Ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών MEDASSET γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τιμά την ιδρύτρια και πρόεδρο του, κ. Λίλη Βενιζέλου
Η ανάρτηση στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook, γράφει: «Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Η πορεία του MEDASSET είναι άμεσα συνυφασμένη με μια γυναίκα, την Ιδρύτρια και Πρόεδρό του κ. Λίλη Βενιζέλου. Η αγάπη της για τις θαλάσσιες χελώνες και τη Μεσόγειο θάλασσα την έκανε να αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία τους.»
Λίλη Βενιζέλου: Η πρέσβειρα της διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών
Η Λίλη Βενιζέλου, αναφέρεται συχνά ως η «Πρέσβειρα της διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών», εξαιτίας της αποφασιστικότητάς της να προστατέψει τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου και τους βιοτόπους τους από την ανθρώπινη δραστηριότητα.Η ίδια, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, στο νησί της Ύδρας, όπου βρισκόταν το πατρικό της.
Η Ύδρα ήταν ο τόπος καταγωγής του πατέρα της, διακεκριμένου καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννη Χαραμή. Μεγαλώνοντας στο νησί, η Λίλη Βενιζέλου ανέπτυξε μια πολύ στενή σχέση με τη φύση, καθώς μια από τις καθημερινές της αποδράσεις ήταν η εξόρμηση στον κοντινό λόφο με τους σκύλους της, προκειμένου να διώξει μακριά τα πουλιά, που σε λίγο θα κυνηγούσε ο πατέρας της.
Το υγρό στοιχείο και η θάλασσα ήταν πολύ σημαντικά για εκείνη
Το υγρό στοιχείο και η θάλασσα ήταν πολύ σημαντικά για εκείνη και η κολύμβηση με αναπνευστήρα έγινε γρήγορα το αγαπημένο της χόμπι. Ο κόσμος του βυθού τη συνέπαιρνε και περνούσε ώρες εξερευνώντας τον και συλλέγοντας κοχύλια. Το 1985, δώρισε τη συλλογή της από κοχύλια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Οι θαλάσσιες χελώνες και τη σημασία που είχε ο Κόλπος του Λαγανά για την αναπαραγωγή τους
Η επαφή της Λίλης Βενιζέλου με τις θαλάσσιες χελώνες ήρθε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1974, όταν μια θαλασσοταραχή ανάγκασε το οικογενειακό σκάφος να αγκυροβολήσει στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Η ανέγγιχτη, παρθένα και μαγευτική παραλία του Κόλπου του Λαγανά, με την λευκή αμμουδιά κυριολεκτικά την μάγεψε.
Πέντε χρόνια αργότερα, επιστρέφει στον Λαγανά, μόνο για να διαπιστώσει με θλίψη ότι αυτή η μοναδική παραλία καταστρεφόταν για χάρη μιας άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Την ίδια χρονική περίοδο, πέφτει τυχαία στην αντίληψή της το άρθρο ενός περιοδικού, με θέμα τις θαλάσσιες χελώνες και τη σημασία που είχε ο Κόλπος του Λαγανά για την αναπαραγωγή τους.
«Έπρεπε να σώσει τις χελώνες»
Ήταν πλέον ξεκάθαρο: «Έπρεπε να Σώσει τις Χελώνες». Το 1988 η Λίλη Βενιζέλου ιδρύει το MEDASSET, με κύρια αποστολή τη «Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο». Αυτός ο σκοπός μας συντροφεύει έως σήμερα.
Για πάνω από 30 χρόνια, το MEDASSET επιστρέφει στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, κάνοντας επιτόπιες παρατηρήσεις, συλλέγοντας στοιχεία, ασκώντας πιέσεις σε κυβερνώντες και φορείς, προκειμένου να σωθεί αυτός ο άκρως σημαντικός βιότοπος για τις χελώνες από τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε ότι: «σώζοντας του βιότοπους σώζουμε τις θαλάσσιες χελώνες».
Το 1988 το MEDASSET γίνεται μόνιμος μέλος/ανταποκριτής στη Σύμβαση της Βέρνης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και έκτοτε παρακολουθεί στενά και παρουσιάζει κάθε χρόνο στην ΕΕ την κατάσταση των κυριότερων παραλιών ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.
Το έτος 2000 μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες του MEDASSET και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, ιδρύεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Στην πορεία των χρόνων, υπήρξαν φυσικά πολλά εμπόδια και η ιδρυτής του MEDASSET αγωνίστηκε στο πλευρό των χελωνών και ενάντια στις αρχές και τους τοπικούς ιδιοκτήτες, γεγονός που της προσέδωσε διεθνή αναγνώριση.
Βραβεία και διακρίσεις
Το 1987 τιμήθηκε με το βραβείο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε. “Global 500”. Επίσης της έχει απονεμηθεί το Bραβείο Eπιτεύγματος Zωής (Lifetime Achievement Award) από το Διεθνή Σύλλογο για τη Θαλάσσια Χελώνα (ISTS), το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ.α. Τέλος, η Λίλη Βενιζέλου είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN): Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες (MTSG).
Με πληροφορίες από MEDASSET
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News