Νέα έρευνα: Η ταυρίνη καθυστερεί τη γήρανση σε ποντίκια και πιθήκους

Η ταυρίνη πρόκειται για ένα αμινοξύ που συναντάται φυσικά στους ιστούς ζωικών οργανισμών, το οποίο προστίθεται συνήθως σε ενεργειακά ποτά για αθλητές.

Μία νέα έρευνα κατέδειξε ότι η ταυρίνη μπορεί να συμβάλλει στην καθυστέρηση της γήρανσης. Στο πλαίσιο της μελέτης, δοκιμάστηκε σε ποντίκια, μαϊμούδες και σκουλήκια και, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται να καθυστέρησε τη γήρανση και παράλληλα να παρέτεινε τη διάρκεια ζωής τους.

Η ταυρίνη είναι ένα από τα αμινοξέα που βρίσκεται σε αφθονία στα ζώα. Παλαιότερες μελέτες σε διάφορα είδη είχαν δείξει ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής προκαλεί λειτουργικές βλάβες στους σκελετικούς μύες, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Μικρές κλινικές δοκιμές έχουν υποδείξει οφέλη σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες, αλλά η επίδραση των συγκεντρώσεων ταυρίνης στην υγεία και τη μακροζωία των ζώων παραμένει ελάχιστα κατανοητή.

Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά για αθλητές περιέχουν ταυρίνη, άλλα σε υψηλότερες κι άλλα σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις (Photograph by Thom Masat/Unsplash)
Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά για αθλητές περιέχουν ταυρίνη, άλλα σε υψηλότερες κι άλλα σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις (Photograph by Thom Masat/Unsplash)

Πώς η αφθονία ταυρίνης επηρεάζει τη διάρκεια ζωής

Προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα αν και πώς η αφθονία ταυρίνης επηρεάζει την υγιή διάρκεια ζωής, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα ποντικιών, πιθήκων και ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών. Όπως ανακάλυψαν, οι συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα των 15χρονων πιθήκων ήταν 85% χαμηλότερες από ό,τι στους 5χρονους πιθήκους. Παρομοίως, τα επίπεδα ταυρίνης μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Η μείωση των επιπέδων ταυρίνης παρατηρήθηκε, επίσης, σε γηράσκοντα ποντίκια και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά που στερούνταν τον κύριο μεταφορέα ταυρίνης είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής ως ενήλικες.

Η αντιστροφή αυτής της μείωσης μέσω χορήγησης ταυρίνης με συμπληρώματα αύξησε τη μέση διάρκεια ζωής των σκουληκιών και των ποντικών κατά 10-23% και 10-12%, αντιστοίχως. Στα ποντίκια, η από του στόματος χορήγηση ταυρίνης σε δόσεις 500 και 1.000 χιλιοστόγραμμα (milligrams) ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως συσχετίστηκε με βελτιωμένη δύναμη, βελτιώσεις στον συντονισμό και τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ επιβράδυνε αρκετούς βασικούς δείκτες γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής γήρανσης, της μιτοχονδριακής βλάβης και της φλεγμονής. Επιπλέον, οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι η χορήγηση ταυρίνης σε μεσήλικες πιθήκους μακάκους ρέζους επηρέασε θετικά την υγεία των οστών, του μεταβολισμού και την ανοσολογική υγεία.

Οι συγγραφείς τής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», σημειώνουν ότι η αντιστροφή τής ανεπάρκειας ταυρίνης κατά τη γήρανση μπορεί να αποτελέσει μία πολλά υποσχόμενη στρατηγική κατά της γήρανσης, αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χορήγηση ταυρίνης αυξάνει την υγιή διάρκεια ζωής και σε εμάς. Η πιθανότητα κινδύνων χρήζει εξέτασης, ιδίως από τη στιγμή που ακόμα λείπουν μεγάλες, μακροπρόθεσμες δοκιμές που να εστιάζουν στην ασφάλεια.


Με πληροφορίες από έρευνα, Science και Nature

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ