Λονδίνο: Έκθεση πορτρέτων σκύλων – Ένα πανόραμα φιλίας

Την έκθεση θα φιλοξενήσει η Πινακοθήκη Γουάλας στο Λονδίνο.

Η έκθεση, με τίτλο «Πορτρέτα σκύλων: από τον Γκέινσμπρο στον Χόνκεϊ», εγκαινιάζεται στις 29 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. Μέσω αυτής, αναδεικνύεται μια δημοφιλής ενότητα στην ιστορία της τέχνης, η οποία αφορά τις προσωπογραφίες σκύλων στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων.

Περισσότερες από 50 προσωπογραφίες, οι οποίες ενσαρκώνονται μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα, όπως η ζωγραφική, το σχέδιο και η γλυπτική, αφηγούνται τη βαθιά σχέση που συνδέει τους ανθρώπους και τους σκύλους. Η ενασχόληση με τα ζώα και η απεικόνισή τους συνιστά ειδική κατηγορία στην ιστορία της τέχνης, είτε απεικονίζονται οικόσιτα είτε άγρια ζώα. Μερικά από τα πιο αγαπητά στον άνθρωπο ζώα αποτελούν ξεχωριστή ενότητα, με τους σκύλους, τις γάτες, τα άλογα, τις αγελάδες, τα πρόβατα, τους χοίρους και τα πτηνά να διαμορφώνουν την οικεία στον άνθρωπο πανίδα κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Οι σκύλοι, περισσότερο από κάθε άλλο είδος ζώου, συνδέονται με τον άνθρωπο με δεσμούς, που έχουν τις ρίζες στους στο παρελθόν και χαρακτηρίζονται από τα ισχυρά θεμέλια μιας συμβίωσης, βασικό κορμό της οποίας αποτελεί μια μακράς διαρκείας σχέση ανιδιοτελούς αφοσίωσης.

Στη Βρετανία, το ενδιαφέρον των ζωγράφων για τους σκύλους είχε ήδη φανερωθεί από τον 17ο αιώνα, ενώ σύνδεση εντοπίζεται όχι μόνο με την αριστοκρατική τάξη, αλλά και με την εδραίωση και υιοθέτηση του αστικού τρόπου ζωής. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη Βόρεια Αμερική, παρατηρήθηκε άνθηση του είδους, όμως η Βρετανία παρέμεινε πρωτοπόρος, καθώς ήταν πολλοί οι εύποροι αστοί που είτε παράγγελναν πορτρέτα σκύλων ή συνθέσεις με ανθρώπους και σκύλους, είτε συνέλεγαν έργα ζωγραφικής ή γλυπτικής όπου πρωταγωνιστούσαν σκύλοι.

Σταδιακά, αναδύθηκε μια ολόκληρη θεματική κατηγορία που παραμένει ιδιαιτέρως αγαπητή έως και σήμερα. Η εν λόγω έκθεση διαφημίζεται ως η πρώτη μεγάλη του είδους της, η οποία αναδεικνύει τα παραπάνω, αντιμετωπίζοντάς τα ως μια διακριτή ενότητα, σε ένα μουσείο μάλιστα ονομαστό σ’ ολόκληρη την υφήλιο για τις συλλογές και την υποβλητική και εντυπωσιακή αισθητική του.

Ο κατάλογος της έκθεσης αποτελεί αντικατοπτρισμό της εκτενούς βιβλιογραφίας για τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για κορυφαίους ανά τους αιώνες καλλιτέχνες, οι οποίοι συγκινήθηκαν από το θέμα και άντλησαν έμπνευση για τα έργα τους από αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.wallacecollection.org/

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ