Τι είναι η «βροχή ζώων» και πώς εξηγείται;

Η είδηση της «βροχής σκουληκιών» σε δρόμους του Πεκίνου και εικόνες ΙΧ καλυμμένων με σκουλήκια και κατοίκων με ομπρέλες για να προστατευτούν, οι οποίες κάνουν το γύρο του διαδικτύου, κέντρισαν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να προκαλούν τόσο μεγάλη έκπληξη.

Αναφορές του σπάνιου φαινομένου της «βροχής ζώων» έχουν καταγραφεί σε όλο το εύρος της ανθρώπινης ιστορίας. Ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ., ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος κατέγραψε βροχές ψαριών και βατράχων.

Η «βροχή ζώων» πρόκειται για ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο νεκρά ή ζωντανά ζώα πέφτουν από τον ουρανό. Συνήθως, πρόκειται για μικρόσωμα ζώα, όπως ψάρια, βατράχους ή πτηνά. Σε μερικές περιπτώσεις καταφέρνουν να επιβιώσουν της πτώσης και, αφού ξεπεράσουν το αρχικό σοκ, συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.

Άλλες φορές τα ζώα είναι παγωμένα, παγιδευμένα σε όγκο πάγου ή διαλυμένα σε άμορφες μάζες κρέατος. Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι τα ζώα αυτά μεταφέρονται σε πολύ μεγάλα ύψη από καταιγίδες ή μικρούς σίφωνες, όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 0 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα να παγώνουν.

Το εν λόγω φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές ανά τον πλανήτη, όπως στη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Αγγλία, την Αργεντινή, την Ιαπωνία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Αμερική. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί δυο φορές «βροχή ψαριών»: στις 13 με 15 Δεκεμβρίου του 1951 στην Αλώνα της Φλώρινας και στις 7 Δεκεμβρίου του 2002 στην Κορώνα του Κιλκίς. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 1993 στο Διδυμότειχο «έβρεξε» χιλιάδες μικρού μεγέθους βατράχια.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι νεροποντές και οι ανεμοστρόβιλοι δεν συνιστούν τις μόνες αιτίες για τις πτώσεις ζώων.

Βροχή από… αντζούγιες, Σαν Φρανσίσκο, 2022

Τον Ιούνιο του 2022 στο Σαν Φρανσίσκο, έβρεξε… αντζούγιες. Οι ντόπιοι τις έβρισκαν σε απίθανα μέρη, όπως σε πεζοδρόμια, δρόμους, ταράτσες και στάσεις λεωφορείων. Μερικά από τα ψάρια φαίνονταν να είναι σε κακή κατάσταση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η βροχή ψαριών είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τοπικών πληθυσμών αντζούγιας κοντά στις ακτές του Σαν Φρανσίσκο. Τα θαλασσοπούλια, εν τω μεταξύ, αρπάζουν μεγάλες ποσότητες αυτών των ψαριών και όσες δεν καταναλώνουν τις αφήνουν να πέσουν από το στόμα τους.

Πτώση ιγκουάνα, Φλόριντα, 2022

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν μειώνεται η θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες, παρατηρούνται ιγκουάνα να πέφτουν από τον ουρανό, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Τα ιγκουάνα είναι ψυχρόαιμα ζώα και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, πέφτουν σε λήθαργο. Οι αρθρώσεις τους γίνονται δύσκαμπτες και συχνά χάνουν την ισορροπία τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν από τα δέντρα που είχαν σκαρφαλώσει.

«Βροχή ψαριών», Τέξας, 2021

Στις 29 Δεκεμβρίου 2021, οι κάτοικοι της Τεξαρκάνα στο Τέξας, αντίκρισαν μικρά ψάρια σκορπισμένα στο έδαφος. Η πόλη της Τεξαρκάνα ανέφερε αρχικά ως αιτία τις νεροποντές. «Η αποκαλούμενη βροχή ζώων συμβαίνει όταν μικρά υδρόβια πλάσματα όπως οι βάτραχοι, τα καβούρια και τα μικρά ψάρια παρασύρονται από υδροστρόβιλους ή ρεύματα αέρα στον ουρανό και στη συνέχεια πέφτουν ξανά στη γη μαζί με τη βροχή», έγραψαν οι τοπικές αρχές σε σχετική ανάρτηση.

Εντούτοις, τον Ιούνιο του 2022 – δύο ερευνητές πρότειναν μια διαφορετική εξήγηση. Η γεωλόγος Σάρον Χιλλ ανέφερε στο ιστολόγιό της ότι η ίδια και ο Αυστραλός συγγραφέας Πολ Κρόπερ ήταν αρκετά σίγουροι ότι ένα σμήνος κορμοράνων ( πιθανώς και άλλα πουλιά) ξέρασε τα γεύματά του ενώ βρισκόταν στον αέρα ή κατά τη διάρκεια της απογείωσης.

Πτώση νεκρών νυχτερίδων, Αυστραλία, 2018

Το 2018, στο Campbelltown της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, περισσότερες από 200 νυχτερίδες έπεσαν νεκρές από τον ουρανό, εξαιτίας του καύσωνα που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι νυχτερίδες δεν αντέχουν τη ζέστη, η οποία τους επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που είναι σαν να «βράζει» ο εγκέφαλός τους.

Βροχή από αράχνες, Αυστραλία, 2015

Τον Μάιο του 2015, στο Goulburn της Αυστραλίας, έπεσαν εκατομμύρια νεογνά αραχνών από τον ουρανό. Επιπλέον, ιστοί αραχνών κάλυψαν ολόκληρα σπίτια και χωράφια. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στο Τέξας και τη Βραζιλία. Σύμφωνα με τον φυσιοδίφη Μάρτιν Ρόμπινσον από το Μουσείο της Αυστραλίας, οι αράχνες -ειδικά οι πολύ νεαρές- χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται «μέθοδος αεροστάτου» (ballooning), κατά την οποία σκαρφαλώνουν στην κορυφή της βλάστησης και απελευθερώνουν μαζικά ιστό, που τους επιτρεπει να μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα.

Πτώση νεκρών κοτσυφιών, Αρκάνσας, 2010

Περισσότερα από 4.000 κοτσύφια έπεσαν νεκρά από τον ουρανό στο Beebe του Αρκάνσας, ξεκινώντας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2010. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα πουλιά τρόμαξαν από τα πυροτεχνήματα και άρχισαν να πέφτουν από τις φωλιές τους.

Τα κοτσύφια δεν έχουν καλή όραση και σπάνια πετούν τη νύχτα. Επίσης, τα πυροτεχνήματα τα ανάγκασαν να πετάξουν σε χαμηλότερο ύψος από το συνηθισμένο, γεγονός που τα οδήγησε στο να πέσουν πάνω σε δέντρα, σπίτια, παράθυρα και γραμμές ηλεκτροδότησης.

Video by InformOverload 

Με πληροφορίες από EarthSkySFGATE και ertnews

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ