ΗΠΑ: «Παντοτινά χημικά» σχεδόν στα μισά δείγματα νερού βρύσης αναφέρει νέα έκθεση

Νέα έκθεση προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας από «παντοτινά χημικά» που βρέθηκαν σε δείγματα νερού βρύσης.

Τα μισά σχεδόν δείγματα νερού βρύσης στις ΗΠΑ βρέθηκε πως περιέχουν «παντοτινά χημικά», ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες οικιακά αντικείμενα, από καθαριστικά έως είδη συσκευασίας, η μεγάλη έκθεση στα οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έκθεση από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS).

Το ινστιτούτο συνέλεξε δείγματα από περισσότερες από 700 κατοικίες, επιχειρήσεις και εργοστάσια επεξεργασίας νερού από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ και τα ανέλυσε, ώστε να διαπιστώσει εάν περιέχουν υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS). Διαπιστώθηκε ότι στο 45% των δειγμάτων υπήρχε τουλάχιστον ένα τέτοιο συνθετικό χημικό που ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια που έχουν προτείνει οι αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.



Πώς επηρεάζεται το περιβάλλον;

Τα PFAS είναι ουσίες πολύ ανθεκτικές στο νερό, που σημαίνει ότι δεν διασπώνται στο περιβάλλον και ότι μπορούν να παραμείνουν στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως και στον οργανισμό των ζώων, για χρόνια. Πρώτη φορά αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1940, όταν δημιουργήθηκε το τεφλόν, ένα αντικολλητικό υλικό που χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων.

Η Κέλι Σμόλινγκ, υδρολόγος στο USGS, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι παρόλο που προηγούμενες μελέτες είχαν μετρήσει τα ποσοστά των PFAS στα υπόγεια ύδατα, τις δεξαμενές και τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, η ανάλυση του νερού της βρύσης επιτρέπει μια ακριβέστερη εκτίμηση για την ποιότητα του νερού που πίνουν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η έκθεση σε μεγάλα ποσοστά PFAS συνδέεται με την πρόκληση ορμονικών διαταραχών, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος, να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στα νεφρά και στους όρχεις, να οδηγήσει σε απώλεια βάρους στα νεογνά και να επηρεάσει την υγεία των εγκύων. Προσώρας, υπάρχουν τεστ για τον εντοπισμό ελάχιστων τύπων PFAS από τους συνολικά 12.000 γνωστούς τύπους. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στη νέα έκθεση του USGS, τα οποία ελήφθησαν την περίοδο μεταξύ 2016 και 2021 από ιδιωτικά πηγάδια και δημόσιες δεξαμενές ύδρευσης, ελέγχθηκαν για 32 τύπους.

Σύμφωνα με την υδρολόγο του ινστιτούτου, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα ποσοστά PFAS που εντοπίστηκαν στις ιδιωτικές και τις δημόσιες πηγές, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε «περίεργο», δεδομένου ότι τα δημόσια ύδατα υπόκεινται στους κανονισμούς της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις ιδιωτικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση, όσοι κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα εκτίθενται περισσότερο στα PFAS μέσω του πόσιμου νερού, συγκριτικά με όσους ζουν στην επαρχία, αναφέρει η έκθεση του USGS.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και USGS

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ