Σύνοδος κορυφής στη Νότια Κορέα: Στο επίκεντρο τα νησιά τού Ειρηνικού για την προώθηση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής

Οι ηγέτες των νησιών τού Ειρηνικού θα συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα (29/05) με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, στη Σεούλ, στην τρίτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται εντός τής εβδομάδας, καθώς η περιοχή επιδιώκει ισχυρότερη δράση για την κλιματική αλλαγή, καθώς μετατρέπεται σε επίκεντρο της προσοχής των γεωπολιτικών δυνάμεων.

Τα νησιά του Ειρηνικού καλύπτουν μια έκταση 40 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στον ωκεανό που εκτείνεται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας. Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν προχωρήσει σε ενίσχυση της δέσμευσής τους εν μέσω ανησυχιών για τις φιλοδοξίες της Κίνας αναφορικά με την ασφάλεια των στρατηγικών υδάτων και την οικονομική επιρροή μεταξύ των μικρών νησιωτικών κρατών.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς, θα συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορέας-Νησιών Ειρηνικού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του το Σάββατο, προσθέτοντας ότι θα αναδειχθεί η συνεργασία μεταξύ των 18 μελών τού Φόρουμ Νήσων τού Ειρηνικού Ωκεανού και της Νότιας Κορέας για μια ασφαλή περιοχή.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε: «Η Αυστραλία χαιρετίζει το ενδιαφέρον της Κορέας για την εμβάθυνση των δεσμών με τον Ειρηνικό και προσβλέπει στο να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια των κοινών αξιών μας, ώστε να προωθήσουμε το αμοιβαίο συμφέρον μας σε έναν ευημερούντα και ανθεκτικό Ειρηνικό».

Η Νότια Κορέα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά τής Αυστραλίας, με το εμπόριο να κυριαρχείται από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα. Ο Μαρλς θα έχει, επίσης, διμερή συνάντηση με τον Κορεάτη υπουργό Εθνικής Άμυνας, Λι Γιονγκ Σουπ.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συνιστούν τα μεγαλύτερα μέλη τού φόρουμ, ενός μπλοκ κυρίως μικρών νησιωτικών χωρών που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης τής θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και εξαρτώνται από τη βοήθεια των αναπτυξιακών τους εταίρων.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, έδωσε υποσχέσεις για πρόσθετη εμπορική και αναπτυξιακή βοήθεια σε μια σύνοδο κορυφής με δώδεκα ηγέτες νησιών τού Ειρηνικού στην Παπούα Νέα Γουινέα (PNG) την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, την ίδια ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την PNG ύστερα από τη σύνοδο κορυφής τού Ειρηνικού.


«Τεράστια ώθηση για την αναγνώριση των προτεραιοτήτων μας»

Οι διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών αποτέλεσε μια «τεράστια ώθηση για την αναγνώριση των προτεραιοτήτων μας», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας τού Φόρουμ Νήσων τού Ειρηνικού Ωκεανού, Χένρι Πούνα.

Τα νησιωτικά κράτη, τα οποία επιδιώκουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τον μετριασμό τής κλιματικής αλλαγής, έχουν υιοθετήσει μια συλλογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μεγάλων δυνάμεων.

«Οι ηγέτες του φόρουμ θεωρούν ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Γαλάζιος Πλανήτης, για το σχεδιασμό και την ιδιοκτησία τής αναπτυξιακής μας ατζέντας και για την εμβάθυνση της κλιματικής ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Πούνα.


Οι συζητήσεις στη Σεούλ

Στην κλιματική αλλαγή, τις επενδύσεις και την αλιεία αναμένεται να επικεντρωθούν οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στη Σεούλ.

Τα νησιά τού Ειρηνικού διαθέτουν τη μεγαλύτερη αλιεία στον κόσμο. Ο στόλος μεγάλων αποστάσεων της Νότιας Κορέας αλιεύει από το 1958, αλιεύοντας 255.226 τόνους μόνο εντός τού 2021.

Η Γαλλία, η οποία διαθέτει υπερπόντιες περιοχές τού Ειρηνικού, πρόκειται να λάβει μέρος στη συνάντηση στη Σεούλ τής Νότιας Κορέας. Σημειώνεται, τέλος, ότι, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η ΕΕ και η Νότια Κορέα συμπληρώνουν φέτος 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.


-Ενημέρωση-

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, φιλοξένησε τη Δευτέρα την πρώτη σύνοδο κορυφής της χώρας με ηγέτες νησιών του Ειρηνικού, καθώς η Σεούλ επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της σε μια περιοχή που έχει γίνει το επίκεντρο έντονης γεωπολιτικής αντιπαλότητας.

Ο Γιουν εγκαινίασε πέρυσι τη στρατηγική τής κυβέρνησής του για τον Ινδο-Ειρηνικό, δεσμευόμενος να προωθήσει μια «ελεύθερη, ειρηνική και ευημερούσα» περιοχή που θα βασίζεται σε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις φιλοδοξίες της Κίνας για την ασφάλεια των στρατηγικών υδάτων και την οικονομική επιρροή μεταξύ των μικρών νησιωτικών κρατών.

«Η σημερινή σύνοδος κορυφής θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή της συνεργασίας μεταξύ της Νότιας Κορέας και των νησιών του Ειρηνικού», δήλωσε ο Γιουν στην εναρκτήρια ομιλία του.

Νωρίτερα, ο Γιουν είχε διμερείς συνομιλίες με αρκετούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Τανέτι Μααμάου και ο πρωθυπουργός τής Παπούα Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαράπε, για θέματα όπως η αλιεία και η κλιματική αλλαγή, πριν από την κύρια σύνοδο κορυφής, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.


«Τεράστιες και πολύπλοκες» προκλήσεις

Ο Μαρκ Μπράουν, πρωθυπουργός των Νήσων Κουκ και πρόεδρος πρόεδρος του 18μελούς Φόρουμ Νήσων Ειρηνικού, δήλωσε κατά την έναρξη της συνόδου ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι «τεράστιες και πολύπλοκες». Οι συνομιλίες θα καλύψουν, επιπλέον, τομείς όπως ο κίνδυνος καταστροφών και η ανθεκτικότητα, η διακυβέρνηση των ωκεανών και οι θαλάσσιες υποθέσεις.

Η στρατηγική τής Νότιας Κορέας για τον Ινδο-Ειρηνικό βλέπει στον ορίζοντα μεγαλύτερα περιθώρια τριμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού, τα κρίσιμα ορυκτά και η κλιματική αλλαγή.

Παρά ταύτα, κι ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης Γιουν δείχνει στενότερη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ, «η Νότια Κορέα πρέπει να κινείται ακόμη με προσοχή μεταξύ των δύο μεγάλων αντικρουόμενων δυνάμεων, δεδομένου ότι η Σεούλ έχει μεγαλύτερα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην Κίνα σε σχέση με άλλους συμμάχους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Άντριου Γιέο, ανώτερος συνεργάτης στο αμερικανικό think tank Brookings Institution.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ