Εκλογές 2023: «Αόρατη» η ζωοφιλία στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρωτική ήταν η απουσία αναφορών σε ζητήματα ζωοφιλίας και πλάνων πρόνοιας για τα αδέσποτα αλλά και για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, από το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ των 6 πολιτικών αρχηγών.

Σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, ο Έλληνας πολίτης θα έχει ήδη επισκεφθεί την κάλπη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Και τα περιθώρια του χρόνου που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος για να λάβει την απόφασή του -ή για να την «κλειδώσει»- στενεύουν.

Το ντιμπέιτ των 6 πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε εντός ενός αυστηρά περιορισμένου χρονικά πλαισίου και, αναπόφευκτα, οι αναφορές σε ορισμένα ζητήματα ήταν «φτωχές», ενώ σε κάποια άλλα -συμπεριλαμβανομένου τού ζητήματος τής φιλοζωίας και της πρόνοιας για την ευημερία των ζώων- παντελώς ανύπαρκτες.

To pet-in.gr έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην άγνοια που συχνά επιδεικνύει η πλειοψηφία των πολιτικών προσώπων σε θέματα ευζωίας των ζώων, τα οποία -παρά την ελάχιστη απόσταση που μας χωρίζει πλέον από τις εκλογές της 21ης Μαϊου– παραμένουν μετέωρα και τα δε πλάνα των πολιτικών αρχηγών επί του θέματος εν πολλοίς αδιευκρίνιστα.

Σχεδόν οι μισοί πολίτες της Ελλάδας έχουν κατοικίδιο και, παρόλο που η κατοχή ζώου δεν σε καθιστά αυτομάτως και φιλόζωο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών, είναι πράγματι φιλόζωοι και περίμεναν από το χθεσινό ντιμπέιτ να «καλύψει», έστω επιφανειακά και εν τάχει, το ζήτημα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.

Φωτογραφίες πολιτικών με ζώα έχουμε δει πολλές, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει ούτε στο ελάχιστο την πρόθεσή τους ν’ αναλάβουν δράση για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων ή την βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. Κάτι που επίσης έχει τονίσει σε πολλές περιπτώσεις το pet-in.gr κατά το παρελθόν.

Η απογοήτευση που προκαλεί ένας πολιτικός διάλογος -με την ευρεία έστω έννοια αφού συζήτηση με τη μορφή διαλόγου δεν έγινε ποτέ πραγματικά στις 3 ώρες που διήρκεσε η αποκαλούμενη τηλεμαχία- που αγνοεί επιδεικτικά το θέμα της φιλοζωίας, και μάλιστα τόσο κοντά στην ημέρα της κάλπης, ένα θέμα που συνδέεται με τον πολιτισμό και την κοινωνική συμπεριφορά μας, είναι μεγάλη.

Τέλος, παρά τον περιορισμένο χρόνο, οι πολιτικοί παρότι είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν με μεγαλύτερη αμεσότητα στον ελληνικό λαό και να τον ενημερώσουν για όσα προγραμματίζουν να πράξουν μετεκλογικά, δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να αναφερθούν στο θέμα των αδέσποτων, το οποίο διογκώνεται υποβαθμίζοντας τον πολιτισμό μας, οδηγώντας στην απώλεια ζωών ζώων ή στη διαβίωσή τους (όσων επιβιώνουν) υπό φρικτές κι αντίξοες συνθήκες.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρει συχνά το pet-in.gr , ο δρόμος για την ανατροπή αυτής της άγνοιας, μάρτυρας της οποίας έγινε για άλλη μια φορά εχθές και ο Έλληνας τηλεθεατής, προβλέπεται μακρύς και δύσκολος. Όχι όμως ακατόρθωτος, γιατί θα τον διαβούμε κάποτε και θα φτάσουμε στην άλλη «όχθη», εκείνη του πολιτισμού που αξίζει σε όλους μας, ζώα και ανθρώπους.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ