Νέα Ζηλανδία: Ανακοίνωσε το μεγαλύτερο έργο μείωσης εκπομπών στην ιστορία της

Η απόφαση να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ το χαλυβουργείο Glenbrook υπολογίζεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 1%, αποτέλεσμα ισοδύναμο με το να απομακρύνονταν περίπου 300.000 αυτοκίνητα από τους δρόμους τής χώρας.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο έργο μείωσης των εκπομπών στην ιστορία της, μεταβαίνοντας από τον άνθρακα σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο μεγαλύτερο χαλυβουργείο τής χώρας, σε μια κίνηση που -σύμφωνα με την κυβέρνηση- ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 300.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους.


«Το νέο έργο επισκιάζει οτιδήποτε έχουμε κάνει μέχρι σήμερα»

Από την πλευρά τής κυβέρνησης, θα δαπανηθούν 140 εκατ. δολάρια ώστε να μειωθεί κατά το ήμισυ η χρήση άνθρακα στο εργοστάσιο χάλυβα Glenbrook για την ανακύκλωση παλιοσίδερων, αντικαθιστώντας την εν λόγω παραγωγή ενέργειας με έναν ηλεκτρικό κλίβανο. Το εργοστάσιο θα συνεισφέρει 160 εκατ. δολάρια στο κόστος του έργου.

Επί του παρόντος, η χαλυβουργία ευθύνεται για το 2% των συνολικών εκπομπών τής Νέας Ζηλανδίας, μέσω της εντατικής καύσης άνθρακα για την τήξη άμμων πλούσιων σε σίδηρο σε προϊόντα χάλυβα. Το νέο έργο θα εγκαταστήσει έναν ηλεκτρικό κλίβανο αξίας 300 εκατ. δολαρίων, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την τήξη των άχρηστων υλικών. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του εθνικού δικτύου της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο τροφοδοτείται κυρίως από αιολική, υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς δήλωσε ότι το έργο «επισκιάζει οτιδήποτε έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», προσθέτοντας: «Αυτό το μέγεθος του έργου αποδεικνύει πόσο σοβαρά παίρνει η κυβέρνηση το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών τής Νέας Ζηλανδίας το συντομότερο δυνατό. Αυτό από μόνο του, θα εξαλείψει το 1% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της χώρας».

Photograph by Ant Rozetsky/Unsplash
Photograph by Ant Rozetsky/Unsplash

Ένα μεγάλο βήμα για τη Νέα Ζηλανδία

Η κυβέρνηση λέει ότι το σχέδιο θα μειώσει τις εκπομπές της Νέας Ζηλανδίας κατά 800.000 τόνους ετησίως, αριθμός που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση από τους δρόμους όλων των αυτοκινήτων τού Christchurch, μίας εκ των μεγαλύτερων πόλεων της Νέας Ζηλανδίας.

«Για να καταλάβετε την κλίμακα αυτού του σχεδίου, από μόνο του μειώνει περισσότερες εκπομπές από όλα τα άλλα 66 -χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση έργα μείωσης των εκπομπών- που έχουμε εγκρίνει μέχρι σήμερα», δήλωσε η Μέγκαν Γουντς, υπουργός Ενέργειας και Πόρων. Ο ηλεκτρικός κλίβανος αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία μεταξύ 2026 και 2027.

Ο ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής καθηγητής, Τζέιμς Ρένγουικ, του Πανεπιστημίου τής Βικτόρια, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ότι το έργο είναι «πολύ σημαντικό» και ότι αποτελεί «μεγάλη είδηση» για τους στόχους τής χώρας όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων. “Θα είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη μείωση των εθνικών εκπομπών όταν τεθεί σε λειτουργία”, είπε.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρένγουικ σημείωσε ότι υπάρχει «περισσότερη δουλειά να γίνει». «Το 1% των εθνικών εκπομπών είναι σπουδαίο, αλλά πρέπει να μειώσουμε το 100%», υπογράμμισε. «Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερη δουλειά».

Το έργο «θα βάλει τη Νέα Ζηλανδία σε πολύ καλύτερη θέση για να επιτύχει τον κλιματικό της στόχο για μηδενικό άνθρακα έως το 2050», δήλωσε ο υπουργός για το κλίμα, Τζέιμς Σο. Είναι πραγματικότητα ότι το εν λόγω έργο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη Νέα Ζηλανδία ώστε να μειώσει πραγματικά τις εκπομπές αερίων τού θερμοκηπίου.

Τον Απρίλιο, η Επιτροπή για το Κλίμα (Climate Commission) προειδοποίησε ότι η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τη φύτευση δέντρων για την αντιστάθμιση της ρύπανσης από τον άνθρακα απειλεί να υπονομεύσει τα φιλόδοξα σχέδιά της για την επίτευξη καθαρών, μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η επίτευξη της μείωσης των εκπομπών κυρίως μέσω της φύτευσης δέντρων είναι αδύνατο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, προειδοποίησαν οι ειδικοί, καθώς τα δάση μπορούν να καταστραφούν από πυρκαγιές ή ακραία καιρικά φαινόμενα και, συν τοις άλλοις, δεν αποθηκεύουν άνθρακα για πάντα.

Photograph by Robin Sommer/Unsplash
Photograph by Robin Sommer/Unsplash

Τα φυτά δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα

Παρότι η συνολική συνεισφορά της Νέας Ζηλανδίας στις παγκόσμιες εκπομπές είναι μικρή, οι ακαθάριστες εκπομπές της ανά κάτοικο είναι υψηλές. Σύμφωνα με στοιχεία τού 2018, οι Νεοζηλανδοί παράγουν αέρια του θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με τη θερμαντική ισχύ 16,9 τόνων διοξειδίου του άνθρακα – υπερδιπλάσιο ποσοστό από το κατά κεφαλήν ποσοστό του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπροσθέτως, η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως όσον αφορά την αύξηση των εκπομπών. «Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε μέσω των φυτών από το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ρένγουικ.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει το 5,3% των μειώσεων των εκπομπών που απαιτούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προϋπολογισμού εκπομπών της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος καλύπτει την περίοδο 2026-2030, και το 3,4% στο πλαίσιο του τρίτου προϋπολογισμού εκπομπών, της περιόδου 2031-2035.


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ