Alnylam: Νέες αγωγές σε Pfizer και Moderna για τα εμβόλια κατά του Covid-19



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Alnylam Pharmaceuticals Inc. κατέθεσε την Παρασκευή νέες αγωγές κατά της Pfizer Inc. και της Moderna Inc. στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας, χωρίς να είναι η πρώτη φορά, ότι τα εμβόλια των εταιεριών κατά του Covid-19 παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας (πατέντας) που, όπως ισχυρίζεται, ανήκουν στην ίδια.

Ειδικότερα, πρόκειται για την τρίτη φορά που η Alnylam μηνύει τις δύο εταιρείες στο Ντέλαγουερ, με τον ισχυρισμό τής παραβίασης των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της στην τεχνολογία λιπιδικών νανοσωματιδίων (LNP), την οποία χρησιμοποιούν τα εμβόλια για τη μεταφορά τού γενετικού υλικού στον οργανισμό.

Για άλλη μια φορά, η Alnylam επιδιώκει ένα απροσδιόριστο μερίδιο των δικαιωμάτων από τις πωλήσεις των εμβολίων των εταιρειών. Πέρυσι, τα κέρδη τής Pfizer από τις πωλήσεις του εμβολίου (Comirnaty) κατά του Covid-19 ανήλθαν σε 37,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη, για την αντίστοιχη περίοδο, τής Moderna ανήλθαν σε 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια, κέρδη τα οποία προέκυψαν από τις πωλήσεις τού εμβολίου Spikevax.


«Άκυρα» τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τής Alnylam

Δημοσιογράφοι τού πρακτορείου ειδήσεων Reuters προσέγγισαν και τις τρεις εταιρείες για σχόλια αναφορικά με τις νέες αγωγές, αλλά καμία εξ αυτών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα. Αργότερα, η Moderna και η Pfizer αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στις προηγούμενες υποθέσεις, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τής Alnylam είναι «άκυρα».

Οι πρώτες μηνύσεις από την Alnylam, η οποία εδρεύει στο Κέιμπριτζ τής Μασαχουσέτης, σε βάρος των Moderna και Pfizer έγιναν τον Μάρτιο του 2022. Επίσης, νέες καταγγελίες κατατέθηκαν τον Ιούλιο του ίδιου έτους, οι οποίες αφορούσαν ένα επιπλέον δίπλωμα ευρεσιτεχνίας LNP. Οι εν λόγω καταγγελίες ενοποιήθηκαν αργότερα με τις προηγούμενες αγωγές τής εταιρείας.

Photograph by Mufid Majnun/Pexels
Photograph by Mufid Majnun/Pexels

Οι νέες αγωγές

Οι νεότερες αγωγές, που κατατέθηκαν την Παρασκευή, περιλαμβάνουν τέσσερεις νέους ισχυρισμούς κατά της Pfizer και τρεις κατά της Moderna.

Οι καταγγελίες αυτές αποτελούν μέρος ενός «κύματος» αγωγών για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν κατατεθεί από εταιρείες βιοτεχνολογίας σχετικά με τα εμβόλια κατά του Covid-19, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης που είδε το φως τής δημοσιότητας, η οποία αφορούσε αγωγή που ασκήθηκε από τη Moderna κατά της Pfizer, το 2022 στη Μασαχουσέτη.

Η Alnylam δήλωσε στο δικαστήριο του Ντέλαγουερ ότι υπήρξε πρωτοπόρος στην τεχνολογία LNP, η οποία -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τής εταιρείας- είναι «απαραίτητη» για τα εμβόλια που έχουν ως βάση το mRNA, και μάλιστα για μία διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ετών. Ανέφερε, ακόμα, ότι το 2014 είχε παραχωρήσει στη Moderna εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία, στο πλαίσιο συζητήσεων που αφορούσαν μια πιθανή συνεργασία μεταξύ τους.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ