Αγγλία: Είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο θανάτωσης όλων των κατοικίδιων γατών κατά το ξεκίνημα της πανδημίας του Covid

Ο Τζέιμς Μπέθελ, μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην υπουργός Υγείας, λέει ότι η κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο, στις αρχές του ξεσπάσματος της πανδημίας του Covid, να θανατωθούν όλες οι οικόσιτες γάτες, ως ένα από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους πολίτες να εξοντώσουν όλες τις κατοικίδιες γάτες, κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του Covid, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας. Ο ίδιος αναφέρει ότι, παρά τις σκέψεις θανάτωσής τους, «δεν ήταν σαφές εάν οι οικόσιτες γάτες μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό».

«Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πόσο λίγα καταλαβαίναμε για αυτή την ασθένεια. Υπήρξε περίοδος που ήμασταν πολύ ασαφείς σχετικά με το αν τα κατοικίδια ζώα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια. Στην πραγματικότητα, κάποια στιγμή συζητήθηκε η ιδέα ότι ίσως θα έπρεπε να ζητήσουμε από το κοινό να εξοντώσει όλες τις γάτες στη Βρετανία. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν είχαμε θελήσει να το πράξουμε;», ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους στο Channel 4 News.

Τον Ιούλιο του 2020, στο αποκορύφωμα της κρίσης του Covid, οι ιδιοκτήτες γατών προειδοποιήθηκαν να μην φιλούν τα κατοικίδιά τους, όταν μια θηλυκή Σιαμέζα γάτα (γάτα του Σιάμ) έγινε το πρώτο ζώο που γνωστοποιήθηκε ότι κόλλησε τη νόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μάργκαρετ Χόουζι, καθηγήτρια συγκριτικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η οποία ήταν επικεφαλής του προγράμματος ελέγχου, είχε συμβουλεύσει τότε τους ιδιοκτήτες γατών να «τηρούν πολύ προσεκτική υγιεινή».

Και όλα αυτά εκτυλίσσονταν την ίδια περίοδο που το αφεντικό του λόρδου Μπέθελ, ο Ματ Χάνκοκ, πρώην υπουργός Υγείας, αντιμετώπιζε μια σειρά ισχυρισμών που βασιζόταν σε δεδομένα κρυφής μνήμης (cache) που διέρρευσαν περισσότερα από 100.000 μηνύματα WhatsApp. Τα μηνύματα παρέχουν μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η βρετανική κυβέρνηση στην αρχή της πανδημίας. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο Χάνκοκ απέρριψε τη συμβουλή του Επικεφαλής Ιατρικού Διευθυντή της Αγγλίας και καθηγητή Κρις Γουίτι, να εξετάζονται για Covid όλοι όσοι εισέρχονται σε οίκους ευγηρίας της χώρας.

Ο Χάνκοκ, εντούτοις, αρνείται με σθένος το ότι παρέκαμψε τις κλινικές συμβουλές, ενώ ένας εκ των εκπροσώπων χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «κατηγορηματικά αναληθή».

Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ