3 Μαρτίου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής των Ηνωμένων Εθνών (WWD) γιορτάζονται τα άγρια ζώα και τα φυτά κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου.

Κάθε χρόνο, αναγνωρίζονται οι μοναδικοί ρόλοι και η συμβολή της άγριας ζωής στους ανθρώπους και στον πλανήτη.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, η 68η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, αφού στις 3 Μαρτίου 1973 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως «CITES», η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.

Επίσημη αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής 2024 – Νικητής του ετήσιου διαγωνισμού αφίσας είναι ο CHENG Hui Xin.

Το μήνυμα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

«Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (WWD) σήμερα και η άγρια ζωή μας έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ», αναφέρει ο Σύλλογος προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου στην ανάρτησή του τιμώντας την σημερινή ημέρα.

Στη φωτογραφία πρωταγωνιστεί ο εντυπωσιακός και επιβλητικός “Σκανιάς” (Όρνεο, Gyps fulvus) προστατευόμενο είδος, που χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου και την υποστήριξη των ντόπιων ο πληθυσμός τους στο νησί έχει ανακάμψει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τι αναφέρει ο Σύλλογος στην ανάρτησή του:

«Οι φυσικές καταστροφές, οι πυρκαγιές και η ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στερεί από τα άγρια ζώα ακόμη και τα λιγοστά μέρη που, αν και χαρακτηρισμένα ως Καταφύγια Άγριας Ζωής καταπατούνται βάναυσα. Πρέπει να κατανοήσουμε βαθιά ότι η Άγρια Ζωή και το Περιβάλλον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας μας της ύπαρξης και όσες “πολυτέλειες” και να προσφέρουμε, ως προορισμός, χωρίς την φυσική ομορφιά δεν θα υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και κυρίως δεν θα υπάρχει διάρκεια μακροπρόθεσμα. Καμία πολυτέλεια δεν είναι αρκετά ελκυστική, όταν θα έχουν αλλοιωθεί τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός τόπου, που ειδικά για τα νησιά μας αποτελούν και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους».


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ