Κύπρος: Επιδημία κορωνοϊού χτυπά τις γάτες και σκοτώνει πολλά ζώα – Φόβοι για τη μετάλλαξη του ιού

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού μέσου Guardian, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στην Κύπρο, καθώς πολλές γάτες έχουν ήδη πεθάνει, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ένα πιο μολυσματικό στέλεχος του κορωνοϊού των αιλουροειδών, το οποίο προκαλεί σοβαρή ασθένεια.

Παράλληλα, δεκάδες γάτες έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, έπειτα από μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών. Οι εν λόγω αναφορές εγείρουν ερωτήματα περί της πιθανότητας ύπαρξης κάποιας σχέσης μεταξύ της αύξησης των θανάτων, καθώς και ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο για τους ανθρώπους. Το τωρινό ξέσπασμα στην Κύπρο αφορά έναν κορωνοϊό των αιλουροειδών που δεν συνδέεται με τον Covid-19, ο οποίος προσβάλλει γάτες στη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να προσβάλλει ανθρώπους.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί απλώς μια ήπια στομαχική διαταραχή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP), όπου τα λευκά αιμοσφαίρια μολύνονται και εξαπλώνουν τον ιό στο σώμα του αιλουροειδούς, προκαλώντας εν συνεχεία μια συχνά θανατηφόρα φλεγμονώδη αντίδραση στην κοιλιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Νωρίτερα κατά το τρέχον έτος, οι κτηνίατροι ανέφεραν μια ξαφνική αύξηση των γατών που πάσχουν από FIP σε περιοχές σε όλη την Κύπρο, αφού τα 3 και τα 4 κρούσματα που καταγράφηκαν το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, έγιναν 98 τον Ιανουάριο του 2023.


Photo: Zeke Tucker/Unsplash
Photo: Zeke Tucker/Unsplash

Αύξηση κρουσμάτων σε γάτες κατά 40 φορές

Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας και Ευημερίας Γατών (PAWS) Κύπρου, ανέφερε ότι περίπου 300.000 γάτες έχουν πεθάνει από FIP από τον Ιανουάριο, αν και αργότερα διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν πρόχειρο υπολογισμό που βασίζεται σε ένα εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας 20-30% μεταξύ των περίπου 1 εκατομμυρίου γατών του νησιού.

«Δεν έχουμε επικυρώσει ακόμη αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο Δρ Χαράλαμπος Αττίπας, ανώτερος λέκτορας κτηνιατρικής κλινικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ένας από τους επιστήμονες που ερευνούν την επιδημία. Ο ίδιος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα είχαν αυξηθεί κατά 40 φορές σε ετήσια βάση. «Σίγουρα οι αριθμοί είναι χιλιάδες, αλλά ο ακριβής (αριθμός) είναι δύσκολο να καθοριστεί», διευκρίνισε ο κ. Αττίπας.



Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» και υποδεικνύει ότι κυκλοφορεί ένα πιο ιογενές στέλεχος. Η ομάδα του Εδιμβούργου πραγματοποίησε αλληλούχιση του γονιδιώματος ώστε να διαπιστώσει εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Έαν έχει μεταλλαχθεί, είναι πιθανό ότι η πανδημία οδήγησε έμμεσα στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους. Δεδομένου ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με την Covid-19, πολλές από αυτές φέρουν πλέον νέα αντισώματα που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στην εξέλιξη των υφιστάμενων κορωνοϊών των αιλουροειδών.

Σύμφωνα με τον κ. Αττίπα, οι κτηνίατροι στον Λίβανο, την Τουρκία και το Ισραήλ, όπου οι πληθυσμοί των αδέσποτων γατών είναι εκτενείς, ανέφεραν ανεπίσημα παρόμοιες αυξήσεις. Εντούτοις, δεν υπάρχουν στοιχεία για παρόμοιο μοτίβο στη Βρετανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξάπλωση του ιού εντός του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν πιθανώς πιο αργή, διότι υπάρχουν λιγότερες αδέσποτες γάτες και η FIP είναι θεραπεύσιμη, αν και τα αντιικά φάρμακα μπορεί να κοστίζουν περίπου 5.000 λίρες ανά θεραπεία.

Από την πλευρά του, ο Βρετανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος (BVA) συμβουλεύει οι γάτες που εισάγονται από την Κύπρο να εξετάζονται πριν από το ταξίδι και φυσικά να μην μετακινούνται στην περίπτωση που το τεστ βγαίνει θετικό.



Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ