Δύο καινοτόμα φάρμακα εγκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της ΟΑ σε σκύλους και της εξάπλωσης του βακτηρίου που προκαλεί τη νόσο τού Lyme

Η πρόσφατη έγκριση δύο νέων, καινοτόμων φαρμάκων ανοίγει τον δρόμο για την απαλλαγή των σκύλων από τον πόνο τής οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) και για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του βακτηρίου Borrelia burgdorferi, το οποίο ευθύνεται για τη νόσο τού Lyme. Τα δύο φάρμακα πρόκειται να είναι σύντομα διαθέσιμα στην αγορά.

Librela

Στις 5 Μαΐου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το Librela, ένα φάρμακο που στοχεύει στον έλεγχο του πόνου τής ΟΑ σκύλων στις Η.Π.Α. Πρόκειται για την πρώτη και, επί του παρόντος, μοναδική ενέσιμη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAb) για την ΟΑ σκύλων και αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα τέλη του 2023.

Η ένεση bedinvetmab χορηγείται μία φορά τον μήνα από κτηνίατρο και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από άλλα φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Zoetis στις 5 Μαΐου. Το Librela λειτουργεί όπως τα φυσικά παραγόμενα αντισώματα και μεταβολίζεται και αποβάλλεται μέσω των φυσιολογικών οδών αποικοδόμησης πρωτεϊνών με ελάχιστη συμμετοχή τού ήπατος ή των νεφρών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Γενικά, η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας σε ένα κατοικίδιο ζώο αποτελεί δυσάρεστο νέο τόσο για τον κτηνίατρο όσο και για τον ιδιοκτήτη τού ζώου, επειδή η νόσος είναι επώδυνη και προοδευτική, ενώ υπολογίζεται ότι η ΟΑ προσβάλλει ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των σκύλων και αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης αδυναμίας σε σκύλους μεγαλύτερους τού ενός έτους, όπως υποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες. Η συχνότητα, δε, αυξάνεται σημαντικά στους ηλικιωμένους σκύλους, φθάνοντας σε ποσοστό σχεδόν 80%.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Librela, ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο.


Borrelia Burgdorferi Bacterin

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ χορήγησε, επίσης, άδεια υπό όρους σε ένα από του στόματος εμβόλιο κατά της εξάπλωσης του βακτηρίου Borrelia burgdorferi που προκαλεί τη νόσο τού Lyme στην άγρια πανίδα, την υπ’ αριθμόν ένα ασθένεια που εξαπλώνεται μέσω φορέων στις ΗΠΑ.

Το Borrelia burgdorferi, ένα σκουληκόμορφο, σπειροειδές βακτήριο, μεταφέρεται και μεταδίδεται κυρίως από το Ixodes scapularis, που είναι γνωστό ως «το τσιμπούρι των ελαφιών» και μολύνει μικρά άγρια ζώα, όπως ορισμένα είδη ποντικιών.

Το εμβόλιο από την US Biologic Inc., ονομάζεται Borrelia Burgdorferi Bacterin και χορηγείται με ψεκασμό σφαιριδίων που καταναλώνουν τα ποντίκια. Το προϊόν, που φέρει την ονομασία LymeShield, περιλαμβάνει μια συσκευή που συγκρατεί και απελευθερώνει τα σφαιρίδια, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα τής εταιρείας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις αρχές τού μήνα, η US Biologic θα συνεργαστεί στενά με τις ομοσπονδιακές και κρατικές υπηρεσίες υγείας και τους επαγγελματίες διαχείρισης παρασίτων που εργάζονται στις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και με εταίρους όπως η Global Lyme Alliance και η Lyme Disease Association, Inc.

Η γεωγραφική κατανομή των μολυσμένων τσιμπουριών έχει επεκταθεί εξαιτίας τής μετανάστευσης των πτηνών, της επέκταση των προαστίων και των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με την ενημέρωση του Αμερικανικού Κολεγίου Κτηνιατρικής Εσωτερικής Ιατρικής (ACVIM) που αφορούσε την εμφάνιση της νόσου τού Lyme (Βορρελίωση ή Μπορρελίωση) σε σκύλους και γάτες.

«Η νόσος τού Lyme και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Σκοτ Ουίλιαμς (PhD), επικεφαλής επιστήμονας και επικεφαλής τού τμήματος CAES, το οποίο πραγματοποίησε δοκιμές πεδίου που έδειξαν τη θετική επίδραση του εμβολίου σε οικιστικά περιβάλλοντα στο Ρέντινγκ τού Κονέκτικατ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις καινοτόμες προσπάθειες και να παρέχουμε τέτοιου είδους νέα εργαλεία», προσέθεσε ο επιστήμονας.

Τα τσιμπούρια που έχουν μολυνθεί από το Borrelia burgdorferi στηρίζονται για την τροφή τους στους ανθρώπους, σε κατοικίδια και σε άλλα ζώα, μεταδίδοντας το βακτήριο που προκαλέι τη νόσο τού Lyme, η οποία προκαλεί σοβαρές βλάβες στην καρδιά, στα νευρολογικά συστήματα του οργανισμού και στην καρδιά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ 476.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπεία για τη νόσο του Lyme ετησίως.


Πηγή: AVMA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ