Στείρωση γάτας με μία μόνο ένεση – Μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική, μη επεμβατική μέθοδος αντί της χειρουργικής επέμβασης

Επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια νέα, πολλά υποσχόμενη γονιδιακή θεραπεία και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ίσως μια μέρα η μέθοδος αυτή να αντικαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση και να γίνει η κύρια μέθοδος στείρωσης θηλυκών γατών.

Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει μία μόνο ένεση ενός διαγονιδίου αντιμυλλεριανής ορμόνης (ΑΜΗ) αιλουροειδών, η οποία είναι αρκετή για να προσφέρει μακροχρόνια αντισύλληψη σε θηλυκές γάτες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.


«Τεράστιο άλμα»

«Η έρευνα αυτή είναι ένα τεράστιο άλμα – είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτό», δήλωσε η Τζόις Μπριγκς, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Alliance for Contraception in Cats & Dogs. Η ίδια δήλωσε πως εάν η τεχνολογία μπορέσει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει και σκύλους, θα μπορούσε να έχει «τεράστιο αντίκτυπο» στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των γατών και των σκύλων παγκοσμίως.

Η νέα γονιδιακή θεραπεία χορηγήθηκε σε έξι θηλυκές γάτες στο Κέντρο Διατήρησης και Έρευνας της Ύπο Εξαφάνιση Άγριας Ζωής (CREW) στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι. Η ένεση πραγματοποιήθηκε στους μυς των μηρών τους. Στις γάτες που έλαβαν τη θεραπεία, τα συνολικά επίπεδα AMH αυξήθηκαν κατά περίπου 100 φορές σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ωοθυλάκια των ωοθηκών να ωριμάσουν και να απελευθερώσουν ωάρια.

Στην ερευνητική εργασία διευκρινίζεται ότι η αντιμυλλεριανή ορμόνη δεν επηρεάζει τα στεροειδή του φύλου, ούτε τον οιστρικό κύκλο, παρά μόνο εμποδίζει την ωοθυλακιορρηξία που προκαλείται από την αναπαραγωγή, έχοντας συνεπώς ως αποτέλεσμα την ασφαλή και ανθεκτική αντισύλληψη στις θηλυκές οικόσιτες γάτες.

Photo: Erik Jan Leusink/Unsplash
Photo: Erik Jan Leusink/Unsplash

Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της νέας μεθόδου

Η αποτελεσματικότητα της ένεσης ελέγχθηκε με τον εξής τρόπο: οι ερευνητές δημιούργησαν δύο τετράμηνες δοκιμές ζευγαρώματος με αρσενικές γάτες που ξεκίνησαν 8 και 20 μήνες μετά τη θεραπεία. Οι θηλυκές γάτες τοποθετήθηκαν σε έναν χώρο μαζί με αρσενικές γάτες που είχαν αναπαραχθεί ξανά στο παρελθόν και κατέγραψαν σε βίντεο τις αλληλεπιδράσεις τους. Εκτός από τις 6 γάτες που είχαν λάβει τη θεραπεία, μαζί με τα αρσενικά τοποθετήθηκαν και 3 θηλυκές γάτες που δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία και δεν είχαν στειρωθεί.

Τόσο στη δοκιμή μετά από τους 8 μήνες, όσο και σ’ εκείνη μετά τους 20, και οι τρεις γάτες που δεν είχαν στειρωθεί έμειναν έγκυες και γέννησαν υγιή γατάκια. Από τις έξι που είχαν λάβει τη θεραπεία, οι δύο ζευγάρωσαν με τα αρσενικά, αλλά καμία δεν έμεινε έγκυος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής συγγραφέως της ερευνητικής εργασίας, Δρ Λίντσεϊ Βάνσαντ, η οποία είναι επίσης διευθύντρια του προγράμματος CREW Imperiled Cat Signature Project, οι αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι ισχυρές.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, τέλος, ότι οι γάτες που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρακολουθούνταν για περισσότερα από τρία χρόνια, προκειμένου να είναι δυνατόν να αξιολογηθεί η ασφάλεια της μεθόδου. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι γάτες υποβάλλονταν σε ένα σύνολο τακτικών εξετάσεων, αιματολογικών και άλλων, και δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε καμία από τις στειρωμένες με τη νέα μέθοδο γάτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δόσεις που δοκιμάστηκαν στη γονιδιακή θεραπεία ήταν πιθανότατα ασφαλείς για τον οργανισμό των αιλουροειδών.

Μετά το πέρας της μελέτης, όλες οι γάτες που συμμετείχαν δόθηκαν για υιοθεσία.


Με πληροφορίες από AVMA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ