβάνετε τις λοιμώξεις και να αναζητάτε έγκαιρη θεραπεία όταν προκύπτουν προβλήματα.

Συμπτώματα των λοιμώξεων του αυτιού του σκύλου

Ορισμένοι σκύλοι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μόλυνσης του αυτιού, εκτός από τη συσσώρευση κεριού και εκκρίσεων στον ακουστικό πόρο. Όμως, οι λοιμώξεις του αυτιού συχνά προκαλούν σημαντική δυσφορία και οι πάσχοντες σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

  • Κούνημα του κεφαλιού
  • Ξύσιμο στο πληγωμένο αυτί
  • Σκούρο έκκριμα
  • Οσμή
  • Ερυθρότητα και πρήξιμο του ακουστικού πόρου
  • Πόνος
  • Κνησμός
  • Κρούστα ή κρούστα στα αυτιά

Τι προκαλεί λοιμώξεις των αυτιών στους σκύλους;

Ο ακουστικός πόρος του σκύλου είναι πιο κάθετος από αυτόν του ανθρώπου, σχηματίζοντας ένα σχήμα L που τείνει να συγκρατεί το υγρό. Αυτό καθιστά τους σκύλους πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αυτιού. Οι λοιμώξεις του αυτιού προκαλούνται συνήθως από βακτήρια, ζύμη ή συνδυασμό και των δύο. Στα κουτάβια, τα ακάρεα του αυτιού μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης.

Οι παράγοντες που μπορεί να προδιαθέτουν το σκύλο σας σε λοιμώξεις του αυτιού περιλαμβάνουν:

  • Υγρασία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα πρώτης τάξεως περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων και ζυμομυκήτων.
  • Αλλεργίες, οι οποίες οδηγούν σε ασθένεια των αυτιών σε περίπου 50 τοις εκατό των σκύλων με αλλεργική δερματοπάθεια και σε 80 τοις εκατό των σκύλων με ευαισθησίες στις τροφές
  • Ενδοκρινικές διαταραχές, όπως η νόσος του θυρεοειδούς
  • Αυτοάνοσες διαταραχές
  • Συσσώρευση κεριού
  • Ξένα σώματα
  • Τραυματισμός του ακουστικού πόρου
  • Υπερβολικός καθαρισμός

Ακριβής διάγνωση που απαιτείται για τις λοιμώξεις του αυτιού ενός σκύλου

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει κάποιο από τα κοινά σημάδια των λοιμώξεων του αυτιού, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η γρήγορη θεραπεία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την άνεση του σκύλου σας, αλλά και για να αποτραπεί η εξάπλωση της λοίμωξης στο μέσο και το εσωτερικό αυτί. Μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε τις μολύνσεις του αυτιού στο σπίτι.

Να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε στον κτηνίατρό σας ένα λεπτομερές ιστορικό του προβλήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μολύνσεις που συμβαίνουν για πρώτη φορά ή αν επισκέπτεστε έναν νέο κτηνίατρο.

Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις του αυτιού του σκύλου;

Ο κτηνίατρός σας θα καθαρίσει σχολαστικά τα αυτιά του σκύλου σας χρησιμοποιώντας ένα φαρμακευτικό καθαριστικό αυτιών. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει στο σκύλο σας συνταγογραφούμενες σταγόνες για να τις χρησιμοποιήσετε στο σπίτι. Σε σοβαρές περιπτώσεις λοιμώξεων των αυτιών του σκύλου, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά από το στόμα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Οι περισσότερες μη περίπλοκες λοιμώξεις του αυτιού υποχωρούν μέσα σε 1-2 εβδομάδες, μόλις ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία. Όμως, οι σοβαρές λοιμώξεις ή εκείνες που οφείλονται σε υποκείμενες παθήσεις μπορεί να χρειαστούν μήνες για να υποχωρήσουν ή να γίνουν χρόνια προβλήματα.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας και να επιστρέφετε στο κτηνιατρείο για κάθε συνιστώμενο ραντεβού επανελέγχου. Οι παραλείψεις στη θεραπεία του σκύλου σας μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση της λοίμωξης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρώσετε την πλήρη πορεία της φαρμακευτικής αγωγής του σκύλου σας, ακόμη και αν ο σκύλος σας φαίνεται να βελτιώνεται. Η μη ολοκλήρωση της πλήρους θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα, όπως ανθεκτικές λοιμώξεις.

Μπορείτε να προλάβετε τις λοιμώξεις του αυτιού στους σκύλους;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ασθένειες, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Η υπερβολική υγρασία είναι μια κοινή αιτία των λοιμώξεων των αυτιών, οπότε φροντίστε να στεγνώνετε καλά τα αυτιά του σκύλου σας μετά το κολύμπι και το μπάνιο.

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν μια σκόνη για τα αυτιά του σκύλου σας θα ήταν μια καλή επιλογή για να διατηρήσετε τα αυτιά του στεγνά. Εάν είναι επιρρεπής σε χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των αυτιών, ο εντοπισμός και η διαχείριση τυχόν υποκείμενων αιτιών, όπως οι αλλεργίες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη νέων λοιμώξεων.

Πηγή: akc.org


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ