Μια θανατηφόρα μυστηριώδης ασθένεια σε σκύλους εξαπλώνεται στις ΗΠΑ – Ξεκινά με βήχα

Μια μυστηριώδης και ενδεχομένως θανατηφόρα ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος σε σκύλους έχει αναφερθεί σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, καθώς οι κτηνίατροι συνεχίζουν να αναζητούν τι μπορεί να προκαλεί την πάθηση που έχει σκοτώσει ορισμένα σκυλιά.

Η ασθένεια ξεκινά ως βήχας που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, αλλά μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, γεγονός που δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοής και να πάθει σοβαρή πνευμονία.

“Φαίνεται να συμβαίνει πολύ, πολύ γρήγορα – να πηγαίνουν από αυτόν τον βήχα που απλά δεν λέει να φύγει … και μετά ξαφνικά αναπτύσσουν αυτή την πνευμονία“, λέει στο Today.com η Λίντσεϊ Γκάνζερ, κτηνίατρος και διευθύνων σύμβουλος στο North Springs Veterinary Referral Center στο Κολοράντο Σπρινγκς.

Η Γκάνζερ εκτιμά ότι το νοσοκομείο της έχει δει σχεδόν 30 σκύλους με την πάθηση από τα μέσα Οκτωβρίου. Η ίδια προσθέτει ότι τα περιστατικά δεν μειώνονται, με δύο έως τρία να έρχονται την ημέρα, τα περισσότερα από τα οποία απαιτούν νοσηλεία. Λέει ότι τέσσερα έως πέντε από τα σκυλιά που έχει δει το νοσοκομείο της έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας, αλλά έφτασαν ήδη σε αναπνευστική δυσχέρεια με πνευμονία.

Δεν είναι ώρα για τους ιδιοκτήτες σκύλων να πανικοβληθούν, λέει στο Today.com ο Κερτ Γουίλιαμς, διευθυντής του Oregon Veterinary Diagnostics Lab, ο οποίος ερευνά την ασθένεια τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

“Νομίζω ότι η ανησυχία είναι μια χαρά”, λέει, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τη λήψη προληπτικών μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, όπως η αποφυγή επαφής με άλλα σκυλιά και η διασφάλιση ότι τα σκυλιά είναι εμβολιασμένα, ιδίως κατά των αναπνευστικών ασθενειών.

Οι σκύλοι με αυτή τη μυστηριώδη ασθένεια έχουν συνήθως βήχα, φτέρνισμα, εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη, είναι ασυνήθιστα κουρασμένοι και δεν έχουν θετικό τεστ για καμία από τις κοινές αιτίες αναπνευστικής νόσου, σημειώνει το Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον σε δελτίο τύπου στις 9 Νοεμβρίου.

Οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τη μόλυνση όταν βρίσκονται σε στενή επαφή με πολλούς άλλους σκύλους.

Από τα μέσα Αυγούστου, το Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον έχει λάβει αναφορές για πάνω από 200 κρούσματα της ασθένειας από κτηνιάτρους ενώ δεν είναι γνωστό πόσα σκυλιά έχουν πεθάνει.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον σημείωσε ότι η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί με τρεις τρόπους: ήπιος έως μέτριος βήχας για έξι έως οκτώ εβδομάδες ή περισσότερο που είτε δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά είτε ανταποκρίνεται ελάχιστα- χρόνια πνευμονία που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά- ή σοβαρή πνευμονία που “συχνά οδηγεί σε κακή έκβαση σε μόλις 24 έως 36 ώρες”.

Ενώ αυτή η μυστηριώδης ασθένεια των σκύλων γίνεται πρώτη είδηση το 2023, η Γκάνζερ σημειώνει ότι υπάρχει από πέρυσι. Το νοσοκομείο της στέλνει δείγματα από τους σκύλους σε ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Νιου Χαμσάιρ, το οποίο μελετά την ασθένεια από το 2022.

Σύμφωνα με την Γκάνζερ και το Υπουργείο Υγείας του Όρεγκον, περιπτώσεις που ταιριάζουν με την περιγραφή της μυστηριώδους ασθένειας του σκύλου έχουν αναφερθεί, επίσημα ή ανεπίσημα, σε:

  • Όρεγκον
  • Κολοράντο
  • Νιου Χάμσαϊρ και τη γύρω βορειοανατολική περιοχή
  • Καλιφόρνια
  • Ιντιάνα
  • Ιλινόις
  • Ουάσινγκτον
  • Άινταχο
  • Τζόρτζια
  • Φλόριντα

Ο Αμερικανικός Κτηνιατρικός Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει στο Today.com σε ανακοίνωσή του ότι παρακολουθεί τα κρούσματα αναπνευστικής νόσου των σκύλων στο Όρεγκον και έχει έρθει σε επαφή με τους πολιτειακούς αξιωματούχους.

Η Ένωση επαναλαμβάνει ότι η αιτία της ασθένειας είναι ακόμη άγνωστη.

Συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας του σκύλου

Τα συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας του σκύλου περιλαμβάνουν:

  • Βήχας που δεν βελτιώνεται από μόνος του μετά από μια εβδομάδα περίπου.
  • Φτέρνισμα
  • Ρινικές ή οφθαλμικές εκκρίσεις
  • Λήθαργος
  • Προβλήματα στην αναπνοή, ιδίως από το στομάχι
  • Μπλε ή μοβ ούλα (λόγω έλλειψης επαρκούς οξυγόνου)

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ