Γιατί οι γάτες είναι σοφότερες από τους φιλόσοφους;

Οι γάτες δεν έχουν ανάγκη τη φιλοσοφία. Ακολουθώντας τη φύση τους, είναι ευχαριστημένες με τη ζωή που τους προσφέρει.

Στους ανθρώπους, από την άλλη, η δυσφορία για την ίδια τους τη φύση µοιάζει φυσική. Το ανθρώπινο ζώο δεν παύει ποτέ να πασχίζει να γίνει κάτι που δεν είναι.

Οι γάτες δεν κάνουν καμία τέτοια προσπάθεια. Μεγάλο µέρος του ανθρώπινου βίου συνίσταται στον αγώνα για ευτυχία. Για τις γάτες, από την άλλη, η ευτυχία είναι η βασική τους κατάσταση. Κατέχουν µια έµφυτη ευτυχία την οποία οι άνθρωποι συνήθως αδυνατούν να κατακτήσουν.

Οι άνθρωποι δεν µπορούν να γίνουν γάτες. Εντούτοις, εάν παραµερίσουν την ιδέα ότι είναι ανώτερα πλάσµατα, µπορεί να κατανοήσουν πώς οι γάτες ευηµερούν χωρίς να αναζητούν εναγωνίως πώς να ζουν.

Το νέο βιβλίο του Τζον Γκρέι με τίτλο «Οι γάτες και το νόημα της ζωής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οκτώ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τζον Γκρέι, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Σκέψης στο London School of Economics, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς πολιτικούς στοχαστές. Δίδαξε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον βρετανικό τύπο. Από τις εκδόσεις Οκτώ κυκλοφορούν τα βιβλία του Αχυρένια σκυλιά (2008), Μαύρη λειτουργία (2009), Η σιωπή των ζώων (2013) και Η ψυχή της μαριονέτας (2018), Επτά τύποι αθεϊσμού (2019).


Μετάφραση: Γ. Λαμπράκος

Περισσότερα για το βιβλίο: https://okto.com.gr/book/ailoyroeidis-filosofia/

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ