Σωτήρια επέμβαση για τα άγρια πουλιά του όρους Αιγάλεω, από τον ΠΕΣΥΔΑΠ

«Αόρατα» δίχτυα προορισμένα να παγιδεύουν άγρια ωδικά πουλιά, εντόπισαν μετά από πληροφορίες και κατέστρεψαν τις προηγούμενες ημέρες στον Άνω Κορυδαλλό, στο όρος Αιγάλεω, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και το Δασαρχείο Αιγάλεω.

Ο αρχικός εντοπισμός των διχτυών έγινε από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ, ενώ επί τόπου έσπευσε και κλιμάκιο του δασαρχείου Αιγάλεω. Κατά τις έρευνες που επακολούθησαν τα δίχτυα ξηλώθηκαν και καταστράφηκαν, αφού προηγουμένως απελευθερώθηκαν με ασφάλεια όσα πουλιά είχαν παγιδευτεί.

Όπως σημείωσε ο προεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης που συμμετείχε στην επιχείρηση, τόσο το είδος των διχτυών (σχεδόν «αόρατα» στα μάτια πουλιών και ανθρώπων) όσο και η έκταση που καταλάμβαναν, δείχνουν πως επρόκειτο για μία «επαγγελματική» προσπάθεια που σκοπό είχε να διοχετεύσει τα συλληφθέντα πουλιά, στο παράνομο εμπόριο ειδών της άγριας πτηνοπανίδας.

Η παράνομη παγίδευση άγριων ωδικών πτηνών με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, αποτελεί για δεκαετίες τώρα μία μεγάλη πληγή για την ελληνική φύση.Κύριος στόχος των παγιδευτών είναι, κυρίως, οι καρδερίνες, τα φανέτα, οι φλώροι, οι σταυρομύτες, οι βουνοπαπαδίτσες, οι τσοπανάκοι κ.α.

Ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη που τα πουλιά ζευγαρώνουν και είναι πιο κινητικά και απρόσεκτα, στους κινδύνους που τα απειλούν. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με άλλες υπηρεσίες όπως το δασαρχείο, η αστυνομία και η θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων, ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει πραγματοποιήσει αρκετές εφόδους στο παζάρι του Σχιστού, απελευθερώνοντας εκατοντάδες άγρια ωδικά πουλιά που είχαν διοχετευθεί προς πώληση εκεί.

Όπως μάλιστα, τονίζει ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης «η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως μία ολοκληρωμένη προσπάθεια περιορισμού του παράνομου εμπορίου άγριων πουλιών, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παράλληλη ευαισθητοποίηση του κοινού που τα αγοράζει, διαμορφώνοντας έτσι και τις συνθήκες ζήτησης τους».

Για την καταστολή του φαινομένου, επίσης, δεν απαιτείται μόνο η δίωξη των «πουλοπιαστών», αλλά και των ίδιων των εμπόρων που τα διακινούν, σε καταστήματα και «αγορές» της Αθήνας.

Για το επόμενο διάστημα, πάντως, τα μέλη της Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ έχουν λάβει εντολές από τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ, να εντείνουν την προσοχή τους για δίχτυα, ξόβεργες και παγίδες σε όλες τις περιοχές του βουνού.

Κάθε μέσο παγίδευσης θα καταστρέφεται επί τόπου, ενώ αν δεν γίνεται δυνατή η επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών, θα ακολουθεί μήνυση κατ’ αγνώστων σε συνεργασία με τα αρμόδια δασαρχεία Πειραιώς και Αιγάλεω.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ