Τρεις φιλοζωικοί φορείς για την υποχρεωτική στείρωση ή DNA ζώων συντροφιάς: «Ένας νόμος φτιαγμένος για να αποτύχει…»

Με ανακοίνωσή τους, τρεις φιλοζωικοί φορείς δηλώνουν την απογοήτευσή τους για το νομοσχέδιο της υποχρέωσης των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικίδιου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι, η Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Κατά της Κακοποίησης των Ζώων, αναφέρουν: 

Υποχρεωτική στείρωση ή DNA και πράσινα άλογα… στο βάθος η «επιμόρφωση» αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ και ο ανεκδιήγητος Π.Κ.Σ.

Με την ανακοίνωσή μας αυτή δηλώνουμε και επισημαίνουμε “χωρίς φόβο και πάθος” για πολλοστή φορά, χωρίς ίχνος ρεβανσισμού ή κομπορρημοσύνης, αλλά με υπευθυνότητα, πραγματική θλίψη και απογοήτευση, αυτό που τεκμηριωμένα ισχυριστήκαμε ευθύς μόλις το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς βγήκε στον αέρα, μέχρι και τη στιγμή που ψηφίστηκε και έγινε ο νόμος 4830/21.

Ότι είναι ένας νόμος, όπως και οι προηγούμενοι και σε αρκετά σημεία χειρότερος από τον προηγούμενο, φτιαγμένος για να αποτύχει ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό: που είναι η δραστική μείωση κατ’ αρχήν και η εξάλειψη συν τω χρόνω του φαινομένου των εκατομμυρίων άστεγων ζώων στη χώρα μας και τη προστασία αυτών.

Δυστυχώς κάθε μέρα επαληθεύεται η κάθε μας λέξη, το κάθε μας γράμμα, όλων όσων φωνάξαμε και προσπαθήσαμε εις μάτην να αλλάξουμε.

Η κατάσταση με τα άστεγα ζώα 20 χρόνια τώρα, χειροτερεύει και θα συνεχίσει να χειροτερεύει. Απλά γιατί δεν υπάρχει η πραγματική πολιτική βούληση να λυθεί ένα ζήτημα, για την λύση του οποίου χρόνια τώρα ακολουθείται ο ίδιος λάθος δρόμος, η ίδια λάθος συνταγή, που δεν οδήγησαν πουθενά.

Και που μαθηματικά και νομοτελειακά ούτε τώρα πρόκειται να μας οδηγήσουν στο ξέφωτο του πολιτισμού, της ευζωίας και της προστασίας των άστεγων ζώων.

Η φιλοζωική κοινότητα, αυτή που βρίσκεται πραγματικά στο δρόμο, αυτή που δε πρόδωσε τον αγώνα της και βλέπει τη καθημερινή επιδείνωση της κατάστασης, βαρέθηκε, κουράστηκε να ακούει «θα» και υποσχέσεις κενές περιεχομένου και ψεύδη, έχει “στεγνώσει” πια και δεν μπορεί να πληρώνει για τις ανάγκες των όλο και αυξανόμενων άστεγων ζώων.

Είναι αγανακτισμένη με τα όσα δεν γίνονται, ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια να εμφανιστεί το μαύρο ως άσπρο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις ημέρες στα διάφορα ΜΜΕ, που αναδημοσιεύουν ή επικροτούν άκριτα δηλώσεις ή ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών και παρατρεχάμενων για την δήθεν
υποχρεωτική στείρωση, που από τον Οκτώβριο του 21 διαβάζουμε ότι ξεκινάει και ξεκινημό δεν έχει, αφού και τώρα, στα ψιλά γράμματα διαβάζουμε, ότι δίνεται 3μηνη παράταση, δηλαδή μέχρι το Μάρτιο του ᾽24 και βλέπουμε, στους έχοντες ζώα συντροφιάς, για να “προετοιμαστούν”, όπως δήλωσε η Ειδική Γραμματέας, για τη προστασία των ζώων του ΥΠΕΣ .

Ποια είναι άραγε αυτή η προετοιμασία, που τρία σχεδόν χρόνια τώρα δεν ήταν αρκετή για να προετοιμαστούν;

Το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης ή εναλλακτικά του DNA test είναι ένα παραμυθένιο πυροτέχνη μα, που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς και μόνο, γιατί σύντομα θα αποδειχτεί και στη πράξη, ότι ήταν μια ακόμη φούσκα φιλοζωικής χρυσόσκονης για αφελείς ή μη γνωρίζοντες.

Ούτε η υποχρεωτική στείρωση θα εφαρμοστεί στη ζωή, ούτε η μέθοδος του DΝΑ θα αποδώσει καρπούς.

Όσο για τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το ποσοστό αυτών που δε πληρώνονται αγγίζει κατά την εμπειρική μας γνώση και το 80% και καλό θα είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνα του γιατί και πως.

Θα επαναληφθεί ότι έγινε και με την υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής, που 20 χρόνια μετά την ψήφισή της είναι ζήτημα, αν εφαρμόζεται από το 35-40% των κατόχων ζώων συντροφιάς. Μολονότι η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για τη σήμανση είναι υποπολλαπλάσια χαμηλότερη της επιβάρυνσης του DNA test.

Η παντελής έλλειψη στη πράξη ελεγκτικού μηχανισμού για τη τήρηση της κείμενης για τα ζώα νομοθεσίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία του μέτρου και της διάταξης του 4830/21 “υποχρεωτική στείρωση ή DNA” ενώ τα άστεγα θα είναι χιλιάδες και πάλι δίπλα μας.

Η αδήριτη πια ανάγκη δημιουργίας χωριστού σώματος Αστυνομίας Ζώων είναι εκτός των σχεδίων της Κυβέρνησης, όπως ήταν και όλων των προηγούμενων.

Οι πειραματισμοί πάνω στο θέμα της μείωσης έως και της εξάλειψης της θλιβερής πραγματικότητας των εκατομμυρίων άστεγων ζώων συνεχίζονται εις βάρος των ζώων και των εθελοντών και προς τέρψιν των συντεχνιών, μολονότι οι πάντες γνωρίζουν ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις, αλλά δεν έχουν το ηθικό, πολιτικό και πολιτισμικό ανάστημα να εναντιωθούν στα κυκλώματα, που νόμιμα ή παράνομα βιοπορίζονται από τα ζώα συντροφιάς.

Όμως δυστυχώς η επιλογή της Κυβέρνησης στην ουτοπική, ανεφάρμοστη, παραπλανητική αυτή νομοθετική διάταξη του 4830/21, στείρωση ή DNA θα οδηγήσει σε μαζική αύξηση των θανατώσεων νεογέννητων για να μην υπάρξει η παραμικρή δυνατότητα, με το που θα τα εγκαταλείψουν κατά τη προσφιλή συνήθεια, να βρεθεί μέσω του DNA ο γεννήτοράς τους και επομένως και ο κηδεμόνας αυτών, αν φυσικά είναι μέσα στο 30% περίπου αυτών που θα εφαρμόσουν το νόμο επιλέγοντας τη μέθοδο του DNA.

Οι δε πολίτες, που αγωνίζονται χρόνια και νύχτα μέρα για τη προστασία και ευζωία τους, οργανωμένοι ή μη, όσοι βέβαια αντέξουν, θα κληθούν για μια ακόμη φορά εκ των πραγμάτων να σηκώσουν ένα επιπλέον και δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, για να αναπληρώσουν την ανεπάρκεια του κράτους, αν φυσικά αντέξουν το νέο έμμεσο χαράτσι.

Να πληρώνουν δηλαδή για τα όποια κουτάβια ή γατάκια βρίσκουν 150 ευρώ για να κάνουν το DNA τεστ που πιθανόν, ίσως, αν και σε ποσοστό 30% να τους οδηγήσει σ αυτόν που τα εγκατέλειψε.
Έλεος πια!!!

Διότι καμία πρόβλεψη για το κόστος αυτό δεν υπάρχει στο νόμο και ούτε φυσικά οι Δήμοι θα θελήσουν να επιβαρυνθούν ποτέ ένα ακόμη κόστος.
Και ο φαύλος κύκλος των εκατομμυρίων αδέσποτων θα συνεχίζεται.

Ο νόμος πρέπει ή να αποσυρθεί, ή να αλλάξει σε ποσοστό πάνω από 80% και να μπει σε άλλη εντελώς κατεύθυνση και τροχιά.

Όχι άλλα πεταμένα εκατομμύρια σε ενέργειες, που αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση.

Που πολύ συνοπτικά είναι:

  • υποχρεωτικά δημοτικά κτηνιατρεία με προσλήψεις δημοτικών κτηνιάτρων και με χώρους φιλοξενίας έως και 40 θέσεων, όπου με υποπολλαπλάσια χαμηλό κόστος έναντι του κυνοκομείου, θα στειρωθούν ΟΛΑ τα άστεγα ζώα και όχι το 10% αυτών, όπως γίνεται χρόνια τώρα και σήμερα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αλλά και μεγάλο μέρος μη άστεγων ζώων
  • με τη δημιουργία αποκλειστικού ελεγκτικού μηχανισμού της περί όλων των ζώων νομοθεσίας, εθνικής και ενωσιακής- Αστυνομία Ζώων
  • κανονικό μάθημα στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και
  • άφθονη ενημέρωση

Αν θέλουμε να δούμε φως στο τούνελ.

Διαβάσαμε επίσης αυτές τις ημέρες σε μια πομπώδη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την επιμόρφωση 447 αστυνομικών σε σύνολο πάνω από 50.000, που έγινε από τη γνωστή φιλοκυβερνητική ΜΚΟ, η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς φυσικά, να αντικαταστήσει την υποχρέωση του κράτους, η οποία έχρισε εν μια νυκτί σε “καθηγητές”, ανειδίκευτα προς τούτο άτομα, για να “διδάξουν” τους αστυνομικούς.

Όσο ακολουθούνται τέτοιες πρακτικές από τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα από τη σημερινή, αντί ενός σοβαρού, από ειδικούς επιστήμονες που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι η ευζωία και η ηθική απέναντι στα ζώα, με ειδικά μαθήματα κλπ, κυβερνητικού σχεδίου που θα ξεκινά από τις Σχολές των αστυνομικών και τμηματικά θα αγκαλιάζει το σύνολο των ένστολων, απολύτως τίποτα δε θα αλλάξει στη στάση, τις πρακτικές, τη συμπεριφορά, την απαξία, την άγνοια νόμων και την αδιαφορία των αστυνομικών στις υποθέσεις κακοποίησης ζώων, στοιχεία που τα συναντάμε και θα τα συναντάμε και μετά την “επιμόρφωσή” τους.

Μας βρίσκει αντίθετους η οπτική του «από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα», γιατί δεν οδηγεί πουθενά, δε βοηθά πουθενά, εκτός από αυτούς που πρέπει ντε και καλά να παρουσιάσουν έργο ακόμη κι αν αυτό είναι ανύπαρκτο η εμφανέστατα ανεπαρκές.

Όσο για τη θλιβερή ηγεσία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που από τη πρώτη ημέρα τάχθηκε κατά του μέτρου (για λίγα χρόνια) της υποχρεωτικής και χωρίς διαζευκτικό στείρωσης των μη άστεγων ζώων (δεσποζόμενων), που τολμά να μιλά για μη ηθικότητα αυτής, ενώ αδιαφορεί για τα εκατομμύρια τσαλαπατημένα, δηλητηριασμένα, κακοποιημένα ζώα, που γίνονται “κιμάς” μέσα στους κάδους και τα απορριμματοφόρα, μια είναι η ωμή αλήθεια.

Θέλουν, ευτυχώς όχι όλοι, αδέσποτα γιατί από αυτά προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους. Τόσο απλά και ντόμπρα. Όπως ντόμπρα έχουμε μάθει να λέμε και θα λέμε πάντα την αλήθεια, χωρίς περικοκλάδες, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εξαρτήσεις κομματικές, χωρίς τα πασαλείμματα και τα μισόλογα άλλων, θεατρινισμούς και κροκοδείλια δάκρυα.

Διότι αυτό απαιτεί η σαπίλα της εποχής και η πραγματική υπεράσπιση αυτών που δεν έχουν τη δική μας φωνή. Λόγο καθαρό, έντιμο, ηθικό και ανεξάρτητο.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις, Περιβάλλον, Ζώα, Κυνήγι
Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδος
Πανελλήνια Ένωση Κατά της Κακοποίησης των Ζώων


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ