Ισπανία: Επίθεση από αρνητές της κλιματικής αλλαγής προς την Μετεωρολογική Υπηρεσία για «συνωμοσιολογία»

Στόχος ύβρεων και απειλών έχει γίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας από αρνητές της κλιματικής αλλαγής που την κατηγορούν για «κλιματική συνωμοσιολογία».


«Δολοφόνοι, εγκληματίες»

«Δολοφόνοι», «εγκληματίες», «σας παρακολουθούμε», «θα το πληρώσετε» είναι μερικά από τα ανώνυμα μηνύματα που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω mail και τηλεφώνου η δημόσια υπηρεσία Aemet, την ίδια ώρα που η χώρα βιώνει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και ρεκόρ ξηρασίας.

Οι απειλές συνδέονται με τις προγνώσεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύει η υπηρεσία και κυρίως με εκείνες που σχετίζονται με το πρόωρο κύμα ζέστης που η Ισπανία έζησε την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία καταγράφηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στη χώρα «άγγιξε» τους 38,8 βαθμούς Κελσίου τον Απρίλιο στην Κόρδοβα.


«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα» – «Αυτά φτωχαίνουν την κοινωνία μας»

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση της Aemet, ζήτησε μέσω του Twitter να μπει φραγμός σε αυτήν τη συμπεριφορά. «Ψέματα, τροφοδότηση της συνωμοσιολογίας και του φόβου, ύβρεις. Αυτά φτωχαίνουν την κοινωνία μας».

Σε βίντεο που ανήρτησε στις 20 Απριλίου στο Twitter, η Aemet κατήγγειλε την αναζωπύρωση της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας «σεβασμό» προς τους υπαλλήλους της. «Σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης», αλλά «δεν μπορούν όλα να επιτραπούν» προειδοποίησε.

Μία από τους εκπροσώπους της εταιρείας, η Εστρέγια Γκουτιέρεθ, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισπανών Μετεωρολόγων, μιλώντας στην εφημερίδα El Diario διευκρίνισε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά τέτοιο επίπεδο επιθετικότητας στη διάρκεια της τριακονταετούς καριέρας της.



«Είμαστε δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας, διαθέτουμε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επαγγελματισμό» επιμένει η μετεωρολόγος, καταγγέλλοντας τον ορμητικό «ποταμό» ψεύτικων πληροφοριών και τον αρνητισμό απέναντι στην κλιματική αλλαγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Η τελευταία έκθεση του GIEC (IPCC, Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος), και άλλων οργανισμών πριν από αυτόν, συμπεραίνει ότι η κλιματική αλλαγή μάς προκαλεί επεισόδια υψηλότερων θερμοκρασιών, και αυτό διαπιστώνουμε αυτήν τη στιγμή».

Στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης, η Ισπανία γνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια πολλαπλασιασμό των κυμάτων καύσωνα και όλο και λιγότερες και ακανόνιστες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 75% της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ερημοποίησης.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ