Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αυξάνονται οι νοσηλείες για έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια

Ακούστε το άρθρο στο Spotify:

Η υπέρβαση των ορίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα συνδέεται με σημαντική αύξηση στις νοσηλείες που αφορούν εμφράγματα, εγκεφαλικά και καρδιακή ανεπάρκεια, όπως καταδεικνύει μια μεγάλη κινεζική επιστημονική μελέτη.

Ωστόσο, η επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας σχετίζεται ακόμη και με συγκεντρώσεις όζοντος χαμηλότερες από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γεγονός που ίσως θα έπρεπε να μας θορυβήσει.

Το όζον πρόκειται για ένα αέριο που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που συντελούν στη ρύπανση του αέρα, αποτελώντας συγχρόνως αιτία του φωτοχημικού νέφους. Η εν λόγω ρύπανση συνιστά διαφορετικό πρόβλημα από εκείνο της τρύπας στο υψηλότερο στρώμα του όζοντος, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα έναντι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος πραγματοποιείται όταν λαμβάνουν χώρα αντιδράσεις που αφορούν διάφορους ρύπους που βρίσκονται στον αέρα, υπό την παρουσία του φωτός του ήλιου. Στους ρύπους αυτούς περιλαμβάνονται ουσίες όπως πτητικές οργανικές ενώσεις και οξείδια του αζώτου, οι οποίες εκπέμπονται από οχήματα, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, χημικές βιομηχανίες, διυλιστήρια, καθώς και από την καύση βιομάζας (π.χ. ξύλων για το τζάκι) και ορυκτών καυσίμων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι η ρύπανση του όζοντος βλάπτει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η νέα έρευνα επικυρώνει την ισχύ των προαναφερθέντων, ενώ αναδεικνύει, επίσης, το εύρος του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαογουέι Γου του Πανεπιστημίου Τζιατόνγκ, οι οποίοι δημοσίευσαν την ερευνητική τους εργασία στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, συσχέτισαν στοιχεία για τη ρύπανση του όζοντος σε 70 κινεζικές πόλεις με συνολικά 258 εκατομμύρια κατοίκους -περίπου το 18% του κινεζικού πληθυσμού- με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που αφορούσαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Photograph by Kristen Morith
Photograph by Kristen Morith

Τα ευρήματα της κινεζικής έρευνας

Στη διάρκεια της τριετούς έρευνας σημειώθηκαν 6,44 εκατομμύρια νοσηλείες για καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ η μέση ετήσια μέγιστη συγκέντρωση όζοντος υπολογίστηκε στα 79,2 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Το ανώτατο όριο ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι τα 100 μg/m3. Ενδιαφέρουσα διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι για κάθε αύξηση στα επίπεδα όζοντος κατά 10 μg/m3στη διάρκεια ενός διημέρου, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 0,4% στις νοσηλείες για εγκεφαλικό και κατά 0,75% στις νοσηλείες για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Μολονότι αυτές οι αυξήσεις μοιάζουν σχετικά μικρές, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα επίπεδα όζοντος μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 200 μg/m3 το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον 20πλάσια αύξηση στις εισαγωγές, οδηγώντας σε αύξηση 8% για τις εισαγωγές που αφορούν εγκεφαλικά και σε 15% για αυτές που σχετίζονται με εμφράγματα», ανέφερε ο Δρ Γουάν. «Στη διάρκεια της τριετούς μελέτης και όσο περνούσε ο χρόνος, το όζον ήταν υπεύθυνο για ένα αυξανόμενο ποσοστό νοσηλειών καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Πιστεύεται ότι η κλιματική αλλαγή, που δημιουργεί ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοϊκές για τον σχηματισμό όζοντος, θα συνεχίσει να αυξάνει τις συγκεντρώσεις του σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις του όζοντος. Αυτό σημαίνει ότι η επιδείνωση της ρύπανσης του όζοντος λόγω κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την ταχεία γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου στο μέλλον», προσέθεσε ο Κινέζος επιστήμονας.

Σημειώνεται ότι επίπεδα ατμοσφαιρικού όζοντος χαμηλότερα των 70 μg/m3 συνήθως έχουν φυσική προέλευση και δεν συνδέονται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Όσον αφορά την κινεζική έρευνα, κατέδειξε ότι δεν είναι ανάγκη τα επίπεδα να ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 100 μg/m3 του ΠΟΥ για να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, καθώς ακόμη και επίπεδα 70-99 μg/m3αυξάνουν τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, από 2,3% για καρδιακή ανεπάρκεια έως 3,2% για στεφανιαία νόσο.

Σε γενικές γραμμές, οι Κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν την εν λόγω μελέτη εκτιμούν ότι το 3% έως 4% των νοσηλειών για στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό σχετίζονταν με τη ρύπανση του όζοντος.


Πηγή: “Ozone pollution and hospital admissions for cardiovascular events”, Yunxing Jiang, Jing Huang, Guoxing Li, Wanzhou Wang, Kai Wang, Jinxi Wang, Chen Wei, Yinxiang Li, Furong Deng, Andrea A Baccarelli, Xinbiao Guo, Shaowei Wu, Ozone pollution and hospital admissions for cardiovascular events, European Heart Journal, 2023;, ehad091, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehad091

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ