Δήμος Ιλίου: Ματαιώνεται το πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων μετά από καταγγελία του ΠΚΣ “για τη μη σύννομη διεξαγωγή του”

Ματαιώθηκε από το Δήμο Ιλίου το πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς με την υποστήριξη της εθελοντικής κτηνιατρικής ομάδας «Vets in Action» που θα διαρκούσε τέσσερις ημέρες, από τις 30 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου, μετά από αναφορά-καταγγελία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ) ότι οι χώροι διεξαγωγής τους δεν είναι αδειοδοτημένοι.

Ειδικότερα, κατόπιν ανάρτησης του Δήμου Ιλίου, η οποία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους και σε δημοτικά ιατρεία, η παρέμβαση του Π.Κ.Σ. υπήρξε άμεση και συντάχθηκε η παρακάτω αναφορά – καταγγελία η οποία κοινοποιήθηκε άμεσα στον Δήμο Ιλίου, στη Δ.Α.Ο.Κ., στο Α.Τ. Ιλίου, καθώς και στην εισαγγελία πρωτοδικών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η άμεση διαγραφή της ανάρτησης, άρα και προώθησης ενός τέτοιου, μη σύννομου, προγράμματος.

«Με όσα μέσα διαθέτουμε πάντα θα υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου σε συνδυασμό με την προάσπιση της υγείας και ευζωίας των ζώων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», αναφέρει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε βασικούς εμβολιασμούς και τοποθέτηση μικροτσίπ ενώ ο χώρος διεξαγωγής της εθελοντικής δράσης ήταν τα Δημοτικά Ιατρεία στις οδούς Ολύνθου και Ζίτσης, στην περιοχή Αγίου Νικολάου.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εθελοντών της περιοχής οργανώθηκαν να παγιδεύσουν ζώα χαρακτηρίζοντας την ματαίωση της δράσης από το Δήμο Ιλίου “τουλάχιστον απαράδεκτη”.

Παρακάτω ολόκληρη η Καταγγελία – Αναφορά του ΠΚΣ

«Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί 5.000 κτηνιάτρους σε όλη την επικράτεια, έχει μεταξύ άλλων την υποχρέωση να προασπίζει την τήρηση της νομιμότητας ώστε εν τέλει να προστατεύεται η υγεία ζώων και ανθρώπων.

Ο δήμος Ιλίου, με ανακοίνωση που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι πραγματοποιεί μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων από 30 Μαϊου-2 Ιουνίου με εθελοντική δράση στα δημοτικά ιατρεία επί των οδών Ολύνθου και Ζίτσης, περιοχή Αγ. Νικολάου.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 10 του ν. 4830/2021 το οποίο και οι ιθύνοντες του δήμου είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν, οι ανωτέρω πράξεις στειρώσεων μόνο βεβαίως αδέσποτων ζώων, λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά σε ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ, δημοτικά ή ιδιωτικά, τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές που αναφέρονται στη νομοθεσία του ν. 604/1977 και του ΠΔ 463/1978.

Άρα, απαγορεύεται και είναι παράνομες οι στειρώσεις ζώων που διενεργούνται σε δημοτικά ιατρεία.

Η στείρωση είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση (απαιτεί γενική αναισθησία και λαπαροτομή στην κοιλιακή χώρα του ζώου) και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται περαιτέρω νοσηλεία του ζώου, τουλάχιστον 2-3 ημέρες, λόγω κινδύνου μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Πέραν των ανωτέρω πρέπει να ελεγχθούν οι εθελοντές κτηνίατροι ότι ακούν νόμιμα κτηνιατρικό επάγγελμα στη χώρα.

Ως γίνεται αντιληπτό οι στειρώσεις ζώων σε χώρους μη αδειοδοτημένους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ζώων και ανθρώπων και ουσιαστικά ισοδυναμούν με πράξεις κακοποίησης των ζώων, οι οποίες και τιμωρούνται παραδειγματικά μέχρι και τη σύλληψη των υπευθύνων βάσει του ν.4830/2021.

Για τους λόγους αυτούς και απευθύνουμε την παρούσα, πέραν της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και προς το Α.Τ. Ιλίου Αττικής, αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με βάση τα ανωτέρω καλούμε τη δήμαρχο και την εντεταλμένη σύμβολο του δήμου Ιλίου να τηρήσουν απαρέγκλιτα τη νομοθεσία και να απέχουν από παράνομες πράξεις που αφορούν τις στειρώσεις ζώων, τις δε υπόλοιπες αρχές να προβούν στους σχετικούς ελέγχους.»


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ