Η παρουσία του Ασκληπιού Ενιαία Υγεία και του MED-OHC στις Ημέρες Δελφικής Πολιτικής Κληρονομιάς

Η Ενιαία Υγεία είναι ένα ισχυρό ανάχωμα που η ανθρωπότητα έχει σήμερα στην φαρέτρα της ώστε συνδυαστικά και διεπιστημονικά να ενεργοποιήσει μηχανισμούς άμυνας απέναντι στην εκδήλωση και κυρίως στην πρόληψη μιας πιθανής νέας πανδημικής κρίσης.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ασκληπιού-Ενιαία Υγεία και του Μεσογειακού Κέντρου Καινοτομίας για την Ενιαία Υγεία, Ελένη Παυλίδου (MED-OHC) κατά την τοποθέτηση της στην ενότητα «Η πολιτική One Health στην Ελλάδα: Σχέδια δράσης και πρωτοβουλίες. Διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των φετινών Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, την Δευτέρα 8 Απριλίου.

Η κ. Παυλίδου στην ομιλία της επεσήμανε ότι υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στην πρόληψη των πανδημιών, της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα όλων των μεγάλων περιβαλλοντικών και υγειονομικών προκλήσεων, η οποία έχει καταστήσει σαφή την ανάγκη εστίασης σε μια πολυεπίπεδη στρατηγική αντιμετώπισης και κυρίως πρόληψης και καλής προετοιμασίας. Συνεπώς, στο σχεδιασμό του μέλλοντος του πλανήτη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά η υιοθέτηση πρακτικών και στρατηγικών μέσα από το πρίσμα της Ενιαίας Υγείας.

Ο δε κ. Σέρκος Χαρατουνιάν, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μεσογειακού Κέντρου Καινοτομίας για την Ενιαία Υγεία, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food Agricultural Organization) των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η «υγεία του ανθρώπου, η υγεία των ζώων και η υγεία του περιβάλλοντος είναι ένα ενιαίο σύνολο. Και έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Υγιείς πληθυσμοί, σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα δεν μπορούν να υπάρξουν. Αυτή είναι και η ακρογωνιαία αντίληψη της Ενιαίας Υγείας. Αισιοδοξώ ότι το επόμενο διάστημα τα βήματα που θα γίνουν και στην Ελλάδα θα είναι πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».

Στο προεδρείο της συζήτησης ήταν η Αναστασία Μπαρμπούνη, Παιδίατρος, Ιατρός Δημόσιας και Κοινωνικής Ιατρικής, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Όλοι δε οι φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση και οι αντίστοιχοι ομιλητές ήταν:

  • Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης.
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου.
  • Asclepius One Health, Ελένη Παυλίδου.
  • Μεσογειακό Κέντρο Καινοτομίας για την Ενιαία Υγεία (MED-OHC), Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ