Το «νέο» δόγμα δασοπυρόσβεσης…

Άρθρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΝΕΜΕΣΙΣ, για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Αντι-Κυνήγι

Το νέο “δόγμα” δασοπυρόσβεσης του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας… είναι πολύ παλιό.

Βήμα- βήμα, το γιατί κάθε χρόνο καιγόμαστε.

Με ανακοινώσεις και δελτία τύπου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, μαθαίνουμε για το νέο, δηλαδή παλιό «δόγμα» στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τις νέες «βελτιώσεις», που επιχειρούνται στο σύστημα δασοπυρόσβεσης της χώρας, η ΝΕΜΕΣΙΣ επισημαίνει, ότι δυστυχώς όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει.

Αν διαβάσει κάποιος μη γνώστης τις εξαγγελίες του Υπουργείου, θα νομίσει ότι συντελούνται σοβαρές αλλαγές επί τα βελτίω, καθώς θα μειωθούν οι χρόνοι απόκρισης στις δυνάμεις του ΠΣ και των εναερίων πυροσβεστικών μέσων, στο περιεχόμενο των ανακοινώσεων θα μάθει, ότι οι πυροσβέστες θα συνεκπαιδευτούν με την ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ η τελευταία με κάποια μικρά 4Χ4 πυροσβεστικά οχήματα και ενδυναμωμένη σε προσωπικό, θα προβαίνει σε πρώτη προσβολή των δασικών πυρκαγιών.

Όλα αυτά σημαίνουν, ότι και φέτος το καλοκαίρι θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές με τις δασικές πυρκαγιές και ο Θεός με τον καιρό μακάρι να βάλουν το χέρι τους και να μην θρηνήσουμε και φέτος τεράστιες καταστροφές του δασικού μας πλούτου και απώλειες ολόκληρων οικοσυστημάτων.

Προκειμένου να αντιληφθούν και οι πλέον αδαείς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, η ΝΕΜΕΣΙΣ επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Όταν ξεσπάσει, εντοπιστεί ή αναγγελθεί δασική πυρκαγιά, τότε εκεί θα κατευθυνθούν το δασικό περιπολικό του ΠΣ (μεγάλο δασικό πυροσβεστικό σε διασπορά που φυλάει τον τομέα με 2.5 ή 5 τόνους νερό) και όσα μικρά 4Χ4 πυροσβεστικά του μισού τόνου νερού βρίσκονται στη περιοχή, προκειμένου να επιχειρήσουν την πρώτη προσβολή της φωτιάς. Φθάνοντας αγκυρώνουν στην φτέρνα της πυρκαγιάς και την προσβάλλουν.

2. Εάν η φωτιά ξεφύγει και δεν κατασβηστεί από αυτή την επέμβαση, ξεκινώντας να «ανοίγει», τα οχήματα, που έχουν φθάσει και επιχειρούν, προσβάλλουν, αρχής γενομένης απ;o την φτέρνα και προχωρώντας προς τις πτέρυγες, την περίμετρο του μετώπου.

3. Οι πρώτες ενισχύσεις που φθάνουν, αγκυρώνουν λίγο πιο μπροστά στις πτέρυγες του μετώπου από τους πρώτους και συνεχίζουν να κυνηγάνε την περίμετρο, προσβάλλοντάς την διαρκώς και επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις τους, προσπαθώντας να ενσφηνώσουν το μέτωπο έως και το μεγαλύτερο εύρος της κεφαλής του.

4. Τα πρώτα πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου που φθάνουν, ξεκινώντας από την φτέρνα της πυρκαγιάς, δουλεύουν τη φτέρνα και τις ήδη δουλεμένες πτέρυγες, οριοθετώντας την φωτιά και χωρίζοντας την καμένη από την άκαυτη έκταση.

5. Όταν είναι διαθέσιμα εναέρια μέσα, αυτά κατά απόλυτη προτεραιότητα επιχειρούν στις πτέρυγες της περιμέτρου του μετώπου λίγο πιο μπροστά από τα επίγεια τμήματα, κάνοντας την δουλειά για την οποία είναι χρήσιμα, δηλαδή ρίχνοντας γρηγορότερα το θερμικό φορτίο μπροστά από τις επίγειες δυνάμεις και βοηθώντας έτσι να επιταχυνθεί η διαδικασία της ενσφήνωσης του μετώπου. Αυτό είναι κοινός τόπος, διότι τα εναέρια μέσα δεν είναι σε θέση να κάνουν δασοπυρόσβεση μόνα τους, αφού όπου χτυπήσουν την φωτιά θα κάτσουν φλόγες και θερμικό για λίγο και εάν σε εκείνο το σημείο δεν επέμβουν επίγειες δυνάμεις η φωτιά θα ξανασηκωθεί.

6. Όταν κλείσει το εύρος της κεφαλής του μετώπου και μειωθεί το θερμικό, τότε επεμβαίνουν κατά μέτωπο όλες οι δυνάμεις και σταματούν την εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς. Όταν οριοθετηθεί και η κεφαλή του μετώπου, τότε η φωτιά τίθεται σε μερικό έλεγχο, μέρος των δυνάμεων αποδεσμεύεται και παραμένουν στην περίμετρο και τον χώρο της πυρκαγιάς οι πιο ξεκούραστες δυνάμεις, οι οποίες φυλάνε την πυρκαγιά στην περίμετρο και προ χωρούν σβήνοντας μικροεστίες και καντηλάκια μέσα στην καμένη έκταση, έως ότου γίνει πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Αυτά τα 6 πράγματα χονδρικά με μικρές παραλλαγές, ανάλογα με τα διαθέσιμα μέσα και το ανάγλυφο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης συνιστούν την ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ, η οποία χωρίς αυτά εν συνόλω, απλά δεν υφίσταται και οι εμπλεκόμενοι κάνουν κάτι άλλο, όχι όμως δασοπυρόσβεση.

Μια άλλη ουσιαστική λεπτομέρεια επίσης είναι, ότι για να γίνει κατορθωτό να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές και να συντελεστεί δασοπυρόσβεση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα περιπολικά δασών να κάνουν αυτό που ορίζει ο νόμος, να παραμένουν φυλώντας τους τομείς τους και να μη διανοούνται να μετακινηθούν, ως εύκολη γρήγορη ενίσχυση σε πυρκαγιά εκτός του τομέα ευθύνης τους.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι από το 1998 και εντεύθεν, στην πρώτη ζόρικη φωτιά που ξεσπά, τα περιπολικά δασών είναι τα πρώτα που κινητοποιούνται ως ενίσχυση ακόμα και σε πολύ μακρινούς τομείς.

Αυτή η πραγματικότητα σχεδόν αποκλείει τη δυνατότητα να γίνει δασοπυρόσβεση από τον έχοντα την ευθύνη αυτής ΠΣ.

Αυτή η συνθήκη οδηγεί εν τοις πράγμασι τα βήματα 1 έως 5 που αναφέραμε, να μην γίνονται ή να εκτελούνται πλημμελώς.

Το ΠΣ ζητά τα εναέρια να επιχειρήσουν γι’ αυτό που δεν είναι ικανά να κάνουν, δηλαδή τη δασοπυρόσβεση, αφού γραμμές στην περιφέρεια της περιμέτρου των μετώπων δεν υπάρχουν.

Το ΠΣ καθώς θεριεύουν οι φωτιές, εφόσον κανείς δεν τις πολεμά σωστά, παρατάσσει σε αλλεπάλληλες γραμμές άμυνας, οχήματα και προσωπικό, περιμένοντας την φωτιά, προ κειμένου υποτίθεται να την ανακόψουν, που όταν φθάσει η φωτιά μπροστά στις δυνάμεις που αντί να επιχειρούν δασοπυρόσβεση περιμένουν τη φωτιά να πάει σε αυτές και βέβαια η φωτιά φθάνοντας τις ανατρέπει για πλάκα, διότι η κακή φωτιά έχει την συνήθεια, όταν προχωρά ας πούμε σε δέντρα 20 μέτρων ύψους ,να σηκώνεται με το ανάλογο θερμικό φορτίο άλλα 50 μέτρα πάνω από τα δένδρα.

Σπρωγμένη από τον αέρα τέτοια φλόγα όταν κινείται σε πυκνό δάσος, μπροστά της σηκώνει θερμικό φορτίο που και στα 80 μέτρα μπορεί να εξαϋλώσει άνθρωπο.

Για ποια δασοπυρόσβεση; Οι γενναίοι μας υποχωρούν άτακτα για την επόμενη γραμμή άμυνας για να σώσουν τη ζωή τους, όταν πλησιάζει το θηρίο αυτό κατά μέτωπο.

Όταν η φωτιά κατευθύνεται σε οικισμό, τότε το ΠΣ αποσπά δυνάμεις από το μέτωπο και τις κατευθύνει εκεί, διότι το δόγμα του επιτάσσει, ότι προηγείται η διάσωση περιουσιών και ανθρωπίνων ζωών. Με τη διαφορά όμως, ότι έτσι συχνά πυκνά χάνονται και ζωές και κα ταστρέφονται και περιουσίες και κόποι μιας ζωής των ανθρώπων, διότι όταν η φωτιά φθάσει, θα σαρώσει και τους αποσπασμένους μέσα σε οικισμούς για τη φύλαξή τους.

Με λίγα λόγια δηλαδή από το 1998 και εδώ η χώρα θρηνεί οικοσυστήματα, δάση, ζωές ανθρώπινων και εκατοντάδων χιλιάδων μη ανθρώπινων ζώων και περιουσίες, επειδή το ΠΣ έχοντας την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, οχυρωμένο στο επιχειρησιακό δόγμα μιας αστικής πυροσβεστικής ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, και βέβαια μπροστά στην πραγματικότητα που δημιουργεί τέτοιας έκτασης καταστροφές κάθε είδους, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι αν βάλει δί πλα τις νέες εξαγγελίες για νέο δόγμα, θα δει πως κατασκευάζουμε ακόμα ένα φερετζέ απόκρυψης των αιτιών που καταστρεφόμαστε, χωρίς να βγάζουμε κανένα συμπέρασμα.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω η ΝΕΜΕΣΙΣ θεωρεί, ότι όσο συνεχίζεται το έγκλημα του 1998 με την αποστέρηση ανθρώπων, μέσων και πόρων της δασικής υπηρεσίας και την μεταφορά στο ΠΣ της ευθύνης κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, οι τεράστιες κατα στροφές θα συνεχίσουν να μας χτυπάνε κάθε καλοκαίρι την πόρτα όλο και συχνότερα, όσες «βελτιώσεις» και να εξαγγελθούν.

Ο λόγος που αυτό ισχύει απολύτως, είναι ότι δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη δυο καρπού ζια, αυτό της δασοπυρόσβεσης και αυτό της ταυτόχρονης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης μιας αστικής πυροσβεστικής.

Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι, επειδή 45 μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής προστασίας αυτά δεν αλλάζουν, φέτος να αξιοποιηθούν όσο γίνεται εγκαίρως τα νέα μέσα της δασικής για πρώτες προσβολές και η ΔΑΣΙΚΗ για επιμόρφωση πυροσβεστικού προσωπικού, και με το τέλος της αντιπυρικής μαζί με ακόμα προσωπικό όλα τα δασικά περιπολικά του ΠΣ μαζί με το προσωπικό τους να περάσουν στην δασική, η οποία θα πρέπει να αναλάβει την δασοπυρόσβεση, απορροφώντας και τους ετήσια προσλαμβανόμενους εποχικούς πυροσβέστες, έχοντας ένα χειμώνα να οργανωθεί αποτελεσματικά.

Με αυτό το τρόπο η χώρα θα αποκτήσει μια δασική Πυροσβεστική, που θα ασχολείται μόνο με δασοπυρόσβεση, και μια αστική Πυροσβεστική, η οποία σε αυτή τη δουλειά της αστικής πυροσβεστικής είναι ικανότατη και από τις καλύτερες του κόσμου.

Όποιος αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται, είναι απλά ανίκανος και άτολμος να κάνει την μόνη τομή στο σύστημα, που μπορεί να σώσει τα δάση της χώρας.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ