«Αναδυόμενη απειλή» για τις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τον συνδυασμό ξυλαζίνης – φαιντανύλης

Ως «αναδυόμενη απειλή» για τις ΗΠΑ χαρακτήρισε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 12 Απριλίου το συνδυασμό φαιντανύλης με ξυλαζίνη.

«Αναδυόμενη απειλή» για τις ΗΠΑ

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακηρύσσουν ένα φάρμακο ως «αναδυόμενη απειλή», μια κατηγορία που ενεργοποιήθηκε από ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο του 2018, δήλωσε ο γιατρός Ραχούλ Γκούπτα, διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών (ONDCP) σε δελτίο Τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο χαρακτηρισμός ως «αναδυόμενη απειλή» επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προβεί στη συγκέντρωση πόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης προμήθειας του συγκεκριμένου συνδυασμού ναρκωτικών ουσιών, που εντοπίζεται σε εθνικό επίπεδο.


Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Η ολοένα αυξανόμενη παράνομη πώληση ξυλαζίνης, καθώς και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από υπερβολική δόση που παρατηρήθηκαν στη χώρα, ώθησαν τον Λευκό Οίκο να προβεί στον εν λόγω χαρακτηρισμό.

«Ανακηρύσσοντας το συνδυασμό ξυλαζίνης και φαιντανύλης ως αναδυόμενη απειλή, αναλαμβάνουμε προληπτική δράση για τη διάσωση ζωών και δημιουργούμε νέα εργαλεία για τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας, καθώς επίσης και για τις κοινότητες σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Γκούπτα στη σχετική ανακοίνωση.

Κατόπιν της διακήρυξης, η διοίκηση σκοπεύει να δημοσιεύσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης εντός 3 μηνών, το οποίο θα περιλαμβάνει τεκμηριωμένες στρατηγικές για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη μείωση της προσφοράς.

«Το Γραφείο Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών συγκαλεί μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας που αποσκοπεί στην ενημέρωση για την ανάπτυξη του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η αντιμετώπιση θα περιλαμβάνει εργασίες σχετικά με τον έλεγχο της ξυλαζίνης, πρωτόκολλα θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας, ολοκληρωμένα συστήματα δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την προέλευση και την προμήθεια του φαρμάκου), στρατηγικές για τη μείωση της παράνομης προμήθειας ξυλαζίνης και ταχεία έρευνα (όπως εργασίες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ξυλαζίνης και φαιντανύλης)».


Η ξυλαζίνη ως μέρος ναρκωτικών ουσιών και η σχετική νομοθεσία

Η ξυλαζίνη είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό συνταγογραφούμενο ηρεμιστικό και αναλγητικό που χρησιμοποιείται σε σκύλους, γάτες, βοοειδή, άλογα, σε ελάφια και σε πολλά ακόμη είδη ζώων για να τα ηρεμεί και να διευκολύνει τον ασφαλή χειρισμό τους, καθώς και για τη διενέργεια διαγνωστικών και χειρουργικών επεμβάσεων. Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση (AVMA) απ’ την πλευρά της θεωρεί ότι δεν υπάρχει σημαντική εκτροπή της ξυλαζίνης από τους κτηνιατρικούς σταθμούς.

Σημειώνεται ότι η ξυλαζίνη δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους και ανά περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. Η παράνομη ξυλαζίνη έχει εντοπιστεί ως μολυσματική ουσία σε συνδυασμό με οπιοειδή, όπως η φαιντανύλη, ή σε συνδυασμό με διεγερτικά, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη. Πιθανολογείται, ωστόσο, ότι τα άτομα που κάνουν χρήση των εν λόγω ναρκωτικών ενδεχομένως αγνοούν τη συμμετοχή ξυλαζίνης στη σύνθεσή τους.

Από νομοθετικής πλευράς, στις 28 Μαρτίου εισήχθη στο Κογκρέσο δικομματικός νόμος για την καταπολέμηση της παράνομης ξυλαζίνης, ο οποίος υποστηρίζεται κι από την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση, ως απάντηση στην αυξανόμενη παρουσία του ναρκωτικού του δρόμου. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα διευκολύνουν την επιβολή του νόμου, παρέχοντας επιπλέον εργαλεία που αποβλέπουν στην αποτροπή διακίνησης ξυλαζίνης, διατηρώντας όμως παράλληλα τη δυνατότητα των κτηνιάτρων να χρησιμοποιούν νόμιμα την ξυλαζίνη.

Εάν ο νόμος εγκριθεί, η νομοθεσία θα καταστήσει την παρασκευή, τη διανομή, ή/και την κατοχή παράνομης ξυλαζίνης για διακίνηση αντικείμενο κυρώσεων του Πίνακα ΙΙΙ, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί ελεγχόμενων ουσιών. Η παράνομη χρήση ξυλαζίνης περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρήση σε ανθρώπους. Ταυτόχρονα, θα επιτρέπεται η χρήση ξυλαζίνης στην κτηνιατρική ως νόμιμο και συνταγογραφούμενο φάρμακο, βάσει της ισχύουσας θεσμοθέτησης από τον FDA.

Ο νόμος για την καταπολέμηση της παράνομης ξυλαζίνης επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία της προστασίας των κοινοτήτων από την παράνομη ξυλαζίνη, διατηρώντας παράλληλα τη νόμιμη κτηνιατρική της χρήση.


Πηγή: AVMA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ