Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, τα μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου με μήνυμά τους, ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, τονίζει ότι το πρόβλημα των άστεγων ζώων παραμένει έντονο ενώ παράλληλα δεν παραλείπει να επισημαίνει ότι παραμένουν αντίθετοι στην εφαρμογή του ν. 4830/21.
Συγκεκριμένα, γράφει:
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.
Στη χώρα μας, αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα, δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει έντονο. Σε μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά κυρίως σε επαρχιακές πόλεις και σε χωριά, η εικόνα ενός αδέσποτου σκύλου ή γάτας, ενός παρατημένου ζώου, παραμένει συχνή.
Τα μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανήκουμε σε εκείνο το επιστημονικό δυναμικό που με το ήθος και την επιστημονική μας κατάρτιση, πολλές φορές υποκαθιστούμε το κενό της πολιτείας τόσο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων όσο και για την προώθηση κουλτούρας, νέου τρόπου σκέψης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά εκτυλίσσονται στους δρόμους της χώρας μας.
Το Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, η ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, οι επισημάνσεις και οι καταγγελίες προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους (Δήμοι, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αστυνομία και Εισαγγελία) φαινομένων εκμετάλλευσης του φιλοζωικού αισθήματος των πολιτών σε βάρος των ζώων, οι προτάσεις για την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου είναι κάποια χαρακτηριστικά της πρακτικής μας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα μας βρίσκει εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στην εφαρμογή του ν. 4830/21. Οι κινητοποιήσεις μας αφορούν φυσικά και την υγεία και ευζωία των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι ο τρόπος που η πολιτεία επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και τελικά, τείνει να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα θεωρητικά σκοπεύει να λύσει. Η πιθανή αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων είναι εδώ! Η υποχρέωση της πολιτείας να σχεδιάζει και να δρα μετακυλίεται σε ΜΚΟ και ιδιώτες, δίνοντας στη διαχείριση των αδεσπότων χαρακτηριστικά οικονομικού κέρδους και όχι πραγματικής φροντίδας των ίδιων και της δημόσιας υγείας.
Ας ελπίσουμε ότι πολίτες, κτηνίατροι και επίσημοι φορείς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, της οποίας μέρος της είναι και τα ζώα.
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News