Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Διάσημες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των ζώων που εμπνέουν και διδάσκουν

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το pet-in.gr θέλει να γιορτάσει τούτη τη σημαντική μέρα παρουσιάζοντας 19 διάσημες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των ζώων που επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει να είσαι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων. Γυναίκες που εμπνέουν και διδάσκουν πως μπορείς να κάνεις τη διαφορά, όποια κι αν είσαι και απ᾽ όπου κι αν προέρχεσαι.

Στη διασταύρωση τόσο του φεμινιστικού κινήματος όσο και του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων, αυτές οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τα πολλά πρόσωπα της υπεράσπισης των ζώων. 

Οι γυναίκες αυτές έχουν γράψει βιβλία, έχουν ηγηθεί διαδηλώσεων, έχουν αλλάξει νόμους, έχουν ιδρύσει οργανώσεις και έχουν συμμετάσχει σε πολλές άλλες προσπάθειες υπεράσπισης, ακόμη και πολύ πριν οι γυναίκες αποκτήσουν το νόμιμο δικαίωμα ψήφου.

Ορισμένες από αυτές τις ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των ζώων είναι διασημότητες από μόνες τους και προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μας δείχνουν πώς ο καθένας, οπουδήποτε, μπορεί να γίνει ακτιβιστής των ζώων στην κοινότητά του. Ελπίζουμε να εμπνευστείτε να ακολουθήσετε τα βήματα τόσων πολλών απίστευτων πρωτοπόρων.

Καρολάιν Ερλ Γουάιτ

Η Καρολάιν Ερλ Γουάιτ ήταν βαθιά προβληματισμένη από την κακοποίηση των ζώων που έβλεπε. Αν και η ίδια και άλλες γυναίκες έπρεπε συχνά να ακουστούν μέσω των ανδρών, αυτό άλλαξε όταν ίδρυσε το 1869 τη Γυναικεία Εταιρεία της Πενσυλβάνια για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (WPSPCA), η οποία στη συνέχεια ίδρυσε το πρώτο καταφύγιο ζώων στις ΗΠΑ στη Φιλαδέλφεια.

«Όταν έρθει η τελευταία ώρα της ζωής σας, θα είναι μεγάλη παρηγοριά να αισθάνεστε ότι πάντα προστατεύατε τους φτωχούς, τους ανήμπορους και τους άτυχους- και ότι ασκήσατε ιδιαίτερη φροντίδα προς τα ζώα».

Φράνσις Πάουερ Κόμπε

Στα τέλη της δεκαετίας του 1800, η Φράνσις Πάουερ Κόμπε συγκινήθηκε από τη χρήση των ζώων σε πειράματα και άρχισε να υπερασπίζεται τα ζώα. Έγραψε άρθρα σε εφημερίδες και εργάστηκε για την αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων, όπως το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία.

Το 1875 ίδρυσε την Εταιρεία για την Προστασία των Ζώων που υπόκεινται σε ζωοτομία (SPALV) και αυτό που θα γινόταν η Βρετανική Ένωση για την Κατάργηση της Ζωοτομίας το 1898, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Cruelty Free International.

Χάριετ Χέμινγουεϊ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1800, η διάσημη κοσμική προσωπικότητα της Βοστώνης η Χάριετ Χέμινγουεϊ ενοχλήθηκε δεόντως όταν έμαθε ότι τα πτηνά θανατώνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς για τα φτερά τους, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να στολίζουν τα καπέλα των γυναικών. Μαζί με την ξαδέλφη της, Μίνα Χολ, άρχισε να πείθει τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας να αποφεύγουν τα φτερά.

Όχι μόνο έπεισαν με επιτυχία εκατοντάδες γυναίκες να συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ τους, αλλά το έργο τους οδήγησε επίσης στην ίδρυση της Εταιρείας Audubon της Μασαχουσέτης. Ακολούθησε η δημιουργία πολλών τοπικών τμημάτων της Audubon, η ψήφιση του νόμου Lacey Act το 1900, του πρώτου ομοσπονδιακού νόμου για την προστασία των άγριων ζώων, η δημιουργία καταφυγίων για τα πουλιά στη Φλόριντα, που αργότερα θα γινόταν το Εθνικό Σύστημα Καταφυγίων Άγριας Ζωής, και η ψήφιση του σημερινού νόμου για τη Συνθήκη για τα Αποδημητικά Πουλιά.

Μάργκαρετ Μούρι

Η Μάργκαρετ Μούρι, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η «γιαγιά του κινήματος για τη διατήρηση της φύσης», μετακόμισε στην Αλάσκα ως νεαρό κορίτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Αργότερα παντρεύτηκε τον Όλαους Μούρι, ο οποίος εργαζόταν για τη σημερινή Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ πριν γίνει πρόεδρος της Wilderness Society. Το ζευγάρι έγινε διάσημο για τις προσπάθειες διατήρησης της φύσης και τον καθοριστικό ρόλο του στη δημιουργία του Wilderness Act και του Arctic National Wildlife Refuge, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο παρθένα ανέγγιχτα τοπία στις ΗΠΑ.

Αφού πέθανε ο σύζυγός της, συνέχισε να υποστηρίζει τον νόμο για τη διατήρηση των εθνικών ενδιαφερόντων εδαφών της Αλάσκας. Η Μάργκαρετ Μούρι τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 1998.

Βέλμα Τζόνστον

Ο ακτιβισμός της Βέλμα Τζόνστον για την προστασία των άγριων αλόγων και γαϊδουριών ξεκίνησε το 1950 στη Νεβάδα, όπου εντόπισε ένα φορτηγό γεμάτο άλογα που κατευθυνόταν προς ένα σφαγείο και έσταζε αίμα. Ξεκίνησε να διαδώσει το μήνυμα για τις αδικίες που υφίσταντο και αργότερα έγινε γνωστή ως Wild Horse Annie.

Το έργο της οδήγησε στην ψήφιση του νόμου Wild Horse Annie Act το 1959, ο οποίος απαγόρευσε τη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων για το κυνήγι άγριων αλόγων και γαϊδουριών σε δημόσιες εκτάσεις. Δυστυχώς, αυτό εξακολουθούσε να αφήνει πολλά άλογα και γαϊδούρια απροστάτευτα, οπότε συνέχισε να εμπλέκει τον κόσμο. Ο περισσότερος κόσμος έγραψε επιστολές στο Κογκρέσο για το θέμα αυτό από οποιοδήποτε άλλο, γεγονός που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου περί άγριων και ελεύθερα περιπλανώμενων αλόγων και γαϊδουριών του 1971.

Η Τζόνστον άνοιξε το δρόμο, αφήνοντας στο χέρι μας να καταστήσουμε την κυβέρνηση υπεύθυνη για τη δίκαιη και ισότιμη διαχείριση των άγριων αλόγων και γαϊδουριών που έχουν μια νόμιμη θέση στο έδαφος των ΗΠΑ.

Δάφνη Σέλντρικ

Γεννημένη στην Κένυα το 1934, η Δάφνη Σέλντρικ θα παντρευτεί αργότερα τον Ντέιβιντ Σέλντρικ, ιδρυτικό φύλακα του Εθνικού Πάρκου Tsavo East. Το ζευγάρι άρχισε να παίρνει ορφανά ζώα και να βρίσκει τρόπους να τα επαναφέρει στη φύση. Εκεί, ανέπτυξε τη φόρμουλα που έχει γίνει το κλειδί για τους ορφανούς, εξαρτώμενους από το γάλα ελέφαντες και ρινόκερους. 

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Σέλντρικ ίδρυσε το David Sheldrick Wildlife Trust στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι το 1977. Συνεχίζει να παρέχει κρίσιμη φροντίδα σε ορφανά άγρια ζώα, λειτουργεί ένα πρόγραμμα κατά της λαθροθηρίας και κινητές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η Ντέιμ Δάφνη Σέλντρικ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της αιχμαλωσίας των ελεφάντων και έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις για τον ακτιβισμό της για τα ζώα, πριν πεθάνει το 2018.

Πατ Ντέρμπι

Η Πατ Ντέρμπι ξεκίνησε ως εκπαιδεύτρια ζώων για ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά έγινε ακτιβίστρια για τα ζώα αφού είδε πόσο διαδεδομένη ήταν η κακοποίηση και η παραμέληση στη βιομηχανία του θεάματος. Το 1976, το πρώτο της αποκαλυπτικό άρθρο για τη μεταχείριση των ζώων που παίζουν θέατρο, «Η κυρία και η τίγρη», κέρδισε βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών.

Με τον σύζυγό της, Εντ Στιούαρτ, ίδρυσαν το 1984 στην Καλιφόρνια την Εταιρεία Ευημερίας των Ζώων Εκτελεστικών Δραστηριοτήτων (Performing Animal Welfare Society). Ήταν το πρώτο πραγματικό καταφύγιο ζώων στις ΗΠΑ με τη δυνατότητα να φροντίζει ελέφαντες, αλλά και ένα καταφύγιο που πρωτοστάτησε στις τεχνικές χειρισμού των ελεφάντων που δεν απαιτούν τη χρήση γάντζων για ταύρους. Έκτοτε έχει επεκταθεί σε χιλιάδες στρέμματα, παρέχοντας ένα πολυπόθητο καταφύγιο για κακοποιημένα, εγκαταλελειμμένα και αποσυρθέντα άγρια ζώα.

Τζέιν Γκούντολ

Το 1960, η δρ Τζέιν Γκούντολ ξεκίνησε τη μελέτη-ορόσημο για τους χιμπατζήδες στη σημερινή Τανζανία. Το έργο της και η ανακάλυψη ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν εργαλεία έφερε επανάσταση στον τομέα της πρωτευματολογίας και αύξησε το ενδιαφέρον για τη σχέση μας με τα ζώα. Στη συνέχεια ίδρυσε το Ινστιτούτο Jane Goodall τη δεκαετία του 1970 και έγινε μία από τις πιο γνωστές ηθολόγους και περιβαλλοντολόγους παγκοσμίως. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία και έγινε Αγγελιοφόρος της Ειρήνης του ΟΗΕ το 2004.

Η Δρ Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει τον ακτιβισμό της για την προστασία των χιμπατζήδων, άλλων ζώων και του περιβάλλοντος εμπνέοντας τη συλλογική δράση και προτρέποντας όλους μας να αναγνωρίσουμε ότι οι ατομικές μας πράξεις κάνουν τη διαφορά.

Τζέιν Βελέζ-Μίτσελ

Η Τζέιν Βελέζ-Μίτσελ είναι δημοσιογράφος ειδήσεων στην Βρετανία, η οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας της στο να φωτίζει θέματα που αφορούν τα ζώα. Είναι η ιδρύτρια του Unchained TV, ενός παγκόσμιου δικτύου ροής αφιερωμένου στα δικαιώματα των ζώων και στην προώθηση ενός συμπονετικού βίγκαν τρόπου ζωής.

Έχει λάβει πολλαπλά βραβεία από οργανώσεις υπεράσπισης των ζώων, ενώ το VegNews την ανακήρυξε Media Maven of the Year το 2010. Η Τζέιν Βελέζ-Μίτσελ έχει συμμετάσχει εκτενώς σε εκστρατείες με την οργάνωση In Defense of Animals για να αυξήσει το προφίλ του έργου της, συμπεριλαμβανομένης της ένθερμης υποστήριξης της εκστρατείας της για τη διάσωση των υγροτόπων Ballona στο Λος Άντζελες.

Δρ Σανγκντούεν «Λεκ» Τσάιλερτ

Η Σανγκντούεν «Λεκ» Τσάιλερτ ήταν έφηβη όταν έγινε για πρώτη φορά μάρτυρας της «συντριβής», μιας βασανιστικής τελετουργίας που χρησιμοποιείται για να εξουσιάσουν τους ελέφαντες και να σπάσουν το πνεύμα τους, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον τουρισμό και την υλοτομία. Έκτοτε αφιέρωσε τη ζωή της στην προστασία των ελεφάντων και άλλων ζώων και δημιούργησε το Πάρκο Φύσης Ελεφάντων στη Βόρεια Ταϊλάνδη. Το καταφύγιό της παρέχει στέγη σε περισσότερους από 200 διασωθέντες ελέφαντες και συμβάλλει στην προώθηση ενός πιο συμπονετικού και βιώσιμου τουριστικού μοντέλου.

Η Σανγκντούεν «Λεκ» Τσάιλερτ έχει λάβει τιμητικά διπλώματα και πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και η ανάδειξή της σε μία από τις έξι Γυναίκες Ήρωες της Παγκόσμιας Διατήρησης το 2010.

Τζιλ Ρόμπινσον

Η βρετανικής καταγωγής συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Τζιλ Ρόμπινσον πέρασε 12 χρόνια στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, συμβουλεύοντας το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ίδρυσε το Dr. Dog, με στόχο να αλλάξει την αντίληψη για τους σκύλους στην Ασία μέσω της ενσωμάτωσης προγραμμάτων θεραπείας με τη βοήθεια ζώων για όσους έχουν ανάγκη από έναν καλύτερο φίλο. Αργότερα, η Ρόμπινσον ίδρυσε το Animals Asia, με σκοπό να προωθήσει το σεβασμό και το πάθος για όλα τα ζώα και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες αλλαγές. Τώρα μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Χονγκ Κονγκ, Βιετνάμ και ηπειρωτικής Κίνας. 

Το 1998 η Ρόμπινσον βραβεύτηκε με MBE από τη βασίλισσα Ελισάβετ και με το βραβείο του καλύτερου καταφυγίου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταφυγίων Ζώων το 2011. Σήμερα, η Animals Asia επικεντρώνεται σε τρία κύρια έργα: τερματισμός της εκτροφής χολής αρκούδας, ευημερία γάτας και σκύλου και ευημερία των ζώων σε αιχμαλωσία.

Μισέλ Τσο

Η Μισέλ Τσο είναι γνωστή ως εμπνευσμένη ηγέτης που χρησιμοποιεί το πάθος της για τα δικαιώματα των ζώων για να αναπτύξει καμπάνιες με αντίκτυπο. Η Τσο εμπλέκει τακτικά διάσημες προσωπικότητες με επιρροή για να δανείσουν τη φωνή τους στις εκστρατείες της και στο ευρύτερο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων. 

Η Τσο υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια Επικοινωνίας στην PETA για 7 χρόνια, ξεκινώντας το 2006, και στη συνέχεια, για τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια, εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας Διασημοτήτων και Ψυχαγωγίας της Humane Society of the United States. Η Μισέλ Τσο είναι τώρα διευθύντρια της Purposeful Seeding and Strategy, η οποία έχει ηγηθεί εκατοντάδων εκστρατειών διασημοτήτων και ψυχαγωγίας για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Δρ Λίλα Χαζά

Τα λιοντάρια είχαν εξαφανιστεί από την Αίγυπτο πολύ πριν γεννηθεί η Δρ Λίλα Χαζά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη μελλοντική βιολόγο να αναπτύξει μεγάλη αγάπη για τα λιοντάρια. Ξεκίνησε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με την ονομασία Lion Guardians στην Ανατολική Αφρική, η οποία συνεργάζεται με αγρότες και τοπικές κοινότητες για να εξασφαλίσει ασφαλείς και βιώσιμες λύσεις για τις συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Η Δρ Χαζά είναι διευθύντρια και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Γυναίκες για το Περιβάλλον στην Αφρική (WE Africa) και της PRIDE Lion Conservation Alliance. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία για το έργο της ως ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, επιχειρηματίας και βιολόγος άγριας ζωής.

Από τότε που ασχολήθηκε, οι συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπου και ζώου στην Κένυα και την Τανζανία έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ που πλέον μπορείτε να ακούσετε ακόμη και τα λιοντάρια να βρυχώνται – κάτι που η Δρ Λίλα Χαζά δεν είχε βιώσει ποτέ ως παιδί.

Τζο-Ανν ΜακΆρθουρ

Η βραβευμένη φωτορεπόρτερ και συγγραφέας Τζο-Ανν ΜακΆρθουρ είναι περισσότερο γνωστή ως ιδρύτρια του We Animals Media. Αυτό το εκτεταμένο έργο καταγράφει τις σχέσεις μας με τα ζώα. Την αληθινή ζωή των ζώων μέσα από ισχυρές εικόνες, τις οποίες η ΜακΆρθουρ θέτει στη διάθεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των ακτιβιστών για τα ζώα και των εκπαιδευτικών. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία για το έργο της.

Η ΜακΆρθουρ είναι επίσης υπέρμαχος των γυναικών ακτιβιστριών για τα ζώα. Αφηγείται τις ιστορίες των γυναικών που αλλάζουν τον κόσμο για τα ζώα, αναγνωρίζοντας και τιμώντας τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ακτιβισμού για τα ζώα μέσω του Unbound Project, το οποίο αναδεικνύει τις ιστορίες των γυναικών στο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων.

Η εξαιρετική εμπειρία της ως ακτιβίστριας των ζώων περιγράφεται λεπτομερώς στο ντοκιμαντέρ The Ghosts in Our Machine, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ΜακΆρθουρ.

Η Τζο-Ανν ΜακΆρθουρ ρίχνει φως στη μεταχείριση των ζώων σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας τις ιστορίες τους σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό

Μπρέντα Σάντερς

Έχετε ακούσει για το «κενό των παντοπωλείων»; Η ακτιβίστρια της Dynamo για τη διατροφική δικαιοσύνη Μπρέντα Σάντερς το καταπολεμά για να εξασφαλίσει ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι καλά για το σώμα μας, το περιβάλλον και τα ζώα. Ο μη κερδοσκοπικός της οργανισμός, Afro-Vegan Society, έχει ως αποστολή να κάνει τη χορτοφαγική ζωή προσιτή σε όλους.

Το In Defense of Animals συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Σάντερς το 2019, όταν παρουσίασε στη διαδικτυακή σειρά Sustainable Activism με θέμα “The Power of Community-Based Vegan Activism”. Το 2021, υποστήριξαν την υπόσχεση Veguary της Afro-Vegan Society στο πλαίσιο του Μήνα εκτίμησης των ακτιβιστών των ζώων. Η επιχορήγηση ωφέλησε την Afro-Vegan Society και τους συνεργάτες της, την Black vegan trailblazer, η οποία διαδίδει τη συμπόνια μέσα από βίγκαν βίντεο, και τη Silent Patient, η οποία τρέχει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής εκπαίδευσης στην Ουγκάντα της Αφρικής.

Δρ Λίντα Άλβαρεζ

Ως συνδημιουργός της Πρωτοβουλίας για τη συνηγορία των χορτοφάγων και του συνεδρίου “People of Color: Animal Rights, Advocacy, and Food Justice Conference”, η Δρ. Λίντα Άλβαρεζ, εργάζεται για να παρέχει χώρο για τους έγχρωμους ανθρώπους, μια πτυχή του κινήματος που έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τον κυρίαρχο διάλογο, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει το κίνημα των χορτοφάγων και των δικαιωμάτων των ζώων. 

Η Άλβαρεζ έχει εργαστεί για την ανάπτυξη ενός Συνασπισμού Έγχρωμων Ακτιβιστών Vegan (COVAC). Ο COVAC ενθάρρυνε τους ακτιβιστές και την οικοδόμηση της κοινότητας μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων για έγχρωμους βίγκαν για εθελοντισμό και συμμετοχή σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που εξυπηρετούν κοινότητες σε όλο το Λος Άντζελες.

Γκουένα Χάντερ

Η Γκουένα έγινε από χορτοφάγος σε βίγκαν αφού παρακολούθησε το βίντεο Dairy is Scary. Αμέσως μετά, ίδρυσε τους Vegans of LA, την πρώτη τράπεζα τροφίμων για χορτοφάγους στο Λος Άντζελες. Πρόκειται για μια ιδέα που ανήκει σε βίγκαν και μαύρους για τη διάδοση των βίγκαν ιδεωδών με απτές δράσεις στην κοινότητα.

Οι τράπεζες τροφίμων αποτελούν ζωτική πηγή τροφής για πολλά άτομα και οικογένειες και γι’ αυτό ήθελε να αυξήσει τις επιλογές τροφίμων τους προσθέτοντας ένα βίγκαν μενού στο μείγμα. Η Γκουένα χτίζει επίσης την κοινότητα φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά για δικτύωση, ανάμειξη και ραντεβού, απολαμβάνοντας έναν ασφαλή και διασκεδαστικό χώρο. Τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι μη χορτοφάγοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα και νόστιμα φαγητά, ενώ παράλληλα μαθαίνουν πόσο περιττό είναι να τρώμε ζώα.

Η διαδικτυακή της ομάδα, Vegans for Black Lives Matter, δείχνει την αλληλεγγύη των χορτοφάγων για τη φυλετική δικαιοσύνη και πυροδοτεί συζητήσεις προσανατολισμένες στη λύση για να εμπνεύσει νέες σκέψεις. Δείχνει πώς οι χορτοφάγοι νοιάζονται τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους μη-ανθρώπους, ενώ δημιουργεί ένα συμπονετικό φόρουμ για να υψώσει περιθωριοποιημένες φωνές.

Πρία Σάουνι

Αφού μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ινδία όταν ήταν 12 ετών, η Πρία Σάουνι αντιμετώπισε ακραίο εκφοβισμό και διακρίσεις από τους συμμαθητές της. Αφού κανείς από τους συμμαθητές της δεν στάθηκε στο πλευρό της, συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σιωπούν μπροστά στην αδικία και για εκείνη αυτό δεν ήταν επιλογή. 

Ως συνιδρύτρια της Direct Action Everywhere (DxE) βάζει το σώμα της σε κίνδυνο για να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ζώων. Είναι γνωστή για τη σύλληψή της αφού αντιμετώπισε τον Τζεφ Μπέζος σε σκηνή του Λας Βέγκας σχετικά με την υποστήριξη της Amazon στην κακοποίηση των ζώων.

Τζένεσις Μπάτλερ

Σε ηλικία 10 ετών, η Τζένεσις Μπάτλερ έγινε η νεότερη ομιλήτρια του TEDx όταν έδωσε μια εμπνευσμένη ομιλία για τη θεραπεία του πλανήτη μέσω του βιγκανισμού. Έκτοτε, έχει γίνει γνωστή υπέρμαχος των ζώων. Η Τζένεσις διεξάγει εκστρατείες για τα ζώα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του επιτόπιου ακτιβισμού της και έχει μάλιστα ιδρύσει το δικό της ίδρυμα με την ονομασία Genesis For Animals. 

Η Τζένεσις έχει τιμηθεί με το βραβείο Lisa Shapiro Youth Activist Award, το βραβείο PETA Young Animal Activist of the Year και το βραβείο Animal Hero Kids’ Sir Paul McCartney Young Veg Advocate.

Πηγή πληροφοριών: In Defense of Animals

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ