Νέο πειραματικό φάρμακο μειώνει σημαντικά την κόπωση σε ασθενείς με Long Covid

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο φαίνεται πως θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική λύση, μειώνοντας δραστικά την κόπωση που νιώθουν τα άτομα με σύνδρομο μακροχρόνιου Covid (Long Covid).

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το νέο φάρμακο AXA1125

Καταρχάς, να σημειωθεί ότι ως “Long Covid” περιγράφεται το σύνδρομο που περιλαμβάνει επίμονα συμπτώματα, συνήθως κόπωση, με διάρκεια πέραν των 12 εβδομάδων μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2. Στις πιθανές αιτίες περιλαμβάνεται η μειωμένη λειτουργία των μιτοχονδρίων, των «εργοστασίων παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πραγματοποιώντας μια μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο, που φέρει την ονομασία AXA1125, δύναται να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή σε άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της μακράς νόσησης από Covid-19.

Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χορήγησαν είτε το φάρμακο AXA1125 είτε μια εικονική θεραπεία εικονικού φαρμάκου σε 41 ασθενείς, δύο φορές την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων. Στην πρώιμη αυτή μελέτη, ούτε οι επιστήμονες ούτε οι ασθενείς γνώριζαν τι τους χορηγήθηκε, μέχρι να τελειώσει η έρευνα.

Τα αποτελέσματά της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο “Lancet eClinical Medicine”, έδειξαν ότι όσοι έλαβαν το πειραματικό φάρμακο ανέφεραν σημαντικώς βελτιωμένα επίπεδα κόπωσης.

Εντούτοις, περισσότερες μελέτες απαιτούνται προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα εν λόγω ευρήματα, εφόσον η νόηση από Long Covid εξακολουθεί να μην είναι πλήρως κατανοητή και η έρευνα να βρίσκεται εν εξελίξει.


Έως και το 10% των ασθενών που νόσησαν από τον ιό πιστεύεται ότι πάσχει από Long Covid

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπέτυ Ραμάν, ερευνήτρια που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης, δήλωσε: «Η μείωση των αναφορών κόπωσης των ίδιων των ασθενών είναι πραγματικά θετική είδηση ​​και ελπίζουμε ότι η περαιτέρω εργασία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις υποκείμενες διαδικασίες, πίσω από αυτή τη βελτίωση. Τα αποτελέσματά μας επικεντρώνονται ειδικά στην κόπωση, παρά στη δύσπνοια και στα καρδιαγγειακά προβλήματα, που έχουν αναφέρει άλλοι ασθενείς με σύνδρομο μακροχρόνιου Covid».

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έως και το 10% των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό πιστεύεται ότι πάσχουν από μακροχρόνιο COVID. Η κόπωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς και δεν υπάρχει, έως ώρας, εγκεκριμένη θεραπεία για την πάθηση.


Με πληροφορίες από την έρευνα και το skynews

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ