Κτηνίατρος προειδοποιεί για τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά: Οι δηλητηριάσεις ζώων αυξάνονται κατακόρυφα

Ένας κτηνίατρος εξέδωσε προειδοποίηση εγκαίρως για το Πάσχα, καθώς τα κρούσματα δηλητηρίασης από σοκολάτα σε κατοικίδια ζώα αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Καθώς πολλοί γιορτάζουν το Καθολικό Πάσχα αυτή την Κυριακή ανταλλάσσοντας σοκολατένια αυγά, οι κτηνίατροι υπενθυμίζουν στους ιδιοκτήτες σκύλων να κρατούν τη σοκολάτα μακριά από τα ζώα τους.

Η κατάποση σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις και, στις χειρότερες περιπτώσεις, σε θάνατο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το κλείσιμο των περισσότερων ιατρείων κατά τη διάρκεια των αργιών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακριβότερους λογαριασμούς κτηνιάτρων, καθώς οι ιδιοκτήτες πρέπει να πηγαίνουν τα ζώα τους σε κλινικές εκτός ωραρίου.

Ο κτηνίατρος Δρ Μαρκ Μπόντι, από τη γραμμή βοήθειας για κατοικίδια PawSquad, δήλωσε: «Το περασμένο Πάσχα, είδαμε κλήσεις που αφορούσαν την κατάποση σοκολάτας να υπερδιπλασιάζονται την εβδομάδα του Πάσχα. Τα περιστατικά τοξικότητας και γενικότερα γαστρικών διαταραχών μπορεί να είναι έως και τριπλάσια του συνήθους όγκου τους γύρω από γιορτές όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να μπορείτε να μιλήσετε γρήγορα με έναν κτηνίατρο, ιδίως όταν οι προσωπικοί κτηνίατροι μπορεί να είναι κλειστοί».

Η γραμμή βοήθειας, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, δήλωσε ότι είδε μια κατακόρυφη αύξηση των κλήσεων κατά την εβδομάδα του Πάσχα του 2023.

Είπε ότι τα αιτήματα σχετικά με την τοξικότητα σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι τηλεφωνικές κλήσεις που αναφέρονταν ειδικά σε περιπτώσεις σοκολάτας υπερδιπλασιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια των αργιών αναφέρεται επίσης αύξηση των γαστρεντερικών προβλημάτων στα κατοικίδια ζώα, με τα νοικοκυριά να απολαμβάνουν πιο δελεαστικά τρόφιμα.

Αν και η πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικίδιων γνωρίζει ότι η σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για τους τετράποδους φίλους τους, υπάρχουν πολλά άλλα είδη διατροφής που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα μαγειρεμένα κόκαλα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για τους σκύλους. Οι ξηροί καρποί, ιδίως οι ξηροί καρποί Μακαντάμια, είναι επίσης επικίνδυνοι για τις γάτες και τους σκύλους.

Τα σταφύλια και οι σταφίδες, που βρίσκονται στα ψωμάκια, είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι το ζώο σας έχει φάει σοκολάτα; Ο Δρ Μαρκ Μπόντι δίνει τις συμβουλές του στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Εκτιμήστε την κατάσταση

Αρχικά, εκτιμήστε την ποσότητα και το είδος της σοκολάτας που έχει καταποθεί και απευθυνθείτε αμέσως σε κτηνίατρο. Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο περιέχουν υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης, η οποία είναι τοξική για τα κατοικίδια ζώα. Όσο μικρότερο είναι το κατοικίδιο ζώο, τόσο πιο επικίνδυνη μπορεί να είναι ακόμη και μια μικρή ποσότητα.

Παρακολουθείτε στενά το κατοικίδιό σας

Τα συμπτώματα της τοξικότητας από σοκολάτα μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό και διάρροια, ανησυχία ή γρήγορη αναπνοή και καρδιακό ρυθμό. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια συνείδησης, απευθυνθείτε αμέσως σε έναν κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης.

Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας παραμένει ενυδατωμένο

Προσφέρετε νερό εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι σταθερό, αλλά αποφύγετε τις σπιτικές θεραπείες για την πρόκληση εμετού χωρίς κτηνιατρική καθοδήγηση.

Με πληροφορίες από independent.co.uk


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ