Αυτοσυντηρούμενο ενυδρείο: Οδηγός βήμα προς βήμα (Μέρος Β’)

Πριν την ανάγνωση του παρόντος άρθρου, και ειδικά εάν πρόκειται να δημιουργήσετε το πρώτο σας αυτοσυντηρούμενο ενυδρείο, βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι σχετικά με τα όσα θα χρειαστείτε, καθώς και με ορισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του, όπως είναι η επιλογή της πανίδας που τρέφεται με φύκη και υπολείμματα, της χλωρίδας που συνεισφέρει στη μείωση της συγκέντρωσης των νιτρικών αλάτων, και γενικά των φίλτρων και των μικροφίλτρων.

Εάν κάτι από τα παραπάνω το ακούτε για πρώτη φορά, προτείνεται θερμά να διαβάσετε το Α’ μέρος του παρόντος άρθρου και μετά να επιστρέψετε στο Β’ μέρος, προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τη σειρά που πραγματοποιούνται όλα τα επιμέρους βήματα, εφόσον η αναζήτηση και απόκτηση των απαραίτητων στοιχείων (δεξαμενή νερού, φυτά, ψάρια, φίλτρα, μικροφίλτρα, πηγή φωτός, διακοσμητικά στοιχεία κλπ) έχει ολοκληρωθεί.

Ξεκινώντας, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της εγκατάστασης διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες. Να θυμάστε, επίσης, ότι η υπομονή σας σε αυτή τη διαδικασία θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να κρατήσετε τα ψάρια σας ζωντανά στο μέλλον, γι’ αυτό και μην επιχειρήσετε να φτιάξετε ένα ενυδρείο επιπόλαια και γρήγορα. Στον παρόντα οδηγό, παρουσιάζονται 7 επιμέρους βήματα που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε όσο το δυνατόν πιο πιστά, σε συνδυασμό πάντα με τις συμβουλές ενός ειδικού ενυδρείων – ενδεχομένως να υπάρχει ένας τέτοιος επαγγελματίας στο κατάστημα απ’ όπου θα προμηθευτείτε τα απαιτούμενα υλικά -προκειμένου να διασφαλίσετε τη σωστή εγκατάσταση και υγεία του αυτοσυντηρούμενου ενυδρείου σας.

1. Καθαρίστε τη δεξαμενή νερού και τον εξοπλισμό

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα βρωμιάς ή γενικώς άλλων ουσιών πάνω στον εξοπλισμό σας, ειδικά εάν τον προμηθευτήκατε μεταχειρισμένο. Εάν τα υλικά σας έχουν χημικές ουσίες ή άλλα είδη επιβλαβών σωματιδίων, μπορεί να αναμειχθούν με το νερό της δεξαμενής και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα ψάρια . Η εταιρεία Fishkeepingwisdom.com συνιστά να καθαρίζετε όλο τον εξοπλισμό σας βυθίζοντάς τον σε διάλυμα με αναλογία χλωρίνης / νερού ίση με 9:1 για περίπου 15 λεπτά. Αφού μουλιάσει, ξεπλύνετε τρεις φορές και αφήστε τον να στεγνώσει στον αέρα για 24 ώρες. Όταν ο εξοπλισμός έχει πλέον στεγνώσει, είστε έτοιμοι να συναρμολογήσετε τη δεξαμενή σας. Για τη ρύθμιση του φίλτρου, ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.

Photograph by Artem Mizyuk
Photograph by Artem Mizyuk

2. Προσθέστε το υπόστρωμα και τη διακόσμηση

Συνήθως, τα περισσότερα ενυδρεία απαιτούν περίπου 10 εκατοστά υποστρώματος σε ολόκληρο τον πυθμένα της δεξαμενής νερού. Εάν αγοράσατε ένα προαναμεμειγμένο υπόστρωμα, ρίξτε το στη δεξαμενή και απλώστε το ομοιόμορφα. Εάν αγοράσατε τα μεμονωμένα εξαρτήματα που προτείνονται στο Α’ μέρος του άρθρου, στρώστε τα με βήμα 3 εκατοστών τη φορά, ξεκινώντας με το χώμα στον πυθμένα, την άμμο από πάνω και τέλος τα χαλίκια.

Αναφορικά με τη διακόσμηση, είστε ελεύθεροι να δημιουργήσετε οποιοδήποτε αισθητικό αποτέλεσμα σας ευχαριστεί! Αρκεί πρώτα να είστε ενημερωμένοι και να φροντίζετε για τη σωστή υγεία της ζωής του ενυδρείου σας με την εφαρμογή των απαραίτητων κινήσεων που την επηρεάζουν. Η διακόσμηση είναι καθαρά θέμα αισθητικής και μπορείτε να την προσαρμόσετε με απόλυτη ακρίβεια στο δικό σας προσωπικό γούστο, χωρίς να τίθεται κανένα πρόβλημα για τους ζωντανούς οργανισμούς του ενυδρείου σας!

3. Προσθέστε νερό

Γεμίστε τη δεξαμενή με νερό, αλλά προσέξτε η στάθμη να μην είναι πολύ υψηλή. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει αργότερα να προσθέσετε τα φυτά, τα οποία καταλαμβάνουν χώρο και η στάθμη θα ανέβει, επομένως δε θέλετε να βάλετε πολύ νερό στην αρχή και να ανέβει τόσο ώστε να ξεχειλίσει όταν προσθέσετε τα φυτά.

Αφού τοποθετήσετε το νερό στη δεξαμενή, αφήστε το για 24 με 48 ώρες. Μόλις παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού, καθώς και τις τιμές pH, με ένα θερμόμετρο κι ένα κιτ ελέγχου της οξύτητας του νερού, αντίστοιχα.

4. Προσθέστε τα φυτά

Αναφορικά με την τοποθέτηση των φυτών, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να σχεδιάσετε μια πρόχειρη αποτύπωση του πυθμένα της δεξαμενής με τα φυτά στον προσανατολισμό της προτίμησής σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα ξεκινήσετε την τοποθέτηση των φυτών στο υπόστρωμα, θα το κάνετε γρήγορα και εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να τα μετακινείτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.

Προσπαθήστε να κάνετε μια σύντομη έρευνα για κάθε ένα από τα φυτά που αγοράζετε και, όταν έρθει η ώρα, βεβαιωθείτε ότι τα φυτεύετε με τέτοιο τρόπο, ώστε το καθένα να έχει το χώρο του (λαμβάνοντας υπόψιν φυσικά κι ότι θα αναπτυχθούν και θα μεγαλώσουν) και να μπορεί να προσαρμοστεί και να συμβιώσει με τα γειτονικά του.

5. Αναμονή και υπομονή!

Εξαιτίας του γεγονότος ότι, εκ φύσεως, ένα αυτοσυντηρούμενο ενυδρείο εξαρτάται με καθοριστικό τρόπο από τα φυτά, είναι υψίστης σημασίας αυτά να ριζώσουν πλήρως, προτού ξεκινήσετε να προσθέτετε τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς. Συνήθως, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες έως ότου ξεκινήσει να σχηματίζεται ένα σταθερό και υγιές οικοσύστημα σε αυτού του είδους τα ενυδρεία. Εάν προσθέσετε ψάρια ή άλλη ζωή πολύ νωρίς, υπάρχει η πιθανότητα το νερό να τα βλάψει, επειδή τα φυτά δεν θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να απορροφήσουν καθόλου αζωτούχες ενώσεις από το νερό, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για τα ψάρια (νιτρικά, νιτρώδη, αμμωνία κ.α.).

6. Προσθέστε τα μικροφίλτρα

Εφόσον το οικοσύστημα έχει πλέον δημιουργηθεί, μπορείτε να προσθέσετε τα σαλιγκάρια σας, καθώς και άλλα μικροφίλτρα, όπως είναι για παράδειγμα οι γαρίδες. Αυτοί οι οργανισμοί μόλις προστεθούν, θα αρχίσουν να τρέφονται με μερικά από τα φύκη, βοηθώντας στη διατήρηση των υγιών επιπέδων των ανεπιθύμητων σε υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων.

Photograph by Ogy Kovachev
Photograph by Ogy Kovachev

7. Προσθέστε τα ψάρια

Ξεκινήστε με λίγα ψάρια τη φορά, μην προσθέτετε πάρα πολλά και πολύ γρήγορα. Κι αυτό γιατί το κάθε ψάρι θα πρέπει να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι και να μάθει να συμβιώνει με τους νέους γείτονές του. Οπότε να είστε υπομονετικοί και είναι βέβαιο ότι θα ανταμειφθείτε!

Είμαστε έτοιμοι!

Ταΐστε τα ψάρια σας σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται και σύμφωνα με το είδος τους. Να θυμάστε, επίσης, να ελέγχετε τακτικά τα εξής:

  • τη θερμοκρασία του νερού
  • τα νιτρώδη
  • την αμμωνία και
  • τα επίπεδα pH

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να προκύψει σε βάθος χρόνου η ανάγκη για κάποια επιπλέον συντήρηση, όμως έχοντας πλέον φτάσει σε αυτό το σημείο κι έχοντας το αυτοσυντηρούμενο ενυδρείο σας έτοιμο, ο χρόνος που θα χρειαστεί να επενδύσετε στη συντήρησή του, είναι σημαντικά λιγότερος από αυτόν που αφιερώσατε για τη σωστή εγκατάσταση και λειτουργία του κατά τις πρώτες ημέρες.

Επομένως, ανεξάρτητα με το πόσο δύσκολο ή περιορισμένο χρονικά είναι το πρόγραμμά σας, εάν καταφέρετε να αφιερώσετε το χρόνο που απαιτείται στην αρχή, η συντήρηση που απαιτείται στη συνέχεια είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Και φυσικά, από εκείνο το σημείο κι έπειτα, όσο περισσότερο χρόνο θέλετε να αφιερώσετε στο ενυδρείο σας, τόσο περισσότερα πράγματα μπορείτε προσθέσετε μελλοντικά, ούτως ώστε να αυξάνετε συνεχώς τη λειτουργικότητα, αλλά και την ομορφιά, του αυτοσυντηρούμενου ενυδρείου σας!

Γ’ Μέρος: Μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας του ενυδρείου

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ