Νέο συμπλήρωμα επιβραδύνει τη γήρανση σε σκύλους, σύμφωνα με μελέτη

Ένα νέο συμπλήρωμα με την ονομασία “LeapYears” από την εταιρεία Animal Biosciences, Inc. φαίνεται ότι επιβραδύνει τη γήρανση σε σκύλους, σύμφωνα με κλινική μελέτη.

Η ζήτηση συμπληρωμάτων για τους τετράποδου φίλους μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμασταν αφού η παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων για κατοικίδια ζώα άγγιξε περίπου 1,3 δισ. έως 2,5 δισ. δολάρια το 2023, η οποία αναμένεται να αυξάνεται κατά πάνω από 5% ετησίως.

Η Animal Biosciences, Inc. με έδρα τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, ανακοίνωσε την Πέμπτη με δελτίο τύπου την ανακάλυψη. Η νέα μελέτη “δείχνει την πρώτη κλινική απόδειξη ότι είναι δυνατόν να αντιστραφεί η σχετιζόμενη με την ηλικία εξασθένιση σε σκύλους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για το μοναδικό συμπλήρωμα για σκύλους που στοχεύει και απομακρύνει τα γερασμένα, κατεστραμμένα κύτταρα (Φωτ.: Freepik)

Πώς λειτουργεί το “LeapYears”;

Το μαλακό συμπλήρωμα “βελτιώνει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να έχει ευρύτερες επιδράσεις στην ευθραυστότητα, τη δραστηριότητα και την ευτυχία, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες”, σύμφωνα με τη μελέτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει δημοσιευτεί σε έναν διακομιστή προτυπωμάτων γνωστό ως BioRxiv. Οι διακομιστές προτυπωμάτων περιέχουν εργασίες πρώιμης έκδοσης που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Η Animal Biosciences δήλωσε στο Newsweek ότι “έχει υποβληθεί σε επιστημονικές εκθέσεις για αξιολόγηση από ομοτίμους”.

Το συμπλήρωμα είναι ένας συνδυασμός προδρόμου NAD+ και γενολυτικού.

Η Δρ. Τζίνι Ρέντκο, επικεφαλής κτηνιατρικής ιατρικής στην Animal Biosciences, Inc. που εργάστηκε στη μελέτη με τον Σινκλέρ, εξήγησε την επιστήμη πίσω από το συμπλήρωμα: «Λειτουργεί σε κυτταρικό επίπεδο για να αποκαταστήσει την υγεία του σκύλου σας ενισχύοντας την παραγωγή NAD+ και καθαρίζοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα. Τα γερασμένα κύτταρα καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες NAD+, εξαντλώντας τα κυτταρικά αποθέματα.

«Το LeapYears υποστηρίζει τη φυσική εκκαθάριση των κυττάρων που δεν λειτουργούν πλέον σωστά, αφήνοντας χώρο για υγιέστερα κύτταρα που χρησιμοποιούν το NAD+ πιο αποτελεσματικά. Είναι το μοναδικό συμπλήρωμα για σκύλους που στοχεύει και απομακρύνει τα γερασμένα, κατεστραμμένα κύτταρα για να βοηθήσει τους σκύλους να γεράσουν καλύτερα».

Ο Δρ. Ντέιβιν Σινκλέρ, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνιδρυτής της Animal Biosciences δήλωσε στο δελτίο τύπου: «Είμαι πολύ υπερήφανος για τις ομάδες του NCSU και της Animal Biosciences, οι οποίες, μετά από χρόνια συνεργατικής έρευνας και μια κλινική δοκιμή, ανέπτυξαν το πρώτο συμπλήρωμα που αποδεδειγμένα αντιστρέφει τη γήρανση στους σκύλους».

Το συμπλήρωμα «διατηρεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, διατηρώντας έναν ηλικιωμένο σκύλο πνευματικά οξυδερκή, σε εγρήγορση και με μεγαλύτερη ενασχόληση. Οι σκύλοι έχουν δείξει αυξημένη συγκέντρωση και συμμετοχή σε οικογενειακές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ρέντκο στο Newsweek.

Υπάρχουν σκύλοι για τους οποίους θα ήταν ωφέλιμο να ξεκινήσει το LeapYears νωρίτερα, ανάλογα με τις ιατρική κατάσταση ενός σκύλου που επηρεάζει αρνητικά τη γήρανση, σύμφωνα με την Δρ. Τζίνι Ρέντκο (Φωτ.: Unsplash)

Ηλικιωμένοι ή κουτάβια- ποιος ωφελείται;

H Ρέντκο δήλωσε ότι το “LeapYears” μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεραπεία ηλικιωμένων σκύλων όσο και ως προληπτικό μέτρο σε νεότερους σκύλους.

«Η κυτταρική γήρανση αποτελεί τη ρίζα πολλών ασθενειών των ηλικιωμένων σκύλων. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι λαμβάνουν το πιο προφανές όφελος από το Leap Years. Ωστόσο, είναι στη μέση ηλικία όταν οι συγκεντρώσεις NAD αρχίζουν να μειώνονται.

«Υπάρχουν σκύλοι για τους οποίους θα ήταν ωφέλιμο να ξεκινήσει το LeapYears νωρίτερα, ανάλογα με τις ιατρική κατάσταση ενός σκύλου που επηρεάζει αρνητικά τη γήρανση. Πολλοί κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων χορηγούν προληπτικά το LeapYears στον σκύλο τους μόλις ο σκύλος τους φτάσει στην ωριμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη αιτία της γήρανσης όσο το δυνατόν νωρίτερα», δήλωσε ο Ρέντκο.

Ενώ το “LeapYears” βρίσκεται ακόμη σε κλινικές δοκιμές, με οποιοδήποτε συμπλήρωμα για σκύλους, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να συζητούν με τον κτηνίατρό τους πριν δώσουν το συμπλήρωμα στους σκύλους τους. Η Αμερικανική Λέσχη Κένελ προειδοποίησε σε άρθρο στην ιστοσελίδα της από τον Νοέμβριο του 2023 ότι τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να έχουν “επιβλαβή επίδραση” εάν ο σκύλος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Η Αμερικανική Λέσχη Κένελ δήλωσε επίσης ότι έχουν υπάρξει κάποια “επιτυχή αποτελέσματα” από τη χρήση συμπληρωμάτων για σκύλους.

«Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των συμπληρωμάτων διατροφής σκύλων, αλλά ορισμένες μελέτες και ανεπίσημα στοιχεία έχουν δείξει επιτυχή αποτελέσματα, είτε με τη μορφή πιο λαμπερού τριχώματος, πιο ζωηρού βήματος, καλύτερης πέψης ή βελτιωμένης γνωστικής λειτουργίας».

Όταν αγοράζετε συμπληρώματα για τον τετράποδο φίλο σας, η Αμερικανική Λέσχη Κένελ συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες να αναζητούν μια αξιόπιστη μάρκα που έχει διεξάγει κλινικές μελέτες ή έχει κερδίσει πιστοποίηση από ανεξάρτητο οργανισμό.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ