Γιάννης Τούντας: Η Ενιαία Υγεία άμυνά μας έναντι ζωονόσων και νέων επιδημιών

Ακούστε το άρθρο στο Spotify:

Η προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που η ανθρωπότητα διαθέτει στη φαρέτρα της για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Και την πρόληψη υγειονομικών απειλών που συνδέονται ή απορρέουν απ’ τις ζωονόσους.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Έφη Φουσέκη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο της σύγχρονης Δημόσιας Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε πρόσφατα τη στρατηγική της Ενιαίας Υγείας/One Health, η οποία αποτελεί μια συνεργατική, πολυτομεακή και διεπιστημονική προσέγγιση – που αναγνωρίζει τη διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων, ζώων, φυτών και του κοινού τους περιβάλλοντος – για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

«Ωστόσο», κατά τον κ. Τούντα, «το εύρος της Ενιαίας Υγείας είναι σαφώς μεγαλύτερο και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους κλάδους, τομείς και θέματα, όπως είναι η περιβαλλοντική υγεία και η υγεία των οικοσυστημάτων, η οικολογία, η άγρια ζωή, η χρήση της γης, η βιοποικιλότητα, ενώ ακόμη και τα πεδία των χρόνιων νοσημάτων, της ψυχικής υγείας, της επαγγελματικής υγιεινής και των μη μεταδοτικών νοσημάτων, μπορούν να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας».

Σημειώνοντας ότι «πάνω απ’ όλα όμως, η στρατηγική της Ενιαίας Υγείας είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε στη μάχη κατά των αναδυόμενων επιδημιών».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ